Κλείνουν τα μάτια… μέχρι την επόμενη φορολογική αμνηστία!

161

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η ενοποίηση των Τμημάτων Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ δημιουργούσε την προσδοκία για πάταξη της φοροδιαφυγής. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, ίσως και για άλλους λόγους συνεχίζουν οι μεγαλοφοροφυγάδες και μεγαλο-οφειλέτες να μην ενοχλούνται και να μην καταβάλλουν όσα πρέπει να καταβάλουν στο Φόρο, ενώ κάποιοι ίσως να μην έχουν καν φορολογικό φάκελο.

Στα γραφεία του Εφόρου Φορολογίας υπάρχουν τέσσερις λίστες με ονόματα και διευθύνσεις, φυσικών και νομικών προσώπων. Πρόσωπα τα οποία συγκαταλέγονται στις λίστες Ρaradise, Ρanama Ρapers, Lagarde και Οffshore Leaks. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα διερεύνησης είναι από ελάχιστα μέχρι μηδαμινά.

Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι για το Τμήμα Φορολογίας να διερευνήσει και να εντοπίσει επώνυμα πρόσωπα και γνωστά δικηγορικά, ελεγκτικά και άλλα μεγάλα γραφεία ή εταιρείες που φοροδιαφεύγουν; Μιλάμε για επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ έχουν τεράστια κέρδη, παρουσιάζουν στα χαρτιά ζημιές και δεν καταβάλλουν φόρο.

Είναι επιχειρήσεις που εργοδοτούν δεκάδες άτομα και οι ιδιοκτήτες-μέτοχοί τους κυκλοφορούν με πολυτελή οχήματα και κότερα και διαμένουν σε πολυτελή σπίτια και επαύλεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ τα ονόματά τους ίσως να συγκαταλέγονται και στις τέσσερις πιο πάνω λίστες; Μιλάμε για άτομα που θεωρούνται «υψηλού» κινδύνου φοροδιαφυγής! Είναι επώνυμοι και επιτυχημένοι ιατροί, δικηγόροι, λογιστές, επιχειρηματίες, οι οποίοι προβαίνουν σε φορολογικές δηλώσεις με μηνιαίους μισθούς €2.000 ή και λιγότερα!!!

Γιατί ο Φόρος δεν ξεψαχνίζει για το πόθεν έσχες τους; Η κοροϊδία είναι μεγάλη και προκλητική για τον απλό εργαζόμενο και για τον φτωχό υπαλληλάκο, ο οποίος έντιμα και αληθινά δηλώνει τα εισοδήματά του και καταβάλλει το φόρο του.

Αλήθεια, πώς πείθεται ο απλός πολίτης ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να κυνηγήσει τους μεγαλοφοροφυγάδες όταν ανώτατη λειτουργός του Τμήματος Φορολογίας εναντίον της οποίας είναι σε εξέλιξη ποινική έρευνα για υπόθεση φοροδιαφυγής, προάγεται και τοποθετείται στο Γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων; Τι λέει γι’ αυτό ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών; Δίκαια λοιπόν ο πολίτης νιώθει ότι αυτή η κυβέρνηση καλύπτει το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο και συγκαλύπτει τους φοροφυγάδες, ενώ κατά καιρούς με κυβερνητικά νομοσχέδια ή προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ τους δίνουν και δικαίωμα φορολογικής αμνηστίας και νομιμοποίησης των αδήλωτων εκατομμυρίων τους.

Νεόφυτος Νεοφύτου
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τηλ: +357 22864523, Φαξ: +357 22332205 e: f.neofytou@dialogos.com.cy