Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι εννοεί μεταρρύθμιση

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Υπάρχουν «κενά» στα νομοσχέδια δήμων και κοινοτήτων

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορέσει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί όταν η εκτελεστική εξουσία ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και «κλείσει» τα κενά που ακόμα υφίστανται, τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Ελένη Μαύρου.

«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει η εκτελεστική εξουσία τι εννοεί και τι θέλει με τη μεταρρύθμιση», σημειώνει η Ελένη Μαύρου προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Εσωτερικών έχει ενώπιόν της τρία νομοσχέδια, όπου τα δύο αφορούν την τροποποίηση των περί Δήμων και περί Κοινοτήτων Νόμων και το τρίτο τα Επαρχιακά Συμπλέγματα που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των τοπικών αρχών σε ένα επαρχιακό επίπεδο. Σήμερα, αναφέρει, η εντύπωση που επικρατεί είναι πως η μεταρρύθμιση έχει να κάνει με τη μείωση του αριθμού μέσω της συνένωσης δήμων και κοινοτήτων, ωστόσο γι’ αυτό το θέμα δεν υπάρχει καμία πρόταση από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας. Μόνη εξαίρεση, μια επιστολή που στάλθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Ιωνά Νικολάου, και στην οποία αναφέρεται, πως «θα μπορούσε» να προωθηθεί η μείωση του αριθμού των δήμων από 30 σε 22 σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών και με την παράκληση όπως στο πλαίσιο εξέτασης των σχετικών νομοσχεδίων περιλάβει… η Βουλή σχετική διάταξη. Η ασαφής αυτή τοποθέτηση, όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, δεν αντανακλάται βέβαια στα σχετικά νομοσχέδια.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, το νομοσχέδιο που αφορά στη σύσταση επαρχιακών συμπλεγμάτων είναι αρκετά προχωρημένο. Υπάρχουν προσχέδια κανονισμών, τα οποία αποτελούν μια καλή βάση για να προχωρήσει η όλη συζήτηση και να προωθηθεί για ψήφιση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά κενά παρατηρούνται στα άλλα δύο νομοσχέδια που αφορούν τους δήμους και τις κοινότητες, όπου χρειάζεται να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η Επιτροπή Εσωτερικών, μάλιστα, έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να επανέλθει με ολοκληρωμένα νομοσχέδια και κανονισμούς, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Με μία και μόνη αναφορά στα νομοσχέδια ανατίθεται σε μια συμβουλευτική Επιτροπή να καταθέτει εισηγήσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θα λαμβάνει αποφάσεις για όλες τις διαδικασίες και τις αρμοδιότητες που αφορούν στη λειτουργία των συμπλεγμάτων δήμων και κοινοτήτων. Η Βουλή δεν μπορεί, ξεκαθαρίζει η Ελένη Μαύρου, να συναινέσει σε κάτι τέτοιο -τόσο σοβαρές αποφάσεις να λαμβάνονται μόνο από ένα άτομο που σε αυτή την περίπτωση είναι ο Υπουργός.

Οι συμπλεγματοποιημένες υπηρεσίες δύναται να περιλαμβάνουν τεχνικές υπηρεσίες, όπως κατασκευή και συντήρηση δημοτικών και κοινοτικών κτιρίων, οδικού δικτύου, πάρκων κ.ά., γραμματειακές ή και λογιστικές υπηρεσίες, υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ρύθμισης τροχαίας κίνησης κ.ά. Και στα δυο νομοσχέδια, όμως, για τους δήμους και τις κοινότητες, η σύσταση, ο τρόπος λειτουργίας και οι κοινές υπηρεσίες καθορίζονται με κανονισμούς που και πάλι εγκρίνονται μόνο από τον αρμόδιο Υπουργό.

Επίσης, η Ελένη Μαύρου αναφέρθηκε και στο οικονομικό μέρος της μεταρρύθμισης. «Για ένα σοβαρό μέρος αυτής της προσπάθειας που αφορά στα οικονομικά των δήμων, παρευρέθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών και ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις σε εκείνο το στάδιο. Ακούσαμε όμως πριν λίγες μέρες για απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αποπληρώσει δάνεια δήμων εγγυημένα από το κράτος ύψους €185 εκατ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, πριν προχωρήσουμε, να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις προθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας που σήμερα δεν υπάρχει».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy