Μόνιμες λύσεις και όχι μπαλωματικές χρειάζεται η ΜΕΘ

240

Υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους 4 γιατρούς που έπρεπε να ήταν δέκα!

Μετά από μια πολύωρη σύσκεψη αλλά και την καλή θέληση των γιατρών, όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, από την ερχόμενη Δευτέρα θα εφαρμοστούν προσωρινές λύσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στελέχωσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ωστόσο και με αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν πάλι παραμένει κενό στη ΜΕΘ, αφού αυτή θα έπρεπε να στελεχώνεται από δέκα εντατικολόγους και όχι λιγότερους. Τις επόμενες δύο μέρες πάντως θα υπάρξει κενό στις εφημερίες του απογεύματος, αφού οι γιατροί δηλώνουν αδυναμία να το πράξουν, φθάνοντας και ξεπερνώντας τα όριά τους.

Συγκλονιστική η κατάθεση ψυχής του διευθυντή της ΜΕΘ, Θεόδωρου Κυπριανού, κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσαν οι ΠΙΣ – ΠΑΣΥΚΙ – ΕΝΙΚ – ΣΕΣΙΚ – ΠΑΣΥΔΥ.

Ο Δρ Κυπριανού, ο οποίος παρευρέθηκε εκεί ως ιατρός εντατικολόγος και όχι εκπροσωπώντας τη ΜΕΘ, είπε ότι στις επόμενες τρεις ημέρες, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής, δεν υπάρχει εφημερεύων ειδικευμένος εντατικολόγος το απόγευμα. Το ζήτημα αυτό κανονικά θα προέκυπτε από τον περασμένο μήνα, ωστόσο οι γιατροί της εντατικής με υπεράνθρωπες προσπάθειες και στα όρια των ανθρώπινών τους αντοχών, μπόρεσαν να καλύψουν το κενό μέχρι αρχές Ιανουαρίου. Όμως, όπως είπε ο Δρ Κυπριανού, από ένα σημείο και πέρα από αυτό είναι σε βάρος των ασθενών και της ασφάλειάς τους. «Ενας γιατρός σε κόπωση δεν μπορεί να πάρει τις γρήγορες και σωστές αποφάσεις τις οποίες απαιτεί ο βαριά πάσχων άρρωστος κάθε λεπτό, διότι είναι σαν ένα μεγάλο τζάμπο αεροπλάνο ακυβέρνητο, στο οποίο θα πρέπει να γυρνάς 100 κουμπιά το λεπτό για να μπορέσεις να το διασώσεις. Τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται συγκεκριμένη ενέργεια σκέψης και άνθρωπο ο οποίος έχει κίνητρο, έχει ξεκούραση, έχει διάθεση και έχει ενίσχυση από την υπηρεσία», ανέφερε. Η εικόνα σήμερα στην Εντατική είναι τέσσερις γιατροί από τους δέκα, οι οποίοι προβλέπονται ένας διευθυντής, τρεις αναπληρωτές διευθυντές και έξι ιατρικοί λειτουργοί. Από αυτούς υπάρχει ένας βοηθός διευθυντής και τρεις λειτουργοί. Η ΜΕΘ αποτελούσε κέντρο αναφοράς, παρήγαγε, όπως είπε ο Δρ Κυπριανού, αριστεία αλλά και έρευνα. Ωστόσο, αντί να στηριχθεί αφέθηκε σε αυτό που είναι σήμερα. Μετά από εισηγήσεις κατάφεραν μόλις προχθές να δοθούν λύσεις, όμως, όπως τόνισε, αυτές θα πρέπει να είναι μόνιμες και όχι μπαλωματικές. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας σημείωσε πως η ανυπαρξία πολιτικών από πλευράς Υπ. Υγείας έφερε την κατάσταση εδώ. Οι λύσεις αν και δεν εκφράζουν την ΠΑΣΥΚΙ, εντούτοις τις αποδέχτηκε ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπ. Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη είπε πως αποφασίστηκε η αγορά υπηρεσιών από ένα γιατρό εντατικολόγο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Επίσης είπε ότι απέστειλε χθες επιστολή σε γιατρό (έναν εκ των τριών που έχει την εξειδίκευση), ο οποίος αποδέχθηκε να δουλέψει στην Εντατική από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ο γιατρός αυτός θα συνεχίσει παράλληλα να εκτελεί τα καθήκοντά του, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου θα επιστρέψει στην πνευμονολογική κλινική, στη βάση της συμφωνίας που έγινε. Ακόμη, είπε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για μια επιπλέον αγορά υπηρεσιών για την Εντατική από τον ελλαδικό χώρο, με γιατρό ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαρτίου.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

 

 

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ «φλέρταραν» με άλλες ιδέες για ΓεΣΥ

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει περικόψει €500 εκ. από τον τομέα της Υγείας

Πυρά κατά ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφορικά με το ΓεΣΥ και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Ο Άντρος Κυπριανού κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι σε κάποια στιγμή φλέρταραν με άλλες ιδέες, μακριά από το ΓεΣΥ, που είχε εγκριθεί από την Ολομέλειας της Βουλής.

Μιλώντας στο περιθώριο χθεσινής του επίσκεψης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, τόνισε ότι το ΑΚΕΛ έχει σηκώσει το βάρος και έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου τα δυο νομοσχέδια για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και το ΓεΣΥ να εγκριθούν από τη Βουλή. Ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει περικόψει 500 εκ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες στον τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι οι δημόσιες δαπάνες στην Κύπρο είναι στο 1/3 του μέσου όρου των δαπανών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα στον τομέα της υγείας. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν το επίπεδο της ιατρικής φροντίδας που χρειάζονται. Επίσης, υπέδειξε ότι οι δυο τομείς στους οποίους το κράτος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία είναι τόσο ο τομέας της υγείας, όσο και της παιδείας.

