Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κολλούσε μπρίκια;

140

Της Νίκης Κουλέρμου

Μα δεν αντιλαμβάνονται ότι εκτίθενται και γελοιοποιούνται οι κυβερνώντες και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν επικαλούνται τις θέσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για να δηλώσουν «δικαιωμένοι»; Αυτό που κάνει η κυβέρνηση για να θωρακιστεί από τις τεκμηριωμένες (και μη) επικρίσεις είναι πρωτοφανές.

Και τις προηγούμενες μέρες με αφορμή δηλώσεις από τα κατεχόμενα και συγκεκριμένες εθνικιστικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά για τη λύση, αλλά και χθες με αφορμή τα σχόλια του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφορικά με την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η κυβέρνηση πανηγύρισε!

Πανηγύρισε γιατί «ξεκαθαρίζει, για άλλη μια φορά, για όσους αμφισβητούν τα πραγματικά γεγονότα, ότι τόσο πριν από το δείπνο στο Κραν Μοντανά όσο και κατά τη διάρκεια του δείπνου η Τουρκία δεν αποδεχόταν την αρχή που έθεσε ο Γ.Γ. ουσιαστικά για μηδέν τουρκικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και για μηδέν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο»! Μάλιστα! Τόσος είναι ο πατριωτισμός των κυβερνώντων!

Απορρίπτουν στα σκουπίδια τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως αυτή διατυπωνόταν στο πλαίσιο για κατάργηση των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης και «κρατούν» τη θέση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι ουδέποτε θα αποδεχόταν η Τουρκία κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Απορρίπτοντας, έτσι, εμμέσως πλην σαφώς και το πλαίσιο Γκουτέρες και το έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, με το οποίο οι εγγυήτριες δυνάμεις περιορίζονταν σε συμβουλευτικό ρόλο.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του και συγκεκριμένα στην παράγραφο 24 αναφέρει τα εξής: «Πρότεινα στα μέρη να προσδιορίσουν λύσεις λαμβάνοντας υπόψη ότι το σημερινό σύστημα εγγυήσεων, και ιδίως το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων που περιέχει το μονομερές δικαίωμα επέμβασης, ήταν ”μη βιώσιμο”.

Επιπλέον πρότεινα ότι χρειαζόταν ένα νέο σύστημα ασφάλειας για την Κύπρο, μαζί με ένα αξιόπιστο πλαίσιο για την παρακολούθηση εφαρμογής της συμφωνίας, στην οποία οι σημερινοί εγγυητές θα διαδραμάτιζαν κάποιο ρόλο.

Σχετικά με το ζήτημα της παρουσίας ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων (μιλά για όσα περιλάμβανε η Συνθήκη Συμμαχίας) συμφωνήθηκε ότι τα όποια εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στρατεύματα θα αντιμετωπιστούν καλύτερα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων».

Προφανώς και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ «δεν κολλούσε μπρίκια» εκεί στο Κραν Μοντανά, κύριοι. Για να βάλει αυτά τα ζητήματα τόσο ξεκάθαρα στην έκθεσή του και να μιλήσει για συμφωνίες σε ό,τι αφορά άλλα ζητήματα – αποτελεσματικής συμμετοχής, εδαφικής αναπροσαρμογής κ.ά.- και για να μην αντιδράσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημαίνει δύο πράγματα: Ή ότι η έκθεση είναι θετική για την πλευρά μας και συμφωνεί με τα όσα περιγραφικά αναφέρει ή δεν έχει τίποτε «ελαφρυντικό» για να δικαιολογήσει την όποια διαφωνία του απέναντι στον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Διαλέγει και παίρνει. Από αυτό όμως το σημείο μέχρι να δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να «δικαιώνει» τον Πρόεδρο που λέει ότι δεν δεχόταν κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, πάει πολύ… Στην ουσία χαλά ό,τι έκτισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Και αυτό που έκτισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εκεί στο Κραν Μοντανά ήταν να υποδείξει στην Τουρκία ότι οι εγγυήσεις δεν αρμόζουν σε ένα φυσιολογικό κράτος… Αυτή τη θέση τη χαραμίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αποδέχεται τη θέση της Τουρκίας όπως την προβάλλει το τουρκικό ΥΠΕΞ;

Νίκη Κουλέρμου
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τηλ: +357 22864525, Φαξ: +357 22332205 e: n.koulermou@dialogos.com.cy