Με πολλές ευχές αλλά μάλλον λίγες προσδοκίες

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ξανά λοιπόν στην Ελβετία οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Και πάλι η Ελβετία στο προσκήνιο, η οποία φαίνεται έχει συνδεθεί και ιστορικά, πλέον, με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Να μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά το Κυπριακό Κράτος του 1960 γεννήθηκε στη Ζυρίχη.

Στις μέρες μας, όπου και πάλι επιδιώκεται λύση του Κυπριακού, οι συνομιλίες διεξάγονται και πάλι στην Ελβετία, πρώτα στο Μοντ Πελεράν και από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, στη Γενεύη.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι το κλίμα δεν είναι και τόσο καλό. Ούτε μέσα στην ε/κυπριακή κοινότητα, ούτε μέσα στην τ/κυπριακή κοινότητα, ούτε μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών. Οι προθέσεις της Τουρκίας, που είναι το βασικό ζητούμενο σ’ αυτή τη διαδικασία, δεν είναι ξεκαθαρισμένες.

Δηλώσεις αξιωματούχων της επιμένουν στο θέμα των εγγυήσεων, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σημειώθηκε μια βασική αλλαγή, ότι δέχτηκαν να συζητήσουν το θέμα των αλλαγών. Κι αυτό είναι ένα βήμα, λαμβανομένου υπόψη ότι μέχρι τώρα δεν σήκωναν κουβέντα για την αλλαγή των εγγυήσεων του 1960.

Η Ελλάδα από την άλλη βρίσκεται σε δεινή θέση και διαπιστώνουμε μια δυστοκία σε ό,τι αφορά το χειρισμό του θέματος. Παρόλα ταύτα δηλώνει ξεκάθαρα ότι στέκεται στο πλευρό της επίσημης θέσης της ε/κυπριακής πλευράς για κατάργηση των εγγυήσεων. Η Βρετανία από την άλλη παρόλο που προβαίνει σε δηλώσεις ότι αποδέχεται ουσιαστικά ό,τι αποφασιστεί, δεν ενεργεί δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη το εσωτερικό μέτωπο είναι και πάλι διαιρεμένο. Οπως έχουμε ξαναγράψει, κάποιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνθήκες του 2004, προσπαθώντας να διαχωρίσουν το λαό, ξανά, σε πατριώτες και προδότες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα συζητηθεί, εκτός των άλλων, και για πρώτη φορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Κανένας δεν είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Ούτε αν θα είναι θετικό, ούτε αρνητικό. Ούτε αν η 12η Ιανουαρίου θα σημάνει το τέλος αυτής της πτυχής του Κυπριακού.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην ενός. Είναι πραγματικά ευχή μας να μην συμπεριφερθούν εκείνες τις δύσκολες στιγμές, όπως συμπεριφέρονται στην Κύπρο.

Πείσματα και «αγκρίσματα» δεν έχουν χώρο. Ο λαός μας εναποθέτει σε ολόκληρη την ηγεσία τις ελπίδες του. Και κυρίως στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος επίσης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το Κυπριακό δεν είναι δικό του θέμα, είναι θέμα που αφορά όλους τους Κυπρίους.

Και σαν τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίσει. Δεν πρέπει με ελαφρά τη καρδία να συναινέσει σε πράγματα και καταστάσεις που μπορεί ο ίδιος να θεωρεί ότι είναι αποδεκτά, αλλά στο τέλος να μην είναι αποδεκτά από το λαό, ο οποίος θα θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy