Να υπάρξουν προτεραιότητες στα έργα της Λεμεσού

181

Του

Χρήστου Χαραλάμπους

Πολύ ωραίες διακηρύξεις ακούστηκαν τα όσα ο δήμαρχος Λεμεσού παρέθεσε την περασμένη Τετάρτη σε δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσιάζοντας τα αναπτυξιακά και άλλα έργα που προγραμματίζει ο δήμος για το 2018.

Έργα και δράσεις που αφορούν σημεία στο κέντρο αλλά και την παραλιακή περιφέρεια της Λεμεσού, τα οποία υπήρχαν από παλιά στο πεδίο ενδιαφέροντος του δήμου, ωστόσο λόγω οικονομικών και άλλων συγκυριών δεν έγινε κατορθωτό να προωθηθούν, αφού τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων είχαν επιβάλει άλλες προτεραιότητες για την πόλη. Το κατά πόσον θα γίνει τελικά κατορθωτή η υλοποίησή τους στα χρονικά πλαίσια που καθορίζονται τώρα και στον επιθυμητό βαθμό, αυτό βέβαια θα φανεί στην πορεία.

Αναφέρθηκε όμως ο δήμαρχος και σε κάποια άλλα ζητήματα, τα οποία θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχαν μελετηθεί σε βάθος πριν εξαγγελθούν. Μπορεί να περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Νικολαΐδη (και με το δίκιο του θα θέλει να φανεί συνεπής), ωστόσο, με μια δεύτερη ματιά, μπορεί και να αποδειχθούν αχρείαστα ή ακόμα και επιζήμια.

Ας πάρουμε ειδικότερα την Πλατεία Ηρώων την οποία ο δήμαρχος θέλει να αναπλάσει και μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο πείσθηκε και ενέκρινε τη διαδικασία σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Ένα έργο που θα κοστίσει δηλαδή μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι «θα γίνει ανάπλαση της ανάπλασης;» Γιατί ανάπλαση με πλακόστρωτα και άλλα έργα έγινε πριν λίγα χρόνια επί δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη. Τι παραπάνω δηλαδή θα κάνει το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο; Θα ξηλώσει το πλακόστρωτο της πλατείας και θα το ξαναφτιάξει; Θα κοπούν τα δέντρα ή θα μετακινηθεί το μνημείο;

Εκείνο που χρειάζεται σήμερα η Πλατεία Ηρώων είναι το «συστάρισμα» και η καθαριότητα. Αυτή τη στιγμή επικρατεί (με τις ευλογίες του ίδιου του δήμου) μια άναρχη χρήση των χώρων, που την υποβαθμίζει στα μάτια των δημοτών. Αυτή η υποβάθμιση ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο δήμος δεν χρησιμοποιεί την πλατεία για τις δικές του εκδηλώσεις.

Θα φτιάξει όμως ο δήμαρχος και μεγάλους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Και θα περίμενε κανείς, δεδομένης και της θητείας του στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και των προσπαθειών που έκανε τότε για προώθηση των δημόσιων συγκοινωνιών, ότι από το πόστο του δημάρχου θα ενεργούσε με τρόπο που θα απέτρεπε την αυξημένη παρουσία του αυτοκινήτου, τουλάχιστον, στο ήδη βεβαρημένο κέντρο της πόλης.