Ο Α. Κυπριανού εξήρε το έργο του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το οποίο επισκέφθηκε, υποδεικνύοντας ότι υλοποιεί μεγάλο μέρος του αναπτυξιακού προϋπολογισμού σε αντίθεση με άλλα κυβερνητικά τμήματα.

Γιώργια Ερωτοκρίτου

 

 

 

 

Γ. Παμπορίδης: Αυτός είμαι, έστω κι αν ενοχλεί κάποιους

Έντονα επικριτικός ο πρόεδρος του ΠΙΣ, μιλά για «λεκτική τρομοκρατία»

Έντονος ήταν και χθες ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη κάνοντας λόγο για χυδαίους χαρακτηρισμούς, ψευδείς δηλώσεις και προσπάθεια να επιβάλει λεκτική τρομοκρατία. Ο κ. Αγαθαγγέλου κάλεσε, παράλληλα, τον Υπουργό Υγείας να προβεί σε δημόσια απολογία προς την ιατρική κοινότητα. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι οι ιατροί είναι ενωμένοι είτε εργάζονται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και έχουν ως στόχο και αποστολή να υπηρετήσουν στο ύψιστο την υγεία των ασθενών και να παραμείνουν υπηρέτες της ιπποκρατικής σκέψης. Η ιατρική κοινότητα, είπε, είναι υπέρ της εφαρμογής ενός ορθά μελετημένου και δομημένου στον μέγιστο βαθμό, αποδεκτού εθνικού Σχεδίου Υγείας που να βασίζεται στην ορθολογιστική αυτονόμηση.

Ο κ. Παμπορίδης δεν θέλησε χθες να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση, ωστόσο τοποθετήθηκε για το Twitter στο οποίο έγραψε: «Ενόμιζα ότι οι δικηγόροι εν ξιμαρισμένοι. Είμαστε πρόσκοποι μπροστά στους γιατρούς». Όπως διευκρίνισε, ο ίδιος είναι δικηγόρος και όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν κατά πόσο υπηρετεί με εντιμότητα το λειτούργημά του. Πρόσθεσε επίσης ότι προέρχεται από οικογένεια με πατέρα ιατρό και μητέρα μαία και πως ο σεβασμός του στους απλούς σκαπανείς της υγείας είναι απεριόριστος και δεδομένος. «Κάποιοι βρίσκουν το ύφος μου ενοχλητικό. Λυπάμαι πολύ, αλλά αυτός είμαι και άλλωστε δεν νομίζω να έχει και ιδιαίτερη σημασία το ύφος ενός Υπουργού, αλλά το έργο που επιτελεί. Ας κριθώ λοιπόν από το έργο μου», κατέληξε ο κ. Παμπορίδης.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

 

 

Σταύρος Μαλάς:  Ας σοβαρευτούμε επιτέλους

Με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά προέβη σε γραπτή δήλωση, σημειώνοντας ότι αντί να απολογείται η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη, επιτίθεται διά στόματος Υπουργού Υγείας, προσβάλλοντας και βρίζοντας τους γιατρούς. Αυτούς δηλαδή που καλούνται να συμβάλουν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. «Ας σοβαρευτούμε επιτέλους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Στ. Μαλάς είπε πως τα προβλήματα στη ΜΕΘ είναι η κορυφή του παγόβουνου. «Είναι σε όλες τις κλινικές που έχουμε προβλήματα. Ξέρετε, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ξοδέψει οτιδήποτε σε μεγάλα θέματα υποδομών. Το μεγαλύτερό της έργο είναι η επέκταση του νοσοκομείου Λάρνακας, την οποία αρχίσαμε 12/12/2011 και ολοκληρώσαμε 7/6/2012, και τώρα παραδίδεται η μονάδα αιμοκάθαρσης, που την σχεδιάσαμε σε έξι μήνες, την παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση, ήθελε να τη σταματήσει και η Αναθεωρητική Αρχή την υποχρέωσε να το προχωρήσει διότι θα πλήρωνε πρόστιμο. Και θα κάνουν και ειδική τελετή για να παρουσιάσουν ένα έργο που έγινε διά της επιβολής».

 

 

 

Επίσημη πρώτη  για την αυτονόμηση

Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), υπό την προεδρία του Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον, πραγματοποιήθηκε χθες. Ο κ. Νίκολσον όσον αφορά τη γενικότερη στόχευση αναφέρθηκε στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και της πρόσβασης των ασθενών, αλλά και στην οικονομική σταθερότητα που απαιτείται για τις υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Νίκολσον είπε πως στην όλη προσπάθεια θα πρέπει να εμπλακούν και οι επαγγελματίες υγείας. Είπε ακόμη ότι άλλο μεγάλο θέμα με το οποίο σκοπεύει να ξεκινήσει το ΔΣ είναι η πρόσληψη της διοικητικής ομάδας, η οποία θα είναι σε θέση να επιφέρει τις απαιτούμενες αλλαγές στα νοσοκομεία και στο σύστημα υγείας, ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είπε πως ο ΟΚΥπΥ αποτελεί το όχημα που ο νομοθέτης έταξε για να τρέξει την αυτονόμηση, που αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της μεταρρύθμισης της υγείας. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σ. Κούμας, ευχήθηκε καλή επιτυχία σημειώνοντας πως αν γίνει προσπάθεια επιβολής μέτρων που δεν αρμόζουν στην ιατρική κοινότητα «τότε θα μας βρουν μπροστά τους».

Ελένη Κωνσταντίνου