Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το αύριο, το μέλλον μας, αλλά ιδιαίτερα των παιδιών μας, πρέπει να απασχολεί όλους. Και μας απασχολεί.

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή απ’ όλες τις απόψεις. Πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές. Διεθνώς αλλά και στον περίγυρό μας τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Πόλεμοι, συγκρούσεις, ανταγωνισμοί, απειλές, φόβοι και εκβιασμοί. Αυτά δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε αυτά που συμβαίνουν μέσα στη χώρα μας.

Σίγουρα οι οικονομικές καταστάσεις είναι αυτές που μας αγγίζουν άμεσα, τις νιώθουμε στο πετσί μας καθημερινά. Και δεν μπορούμε να μη διαπιστώνουμε ότι την τελευταία περίοδο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Μας λένε οι ειδικοί ότι το 2018 θα είναι ακόμα πιο δύσκολο απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια. Τι κάνουμε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση; Τι κάνουμε για να βελτιώσουμε τα πράγματα; Ακολουθούμε την πεπατημένη των τελευταίων χρόνων ή επιδιώκουμε την αλλαγή αυτών των δεδομένων; Επιλέγουμε τη στασιμότητα ή επιδιώκουμε να έρθουν καλύτερες μέρες;

Όμως, όπως και να το κάνουμε, το πιο σημαντικό πρόβλημα απ’ όλα, που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, δεν είναι άλλο από το Κυπριακό. Όσο κι αν δεν μας αρέσει, τα πράγματα ούτε εδώ πηγαίνουν καλά. Οι συνέπειες της κατοχής μέρα με τη μέρα εδραιώνονται και η μη επίτευξη λύσης εδραιώνει την κατοχή. Τα μεγάλα λόγια που χαϊδεύουν τ’ αυτιά και φουσκώνουν τα στήθια μας με περηφάνια δεν δίνουν λύσεις. Η άρνηση των πάντων επίσης δεν οδηγεί σε λύση, αντίθετα οδηγεί σε παράταση της κατοχής. Οφείλουμε να κάνουμε το παν για να προωθηθεί η λύση του Κυπριακού. Κι ασφαλώς δεν εννοούμε την οποιαδήποτε λύση, αλλά μια λύση που να βασίζεται στις αρχές που για χρόνια έχουμε ως ε/κυπριακή πλευρά χαράξει. Δεν χωρούν πειραματισμοί, δεν χωρούν επιπολαιότητες, ούτε και ανεύθυνες πολιτικές. Όλα αυτά εδραιώνουν την κατοχή. Χρειάζεται υπευθυνότητα και πίστη στη λύση. Χωρίς παλινδρομήσεις, χωρίς ενέργειες της στιγμής. Χρειάζεται προγραμματισμός και καλή προετοιμασία. Έχει αποδειχτεί πως όσες φορές είχαμε στασιμότητα, όσες φορές δεν είχαμε συνομιλίες, σημειώνονταν αρνητικά τετελεσμένα που δύσκολα αναιρούνται. Και που κάποια δυστυχώς κατοχυρώνονται και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τα κατεχόμενα σήμερα δεν είναι όπως τα ξέραμε το 1975. Έχουν αλλάξει πολλά. Και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερα, είτε το θέλουμε είτε όχι. Η Τουρκία μέρα με τη μέρα δένει στο άρμα της τα κατεχόμενα, με το νερό, με τα τζαμιά, με τα θρησκευτικά σχολεία. Αύριο θα τα δέσει και με τον ηλεκτρισμό. Όσοι μιλάνε για ανατροπές και για κόστος προς την Τουρκία, δεν έχουν απάντηση στο πώς αναιρούνται όλα αυτά. Εμείς οι πολίτες έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας. Την ψήφο μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy