Ο Χαμπιαούρης καλείται να επαναφέρει το διάλογο

Του Σπυρου Σωτηριου

Στα βαθιά θα πρέπει να κολυμπήσει με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, αφού πρέπει να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις που του άφησε ως παρακαταθήκη ο προκάτοχός του και σύντομα Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

Λέμε και λένε ότι στο επίκεντρο του εκπαιδευτικού μας συστήματος βρίσκονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Λέμε και λένε ότι όλες οι αλλαγές θα πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου μεταξύ των εκπαιδευτικών εταίρων.

Αύριο Πέμπτη οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για την εισαγωγή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, ενώ οι μαθητές ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών κατά του μέτρου αυτού, που κατά γενική ομολογία θα ενισχύσει τη βαθμοθηρία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Δηλαδή μια από τις πιο σημαντικές λεγόμενες μεταρρυθμίσεις του Κώστα Καδή αμφισβητείται από τον πυρήνα της εκπαίδευσης, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Καδής -που βρίσκεται στην πόρτα εξόδου του Υπουργείου- κούνησε το δάκτυλο στους καθηγητές λέγοντάς τους ότι προηγήθηκε διάλογος πριν τη λήψη τελικής απόφασης, ισχυρισμός που καταρρίπτεται εδώ και καιρό από τους εκπαιδευτικούς. Ακολούθως εξέδωσε εγκύκλιο λέγοντάς τους ότι δεν μπορούν να κάνουν δημοψήφισμα πριν τη λήξη των μαθημάτων! Όταν αντέδρασαν μαζικά οι καθηγητές, ο κ. Καδής οπισθοχώρησε, λέγοντάς τους όμως πως ό,τι κι αν κάνουν τα τετράμηνα θα εφαρμοστούν! Όσον αφορά δε την αντίδραση των μαθητών, ο κ. Καδής δεν σχολίασε καν, τους απαξίωσε γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν τους έλαβε υπόψη.

Αυτή την κατάσταση θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος Υπουργός κ. Χαμπιαούρης και με το καλημέρα θα δείξει τις προθέσεις του και τον τρόπο που αντικρίζει τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας. Δεν ξέρουμε αν θα αποδομήσει -φαντάζει χλωμό- τη «μεταρρύθμιση» Καδή για τις εξετάσεις τετραμήνων, αλλά ο τρόπος που θα διαχειριστεί την αμφισβήτηση του μέτρου από εκπαιδευτικούς και γονείς θα αποτελέσει ένα καλό δείγμα για τη συνέχεια της πορείας του στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι δυο προκάτοχοί του Κενεβέζος (Πρέσβης στας Αθήνας) και Καδής (Υπουργός Γεωργίας) κατάφεραν να συγκρουστούν με όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους επιβάλλοντας αμφιλεγόμενες αλλαγές. Στο όνομα της «μεταρρύθμισης» ξήλωσαν θεσμούς, επιβάλλοντας προβληματικές αλλαγές με κορωνίδα το νέο σύστημα διορισμών και το φιάσκο της διαρροής των θεμάτων στις εξετάσεις.

Ο νέος Υπουργός λοιπόν θα πρέπει να ανοίξει τα αυτιά του και να επαναφέρει τον πραγματικό εκπαιδευτικό διάλογο που χάθηκε την προηγούμενη πενταετία και να τερματίσει τη λήψη αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ μιας κάστας στελεχών του ΔΗΣΥ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy