ΓΓ ΟΗΕ: Καλύτερη ευκαιρία με λύση του Κυπριακού

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση η ανακοίνωση του Γκουτέρες

Με τη λογική των ίσων αποστάσεων παρενέβησαν χθες στην κρίση που ταλανίζει την κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις, ο ΟΗΕ και ειδικά ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι και οι δύο παρεμβάσεις έχουν κοινό παρονομαστή την παραπομπή σε οριστική λύση του ζητήματος της διεκδίκησης του φυσικού πλούτου για το σύνολο του κυπριακού λαού μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Στο «πεδίο» της αντιπαράθεσης επί θαλάσσης, μαζί με την αναμενόμενη άφιξη της ιταλικής φρεγάτας «Ζέφυρος», εκδόθηκαν δύο navtex από την Κυπριακή Δημοκρατία και οι οποίες, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αφορούν δύο περιοχές βόρεια και νότια του τεμαχίου 3 της ΑΟΖ, και όχι περιοχή εντός του τεμαχίου 3, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να συνδέσει την έκδοση των δύο navtex με τις εξελίξεις. Ερωτηθείς σχετικά με την έκδοση οδηγίας προς ναυτιλλομένους (navtex), με την οποία δεσμεύονται το απόγευμα της Πέμπτης περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για αίτημα από την Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και τη Ρωσική Ομοσπονδία προς την Κυπριακή Δημοκρατία για διενέργεια ασκήσεων.

Από την άλλη η κυβέρνηση αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς την έκβαση των διπλωματικών της προσπαθειών για να αποσυρθεί η Τουρκία και να επιτρέψει στο γεωτρύπανο SAIPEM 12000 να προχωρήσει στη διενέργεια της διερευνητικής γεώτρησης στη «Σουπιά». Να θυμίσουμε ότι ο αρχικός της στόχος ήταν να γίνει αυτό το ενωρίτερο δυνατόν, αποκλείοντας, σχεδόν, την πιθανότητα να περιμένει τη λήξη της παράνομης τουρκικής navtex. Και σ’ αυτή την περίπτωση ωστόσο παραμένει ανοικτό και το ενδεχόμενο η Τουρκία να μην υπαναχωρήσει και να ανανεώσει την παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους οπότε θα ήταν οδυνηρή εξέλιξη για τον ενεργειακό προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου από τουρκικά πλοία θα τεθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα στην Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κατά τη συνάντηση με την κα Σπέχαρ, ο Πρόεδρος θα κάνει επίσης αναφορά στον τρόπο με τον οποίο βλέπει μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, πού πρέπει να στηρίζεται και ποια πρέπει είναι τα δεδομένα έτσι ώστε να υπάρχουν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης. Να υπενθυμίσουμε ότι η κα Σπέχαρ διερευνά τις προθέσεις των δύο πλευρών για την ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών.

ΓΓ ΟΗΕ: Καλύτερη ευκαιρία η λύση του Κυπριακού

Με καθυστέρηση αρκετών ημερών και κατόπιν δημοσιογραφικής ερώτησης ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε λύπη για τις «εκ νέου» εντάσεις και την κλιμάκωσή τους σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, δήλωσε προχθές ότι «δεν είναι αρμοδιότητα της Γραμματείας να λαμβάνει θέση πάνω στα δικαιώματα των κρατών που απορρέουν από συμβάσεις». Υπογράμμισε όμως ότι ο κ. Γκουτέρες τονίζει πως η λύση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος και την απελευθέρωση συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών λύσεων. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες στις διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνήσει προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει ένα σημείο στην τελευταία του έκθεση για την UNFICYP (9 Ιανουαρίου 2018), ότι οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν γύρω από την Κύπρο θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου.

Νίκη Κουλέρμου

Γιούνκερ: «Είμαι εντελώς αντίθετος με τη συμπεριφορά της Τουρκίας»

«Είμαι εντελώς αντίθετος στη συμπεριφορά της Τουρκίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ μετά το Κολέγιο των Επιτρόπων ερωτηθείς για τη δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Τις θέσεις της ΕΕ σχετικά με την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε πως υιοθετεί και το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, κα Αλντεμπάρ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε πως «για το θέμα αυτό πήρε θέση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις συγκεκριμένες δηλώσεις και υιοθετεί τις θέσεις αυτές. Σχετικά με τη σύγκρουση των δύο πλοίων, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ήδη υπήρξε επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του. Επαναλαμβάνω, στηρίζουμε τις θέσεις της ΕΕ».

Εξάλλου, το Βερολίνο θα επισκεφθεί σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπου και θα έχει συνομιλίες με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, στις οποίες και υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα, αλλά και περιφερειακά θέματα, όπως η κατάσταση στη βόρεια Συρία. Η συνάντηση αυτή –δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ– «είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διαφορές μας».

Και η Ρωσία δείχνει το δρόμο της λύσης του Κυπριακού

Ανησυχία για επιδείνωση της κατάστασης στην ΑΟΖ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν άλλαξε θέση…

Την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει η Ρωσία διά της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Μαρίας Ζαχάροβα, καλώντας τις εμπλεκόμενες χώρες να ενεργήσουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σημειώνοντας ότι αυτά τα περιστατικά δείχνουν την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα τέτοια περιστατικά «για ακόμη μια φορά δείχνουν την ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι για να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν, στη βάση των κριτηρίων του ΟΗΕ».

«Η θέση μας παραμένει η ίδια: καλούμε στην εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού», τόνισε, προσθέτοντας ότι «θα υποστηρίξουμε την απόφαση στην οποία θα καταλήξουν οι Κύπριοι».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση εκπροσώπου του, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι «η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της». «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Σε σχέση με το περιστατικό στα Ίμια, ο εκπρόσωπος είπε πως είναι σε γνώση τού Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιεύματα για αυτό το συμβάν και ενθάρρυνε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy