Να σπάσει επιτέλους η σιωπή

129

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας ενάντια στις Γυναίκες έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου, ωστόσο η βία κατά των γυναικών, ενήλικων ή ανήλικων, παραμένει και αυξάνεται με καταστροφικές συνέπειες.

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη και αποσιωπημένη μορφή βίας σε όλο τον πλανήτη. Αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Oι αριθμοί αμείλικτοι, πάνω από το 70% των γυναικών του πλανήτη έχει βιώσει τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της κατά τη διάρκεια της ζωή τους, ενώ η βία που ασκείται σε γυναίκες μεταξύ 15 και 44 χρόνων, από τον άντρα ή τον σύντροφό τους έχει καταστεί η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, ξεπερνώντας τους θανάτους από καρκίνο, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, μαλάρια και πολεμικές συγκρούσεις μαζί.

Ολα αυτά δεν είναι ξένα ούτε για τη χώρα μας, όπου και πάλι οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί, αφού ακριβώς τα θύματα δύσκολα σπάζουν τη σιωπή τους. Ωστόσο και εδώ φαίνεται ότι τα περιστατικά βίας, βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και εκμετάλλευσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν σημειωθεί τριάντα δολοφονίες γυναικών από συζύγους, συντρόφους, νυν ή πρώην. Την ίδια στιγμή η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατακόρυφα με το 88% των θυμάτων να είναι γυναίκες ή κορίτσια.

Εντός του 2016 ο ΣΠΑΒΟ χειρίστηκε 1.160 υποθέσεις από τις οποίες οι 353 ήταν νέες και 143 θύματα ήταν ανήλικοι. Το 88% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 58% δήλωσε σύζυγος ή σύντροφος του θύτη και το 13% πρώην σύζυγος ή σύντροφος του θύτη.

Ενα ποσοστό του 80% ανάφερε πως το περιστατικό είχε συμβεί ξανά, επιβεβαιώνοντας στην ουσία πως η έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος, αλλά και η προσπάθεια να επιλύσουν από μόνοι τους το πρόβλημα, είναι οι κύριοι λόγοι που ο κύκλος της βίας όχι μόνο δεν σπάει, αλλά επαναλαμβάνεται με χειρότερες επιπτώσεις κάθε φορά.

Η κύρωση και εφαρμογή  της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κατά της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστής ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αντιμετωπίζει ολιστικά το θέμα. Με σημαντική καθυστέρηση η χώρα μας, παρ’ ότι είχε υπογράψει τη Σύμβαση από το 2015, προχώρησε εν τέλει και στην κύρωσή της τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο με συγκεκριμένες επιφυλάξεις, που δεν αφήνουν περιθώρια πανηγυρισμού από πλευράς κυβέρνησης. Συγκεκριμένα το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης επιφύλαξε το δικαίωμα να μην εφαρμόσει συγκεκριμένες πρόνοιες, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ενώ η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης θα δημιουργούσε ένα πλαίσιο πρόληψης, προστασίας και θεραπείας των γυναικών θυμάτων βίας, το οποίο είχε κοστολογηθεί γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχεδιασμό που θα στοιχίσει κοντά στις 800 χιλιάδες ευρώ.

Ελένη Κωνσταντίνου
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τηλ: +357 22864539, Φαξ: +357 22332205 email: e.constantinou@dialogos.com.cy f: Eleni Nikolaou Constantinou t:@ConstantinouEle