Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη -Ακιντζί

213

Εκτιμάται πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών ή αδιεξόδου Καθοριστική για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται η σημερινή, τέταρτη και τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Η σημερινή συνάντηση είναι η τελευταία των τεσσάρων προγραμματισμένων συναντήσεων μετά την επανέναρξη των συνομιλιών, ύστερα από τη διακοπή τους τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τη σημερινή συνάντηση ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν και οι προοπτικές για μια νέα Γενεύη.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχαν δηλώσει μετά το τέλος της συνάντησης της περασμένης βδομάδας ότι σήμερα θα γίνει μια εκτίμηση της όλης πορείας, των εκκρεμοτήτων και του πώς μπορούν να προχωρήσουν παραπέρα.

Ο ΠτΔ είχε δηλώσει ότι κατά τη συνάντηση της 11ης Μαΐου η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα κεφάλαια του περιουσιακού και της διακυβέρνησης, καθώς και του τι θα γίνει την πρώτη ημέρα, εφόσον εξευρεθεί λύση.

Νέα Γενεύη

Ως προς το ενδεχόμενο νέας διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει ότι «δεν αποκλείουμε καμία νέα Γενεύη, το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι», ενώ διερωτήθηκε αν η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφαλείας.

Στόχος, ανέφερε, δεν πρέπει να είναι απλώς η πραγματοποίησή της, η οποία θα οδηγήσει τις συνομιλίες σε κατάρρευση, αλλά η ύπαρξη αποτελέσματος.

Ο Μ. Ακιντζί φέρεται να αναμένει βήματα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε σειρά ζητημάτων, προτού ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των συνομιλιών.

Δεν φαίνεται ούτε ο ίδιος να είναι αρνητικός σε μια νέα Γενεύη, θέτει όμως κι αυτός με τη σειρά του ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχία μιας τέτοιας διάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Τ/κ ηγέτη, ο ίδιος δεν αποκλείει, τόσο στη σημερινή συνάντηση όσο και στο άμεσο μέλλον, να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις που να επιτρέπουν την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης για την Κύπρο.

Κυβερνητικές πηγές πάντως δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση στη συνάντηση των δύο ηγετών. Κυρίαρχα θέματα, τα οποία θα καθορίσουν την επιτυχία μιας νέας Γενεύης, είναι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Επισημαίνεται ότι το βάρος βρίσκεται πάνω στην Τουρκία, αλλά παράλληλα σημειώνεται ότι δεν προέκυψε τίποτε για τα θέματα αυτά ούτε από τη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν.

Σημειώνεται επίσης ότι ένα από τα γενικότερα εμπόδια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες είναι και η εναρμόνιση των κατεχομένων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως και ο έλεγχος των τουρκικών τραπεζών στα κατεχόμενα, θέμα που συζητήθηκε την περασμένη βδομάδα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και του εκπροσώπου της Ε.Ε.

Θέματα εναρμόνισης εξέτασαν οι διαπραγματευτές

Στο μεταξύ χθες οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, είχαν πολύωρη συνάντηση κατά την οποία συζήτησαν θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση έγινε στην παρουσία και του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτεν Βέρβεϊ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή οι δύο διαπραγματευτές εξέτασαν κατά πόσον τα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, είναι συμβατά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ίδια πηγή ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι οι δύο διαπραγματευτές δεν συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης, όπως είχε αρχικά γνωστοποιηθεί, αλλά μόνο τα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. Πάντως η ίδια πηγή τόνισε ότι εκτιμάται πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών ή της κήρυξης αδιεξόδου.

Νέα Γενεύη ζητούν τ/κ κόμματα Τα κόμματα στα κατεχόμενα ενημέρωσε χθες ο Μ. Ακιντζί, αναφορικά με το σημείο που βρίσκονται μέχρι στιγμής οι συνομιλίες και ενόψει και της σημερινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο «Πρωθυπουργός», Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στη Γενεύη.

Εξέφρασε τον προσωπικό του προβληματισμό, όπως και τον προβληματισμό των άλλων κομμάτων, για το ότι ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία στην ε/κ κοινότητα και κατά πόσον αυτό το δεδομένο θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συμπεριφερθεί με τρόπο, ώστε να υποβοηθήσει την εξέλιξη των συνομιλιών.

Σημείωσε επίσης ότι λόγω των εκλογών, ο κ. Αναστασιάδης δεν απαντά θετικά στα βήματα που πραγματοποιεί η τ/κ πλευρά.

Έθεσε επίσης ως ορόσημο για την πραγματοποίηση της διάσκεψης το τέλος Ιουνίου, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να φανεί ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν την πορεία τους με το υφιστάμενο καθεστώς στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της «συγκυβέρνησης» Σερντάρ Ντενκτάς κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της ολόκληρο το νησί.

Ο πρόεδρος του ΤΡΚ, Τουφάν Έρχιουμαν, τόνισε την ανάγκη συνέχισης των συνομιλιών, λέγοντας ότι οι δυο πλευρές χρειάζονται μια νέα μεθοδολογία. Την ίδια άποψη έχει και ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιγιτ.

Ο αρχηγός του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μιχάλης Μιχαήλ