Να συσταθεί Επιτροπή Αλήθειας

Του Μιχάλη Μιχαήλ

«Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος» χαρακτηρίζει την Κύπρο στο γνωστό ποίημά του ο Λεωνίδας Μαλένης. Ποίημα που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Το ποίημα δίνει την εντύπωση ότι το όμορφο νησί μας ήταν ένας παράδεισος, όλα όμορφα κι ωραία.

Κι όμως, δυστυχώς το ποίημα δεν ήταν ουσιαστικά τίποτε άλλο παρά αυτό που ονειρευόταν ο ποιητής. Δυστυχώς η Κύπρος στάζει αίμα. Έντονη αντιπαράθεση και συγκρούσεις μεταξύ Ε/κυπρίων κατά τη δεκαετία του ’40 για πολιτικούς και εργατικούς λόγους. Διώξεις της Αριστεράς με τη συμμαχία Βρετανών και Δεξιάς.

Ύστερα ήρθε η ΕΟΚΑ με τον διμέτωπο και τριμέτωπο αγώνα εναντίον Βρετανών, Τούρκων και κομμουνιστών. Συγκρούσεις και δολοφονίες μεταξύ Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων. Ακολούθησαν οι δολοφονίες Ε/κύπριων Αριστερών από την ΕΟΚΑ και Τ/κύπριων Αριστερών από την ΤΜΤ.

Και ήρθε το απότοκο της δράσης της ΕΟΚΑ, το ανεξάρτητο κράτος. Κι ενώ όλοι διακήρυσσαν την ενότητα και τη σύμπνοια, στην ουσία οι έχοντες την εξουσία στις δύο κοινότητες τραβούσαν τον δικό τους δρόμο.

Παράνομες οργανώσεις για επαναφορά της ένωσης, παράνομες ομάδες για επαναφορά της διχοτόμησης. Και ξεκίνησε νέος κύκλος αίματος. Μετά τις συγκρούσεις του 1963-64 στην ε/κυπριακή και στην τ/κυπριακή κοινότητα έχουμε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με αποκορύφωμα δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων.

Την πληρώνουν και αθώοι που αγνοούνται οι περισσότεροι μέχρι σήμερα. Και Ε/κύπριοι και Τ/κύπριοι. Εγκλήματα που ουδέποτε εξιχνιάστηκαν και αποτελούν ακόμα αντικείμενο εθνικιστικής προπαγάνδας και στις δύο πλευρές.

Ακολουθούν οι νεκροί του πραξικοπήματος και στη συνέχεια τα εγκλήματα κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής.

Εγκλήματα και από Ε/κύπριους και από Τ/κύπριους, καθώς και από το στρατό εισβολής. Ακόμα η οσμή του πλανάται στην ατμόσφαιρα. Η μια πλευρά ρίχνει την ευθύνη στην άλλη βγάζοντας τον εαυτό της «κούππα άπαννη» και παρουσιαζόμενη ως θύμα της άλλης. Και όποιος μιλήσει για ευθύνες και της δικής του πλευράς χαρακτηρίζεται προδότης.

Θεωρώ ότι εκείνο που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και στην ειρηνική συμβίωση είναι το κλείσιμο των πληγών. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν παραδεχτούμε (εκατέρωθεν) την ιστορία μας.

Κι αυτό μπορεί να το κάνει μια κοινή Επιτροπή Διερεύνησης της Ιστορικής Αλήθειας. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία να σκεφτεί σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο και να εκτιμήσει την αξία που θα έχει μια τέτοια Επιτροπή. Έγινε και σε άλλες χώρες και έφερε αποτελέσματα.

Στην Κύπρο γιατί όχι;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy