Ο «άλλος» δρόμος της πρόληψης του εγκλήματος

Του Κώστα Κωνσταντίνου

Πέμπτη 19 Απριλίου. Η κυπριακή κοινωνία βλέπει στους δέκτες της άλλον ένα φόνο να προστίθεται στη λίστα των εγκλημάτων που συντάραξαν το παγκύπριο. Δύο άνθρωποι βρέθηκαν μαχαιρωμένοι μέσα στο ίδιο τους το υπνοδωμάτιο. Νυχθημερόν οι έρευνες για εντοπισμό τεκμηρίων, ελατηρίων, κινήτρων, δραστών.

Δευτέρα 23 Απριλίου. Μια φιλήσυχη πρώην εκπαιδευτικός εντοπίζεται νεκρή στην κρεβατοκάμαρά της δεμένη και φιμωμένη, την ώρα που ανακριτές της Αστυνομίας συσκέπτονταν στη Νομική Υπηρεσία για το χειρισμό του διπλού φόνου. Παρασκευή 28 Απριλίου. Έκρηξη βόμβας σε οικία στη Λεμεσό.

Σάββατο 5 Μαΐου. Πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών στον Ύψωνα Λεμεσού. Ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε στο Ισραήλ με αερογέφυρα διάσωσης.

Ενώ η κυπριακή κοινωνία ανυπομονούσε να υποδεχτεί την καλοκαιρινή ραστώνη της παραλίας, της παττίχας και του οφτού, ξαφνικά το -οργανωμένο- έγκλημα σηκώνει κεφάλι ξανά, με τον αρμόδιο υπουργό να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για εξεύρεση τρόπων καταστολής της εγκληματικότητας που βρίσκεται σε έξαρση.

Υπό το φως μάλιστα δημοσκοπήσεων μέσα από τις οποίες καταγράφεται έντονα το αίσθημα ανασφάλειας. Ποιες είναι οι επιλογές και ποια τα ”εργαλεία” αντιμετώπισης του προβλήματος; Πάω στοίχημα πως εάν ρωτήσω 10 άτομα θα πάρω 12 διαφορετικές απαντήσεις. Το σίγουρο είναι ότι τα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης βάζουν το χέρι στη φωτιά χωρίς προστασία.

«Φεύγουμε από το σπίτι για να πάμε στην υπηρεσία και δεν γνωρίζουμε πλέον αν θα επιστρέψουμε σώοι». H δήλωση αυτή του προέδρου του ΣΑΚ φανερώνει, εν πολλοίς, το μέγεθος του προβλήματος αντιμετώπισης του εγκλήματος. Υπάρχουν πολλά που απαιτούνται σε επίπεδο υποδομών, υλικών και στελέχωσης του Αστυνομικού Σώματος. Όμως υπάρχουν κι άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν, αφού δεν μπορούμε να γεμίσουμε τις γειτονιές με αστυνομικούς.

Είναι όσα έχουν να κάνουν με αυτό που ορίζεται ως κρατική προληπτική παρέμβαση. Μέσα από προγράμματα που αποσκοπούν στην ουσιαστική στήριξη των οικογενειών και ατόμων που βρίσκονται σ’ ένα περιβάλλον που τους καθιστά ευάλωτους.

Έτσι προσεγγίζουν στην Ουαλία για παράδειγμα το ζήτημα αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εκδήλωσης εγκληματικής συμπεριφοράς στην ενηλικίωση.

Μιας και θέσατε, κε Αρχηγέ, το παράδειγμα της Ουαλίας, αυτό που περιμένουμε από δω και πέρα είναι να περάσουν οι ιδέες από το στάδιο της ακαδημαϊκής συζήτησης στο στάδιο της υλοποίησης, σε συνάρτηση πάντοτε με τη θωράκιση των μελών της Αστυνομίας. Παραδείγματα και λύσεις υπάρχουν και είναι χρήσιμα όταν υπάρχει και η σχετική πολιτική βούληση.

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy