Κρίσιμες συναντήσεις της κας Λουτ με τους δύο ηγέτες

Από το τι θα πουν σήμερα οι δύο ηγέτες στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η ανάληψη πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ για επανάληψη των συνομιλιών, αλλά και η ενδεχόμενη τροποποίηση στην παρουσία και το ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η κα Λουτ είχε χθες μακρά ενημερωτική σύσκεψη με την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και δεν αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις στη διάρκεια των επαφών και της αποστολής της στην Κύπρο.

Η κρισιμότητα της αποστολής της κας Λουτ για τη συνέχεια της διαδικασίας στο Κυπριακό είναι δεδομένη. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών φθάνει σήμερα, μετά τη συνάντηση της κας Λουτ με τον Τ/κ ηγέτη, στα κατεχόμενα.

Νέα διαβεβαίωση έδωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις προθέσεις του Προέδρου. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει σήμερα στην ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς όχι μόνο να διαπραγματευτεί, αλλά να πάει μέχρι τέλους και να καταλήξει σε λύση που θα τερματίζει την κατοχή της Τουρκίας, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και μέσα από μια διαδικασία που είναι ήδη συμφωνημένη και όχι σε “ολισθηρό έδαφος”, όπου τελευταία προσπαθεί να μας συμπαρασύρει η τουρκική πλευρά».

Να υπενθυμίσουμε ότι η κα Λουτ στη συνέχεια της αποστολής της θα μεταβεί σε Αγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες. Με την ολοκλήρωση των επαφών της θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και θα καταθέσει έκθεση με τα συμπεράσματά της στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Το αποτέλεσμα της επίσκεψης Λουτ θα κρίνει το λεκτικό ορισμένων σημείων του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τον λόγο έχει η Τουρκία αλλά και ο Πρόεδρος

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά και τη συνάντηση της κας Λουτ για το Κυπριακό στην Τουρκία. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημοσύνου των Κυριάκου και Σωτήρη Παπαλάζαρου στα Χολέτρια, ο Α. Κυπριανού ανέφερε πως σίγουρα τον πρώτο λόγο για το ποιες δυνατότητες θα δημιουργηθούν τον έχει η Τουρκία ανάλογα με το πώς θα τοποθετηθεί και αν επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως εξαιρετική σημασία έχει και το τι ο κ. Αναστασιάδης θα πει στην Τζέιν Χολ Λουτ.

«Η δική μας άποψη», συνέχισε, «είναι ότι θα πρέπει να αποδεχτεί το πλαίσιο όπως το έχει διαγράψει κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο ΓΓ», προσθέτοντας πως «η δική μας πλευρά πρέπει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση ότι είναι έτοιμη να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και στοχεύει στο να φτάσουμε σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Οχι την όποια συμφωνία», όπως εξήγησε, αλλά «συμφωνία όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο». «Αυτά θα πρέπει να πει ο κ. Αναστασιάδης στον ΓΓ του ΟΗΕ», είπε ο Α. Κυπριανού επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να εκφράσει την ετοιμότητα του στη βάση του τι έχει ζητήσει ο ίδιος ο ΓΓ να πάει αμέσως σε διαπραγματεύσεις.

Η Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζει πως «δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η επανέναρξη των συνομιλιών και πολύ περισσότερο δεν πρέπει στόχος να είναι η συνέχισή τους απ’ εκεί που διεκόπησαν στην Διάσκεψη του Κραν Μοντανά». Υποστηρίζει ακόμα ότι μια τέτοια προσέγγιση «μας εγκλωβίζει σε ένα πλαίσιο το οποίο, όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές και τη συνταγματική δομή και οργάνωση του κράτους, αποτελεί συνταγή παραλυσίας και είναι πηγή προστριβών και εντάσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy