Κοίτασμα «τύπου Ζορ» στο Καλυψώ

230

Άλλοι 2-3 μήνες για διακρίβωση της ποσότητας της ανακάλυψης

«Το Καλυψώ 1 είναι μια υποσχόμενη ανακάλυψη (φυσικού) αερίου και επιβεβαιώνει την επέκταση κοιτασμάτων ”τύπου Ζορ” στην ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ που έγινε χθες στην ιστοσελίδα της στις 11.11 το πρωί. Λίγο αργότερα ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Λακκοτρύπης, είπε ότι η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL ανακάλυψε «εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου, που καταδεικνύει την ύπαρξη κοιτάσματος ΦΑ στο γεωτρητικό στόχο Καλυψώ του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ». Επικαλούμενος την ιδιομορφία του κοιτάσματος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η κοινοπραξία θα διεξάγει μελέτες για την ανάλυση του αποτελέσματος και ότι θα πραγματοποιηθούν σε κατοπινό στάδιο και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΙ έγινε γεώτρηση σε βάθος 2.074 μέτρων νερού φτάνοντας σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρα, εντοπίζοντας μια εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα Μειοκανικής και Κρητιδικής ηλικίας. Σύμφωνα με την εταιρεία έχει εκτελεστεί μια συλλογή μεγάλου και λεπτομερούς αριθμού στοιχείων, με δείγματα υγρών και πετρωμάτων από το στόχο και «θα διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρος των ποσοτήτων αερίου και να καθοριστούν περαιτέρω επιχειρήσεις εξερεύνησης και αξιολόγησης». Πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διενεργηθούν οι νέες γεωφυσικές μελέτες και πιθανόν να καθυστερήσει η ανακοίνωση της ακριβούς ποσότητας φυσικού αερίου. Η καθυστέρηση υπολογίζεται από 2-3 μήνες!

Ο κ. Λακκοτρύπης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το αν η ποσότητα συγκρίνεται ευνοϊκά με εκείνη της «Αφροδίτης». Εκτιμάται ωστόσο ότι η αναφορά σε «εκτεταμένη στήλη ΦΑ» παραπέμπει σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμη ποσότητα. Αν επαληθευτούν οι ποσότητες 6-8 tcf που είδαν το φως της δημοσιότητας δύο μέρες πριν τις εκλογές, τότε δημιουργείται η προϋπόθεση για να προχωρήσει το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Όπως είναι γνωστό η ExxonMobil προκρίνει το τερματικό στην περίπτωση που υπάρχουν ποσότητες της τάξης των 10 tcf. Επίσης η ExxonMobil προγραμματίζει δύο γεωτρήσεις στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους στο τεμάχιο 10.

Προς το στόχο «Σουπιά»

Πάντως ο κ. Λακκοτρύπης ερωτηθείς αν η ExxonMobil θα ζητήσει τα γεωλογικά δεδομένα από την ΕΝΙ, είπε πως ήδη καθορίστηκε ο πρώτος στόχος στο τεμάχιο 10 με το όνομα «Δελφίνος», ενώ ο δεύτερος με το όνομα «Ανθέα» είναι στο στάδιο του τελικού καθορισμού.

Το ερευνητικό σκάφος SAIPEM 12000 θα βρίσκεται μέχρι το Σάββατο στην προγραμματισμένη γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3. Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη η γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 3 δεν έχει ξαναπραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού αφορά σε ανθρακούχες δομές νεαρότερης ηλικίας σε πιο ξέβαθα νερά.

«Και ελπίζουμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τα οποία θα ανοίξουν ένα γεωλογικό μοντέλο στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις παράνομες Νάvtex που εξέδωσε η Τουρκία για το τεμάχιο 3, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε λέγοντας πως «τα πράγματα φαίνονται διά των πράξεών μας».

Νίκη Κουλέρμου

Ικανοποίηση για τον εντοπισμό και δεύτερου κοιτάσματος ΦΑ

Την ικανοποίησή του εκφράζει το ΑΚΕΛ για τον εντοπισμό και δεύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από την ανακάλυψη το 2011 του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Η εξέλιξη αυτή, τονίζει σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση του κόμματος πως μόνο με συνέπεια στην εφαρμογή του γεωτρητικού προγράμματος -το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε πολλές αναβολές και καθυστερήσεις- μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. «Αναμένουμε βέβαια τις ανακοινώσεις των εταιρειών, τις τελικές τους αναλύσεις και μελέτες, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων, οι  οποίες θα καταδείξουν τις πραγματικές ποσότητες φυσικού αερίου».

Ο εντοπισμός κοιτάσματος φυσικού αερίου δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και για δημιουργία εντυπώσεων, διαμηνύει το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως αποτελεί επιπρόσθετη ευθύνη για να σχεδιαστεί ο τρόπος ανάπτυξης και αξιοποίησης του κοιτάσματος στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής, η οποία σήμερα δυστυχώς απουσιάζει.

Διπλωματικός πόλεμος Αιγύπτου-Τουρκίας και στη μέση η Κύπρος

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου ως απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αμφισβήτησε την ορθότητα της οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών Κύπρου-Αιγύπτου, αναφέρεται ο αιγυπτιακός Τύπος.

Η Egypt Today στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο «ΥΠΕΞ: Κανένα μέρος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων Αιγύπτου – Κύπρου» γράφει ότι ο Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η οριοθέτηση είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ.

Αναφέρει ότι η δήλωση του Εκπροσώπου έγινε μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή», ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Σημειώνει ότι η υπογραφή συμφωνιών με αρκετές χώρες επέτρεψε στην Αίγυπτο να προβεί σε έρευνες και ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Μεσόγειο Θάλασσα, περιλαμβανομένου του κοιτάσματος Ζορ.

Η ”Ahramonline” με τίτλο «Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ: Η απόρριψη από την Τουρκία της οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου του 2003 είναι ”απαράδεκτη”», αναφέρεται στο ίδιο θέμα και γράφει ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, μετά από δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου είναι άκυρη. Αναφέρει ότι σε επίσημη δήλωση, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων της Αιγύπτου είναι ”απαράδεκτη” και θα αντιμετωπιστεί.

Στην ιστοσελίδα σημειώνεται ότι η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ γίνεται σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των συμφωνιών της Αιγύπτου με ανατολικές μεσογειακές χώρες όσον αφορά την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τέλος, αναφέρει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου έχουν επιδεινωθεί από το 2013 μετά την απομάκρυνση του Αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στενού συμμάχου του Ερντογάν.