Μονάδα φάντασμα για τις ιδιωτικοποιήσεις

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων έχει καταντήσει φάντασμα και μάλιστα ακριβοπληρωμένο.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τροπολογία για απάλειψη όλων των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό που σχετίζονταν με τη λειτουργία της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης κρατικής περιουσίας και δημοσίων οργανισμών.

Ωστόσο, μερικές μέρες αργότερα, το Υπουργείο Οικονομικών αποτάθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και εξασφάλισε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη συνέχιση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων -ακυρώνοντας ουσιαστικά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Το συμβόλαιο του Εφόρου προνοούσε μισθούς και ωφελήματα περίπου 185 χιλ. ευρώ το χρόνο, των δύο εμπειρογνωμόνων από 65 χιλ. ευρώ το χρόνο έκαστος και του τρίτου εμπειρογνώμονα 50 χιλ. ευρώ.

Αφού λοιπόν πέτυχε το πρώτο πείραμα, το Υπουργείο Οικονομικών αποτάθηκε και πάλι στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και εξασφάλισε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον για τη συνέχιση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων. Πήρε 370 χιλ. ευρώ για την εκπόνηση εξωτερικής μελέτης για το κρατικό λαχείο, 560 χιλ. ευρώ για άλλη μελέτη -και αυτή εξωτερική- για τα περιουσιακά στοιχεία στο Τρόοδος, 300 χιλ. ευρώ για τρίτη μελέτη -και αυτή από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες- για το ΧΑΚ.

Το βιολί συνεχίστηκε για μερικούς μήνες με τους φορολογουμένους να πληρώνουν εκατομμύρια για την εργοδότηση συμβούλων εντός της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, οι οποίοι έχουν ως καθήκον να διεκπεραιώνουν μελέτες που εκπονούν άλλοι σύμβουλοι εκτός της Μονάδας.

Και αυτό παρά τη ρητή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για απάλειψη όλων των κονδυλίων που σχετίζονταν με τη λειτουργία της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης κρατικής περιουσίας και δημοσίων οργανισμών.

Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών -με την συγκατάθεση και των κομμάτων τα οποία ενέκριναν τις πιο πάνω αποδέσμευσις σε αντίθεση με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής- προχώρησε στην ανανέωση των συμβολαίων των τριών συμβούλων εντός της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων για ακόμη ένα έτος.

Πρόσφατα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νέα πρόταση του ΑΚΕΛ για κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και του νόμου που αφορά την αποκρατικοποίηση δημοσίων οργανισμών και δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο ούτε η νέα νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ, αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να την παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να απευθυνθεί ξανά στην Επιτροπή Οικονομικών τις επόμενες μέρες για τους μισθούς των τριών εμπειρογνωμόνων εντός της Μονάδας (περίπου 210 χιλ. ευρώ το χρόνο).

Έχουμε λοιπόν μία Μονάδα φάντασμα που παραμένει εν ζωή με το έτσι θέλω της κυβέρνησης αλλά και τη συγκατάθεση ορισμένων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ (που ετοίμασαν και κοινή πρόταση για τη μετονομασία της Μονάδας).

Ο ισχυρισμός του Υπουργείου Οικονομικών ότι η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων είναι αναγκαία για τη διαχείριση της κρατικής περιουσίας, είναι τουλάχιστον ανεδαφικός. Αυτό μπορεί να γίνει από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να δίδονται εκατομμύρια σε συμβούλους και παρασυμβούλους. Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι ένας και μοναδικός: Να περάσει η δημόσια περιουσία στα χέρια των λίγων του κεφαλαίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy