Μαζί ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ ψηφίζουν τους προϋπολογισμούς των ανισοτήτων

241

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση των προϋπολογισμών του κράτους για το 2018. Πρόκειται για προϋπολογισμούς, οι οποίοι ετοιμάστηκαν και κατατέθηκαν στη Βουλή από την κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ.

Χαρακτηρίζονται από νεοφιλελεύθερο πνεύμα και δεν εμπεριέχουν το στοιχείο της ανάπτυξης. Περιλαμβάνουν πολλά και αυξημένα κονδύλια για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα που αυτό σημαίνει σμίκρυνση του κράτους και των δυνατοτήτων του να παρέμβει σε πρωτογενείς και παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Δεν υπάρχουν ούτε επαρκή κονδύλια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, για την υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την παιδεία.

Η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ παρουσιάζει βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες, αλλά πρόκειται για σύγκριση σε σχέση με το 2013 όταν η κυπριακή οικονομία μετά το κούρεμα των καταθέσεων και τη χρηματοπιστωτική κρίση οδηγήθηκε στον πάτο. Η οικονομία, όσο και αν μιλούν οι κυβερνώντες για ανάπτυξη, δεν έφθασε ακόμη στα επίπεδα του 2012, όταν στη διακυβέρνηση βρισκόταν ο Δ. Χριστόφιας.

Στην πενταετή διακυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη οι επιχειρηματίες δεν έχασαν τίποτα από τα κέρδη τους. Κάποιοι τα έχουν αυξήσει. Εκείνοι που πλήρωσαν τις ζημιές είναι οι εργαζόμενοι.

Συνειδητά αυτή η κυβέρνηση που εκπροσωπεί και εκφράζεται από το μεγάλο κεφάλαιο μετέφερε τα βάρη της κρίσης στους ώμους των εργαζομένων. Ούτε και στους προϋπολογισμούς του 2018 υπάρχουν πρόνοιες για σμίκρυνση των ανισοτήτων και βελτίωση των δεικτών των νοικοκυριών και των εργαζομένων.

Είναι προϋπολογισμοί λιτότητας και περικοπών. Είναι προϋπολογισμοί που δεν στηρίζουν τους εργαζομένους και τη μεσαία τάξη από την οικονομική κρίση, αλλά εξυπηρετούν και πάλι το μεγάλο κεφάλαιο. Η ανάπτυξη που επικαλούνται οι κυβερνώντες είναι για τους λίγους και όχι για τους πολλούς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι προϋπολογισμοί θα ψηφιστούν από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Είναι προϋπολογισμοί που εκφράζουν το δίδυμο Αβέρωφ Νεοφύτου – Νικόλα Παπαδόπουλο, οι οποίοι συνεχίζουν μαζί να υλοποιούν τις επιταγές της Τρόικας. Το ΑΚΕΛ διαφωνεί και θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς.

Το ΑΚΕΛ έχει μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία για τον τρόπο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, πιστεύοντας στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και σε δίκαιη κατανομή και ανακατανομή του εθνικού πλούτου.