O «ύπουλος» θάνατος των πλαστικών

Της

Γιώργιας Ερωτοκρίτου

 

 

Σε πλανήτη του πλαστικού φαίνεται ότι μετατρέπεται η Γη. Τα δισεκατομμύρια τόνοι των οργανικών αυτών στερεών υλικών που παράγονται παγκοσμίως, έχουν αρνητικότατες επιπτώσεις και είναι άκρως απειλητικά για το περιβάλλον και την πανίδα, καθώς πολλά είδη τα καταπίνουν και χάνουν τη ζωή τους. Τρανταχτό παράδειγμα ήταν το περιστατικό που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας, με την αρσενική μικρή φάλαινα που ξεβράστηκε σε παραλία στη νότια Ταϊλάνδη. Στο στομάχι της δεν βρέθηκαν ούτε μία ούτε δύο… αλλά ογδόντα πλαστικές σακούλες. Η μικρή φάλαινα έκανε εμετό πέντε σακούλες, κατά τη διάρκεια της μάταιης προσπάθειας που κατέβαλαν τοπικοί αξιωματούχοι να την σώσουν. Οι σακούλες, που ζύγιζαν περίπου 8 κιλά, την εμπόδιζαν να τραφεί κανονικά, με αποτέλεσμα να εντοπισθεί σε άσχημη κατάσταση και χωρίς να είναι σε θέση να κολυμπήσει. Επί μία εβδομάδα, περιβαλλοντολόγοι κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν το κητώδες θηλαστικό αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Μια εικόνα… χίλιες λέξεις. Οι φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του κόσμου μόνο αποτροπιασμό και βδελυγμία μπορούν να προκαλέσουν στον κάθε νοήμονα πολίτη αυτού του πλανήτη. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, καθώς περισσότερα από 100 χιλιάδες θαλάσσια ζώα πεθαίνουν από τις πλαστικές σακούλες.

Η μικρή φάλαινα ήταν ένα από τα χιλιάδες «θύματα» της απερισκεψίας και της ανευθυνότητας μερίδας πολιτών που πετάνε αλόγιστα πλαστικά και σακούλες. Και οι χελώνες μπερδεύουν τις σακούλες με τις μέδουσες και τις τρώνε, με αποτέλεσμα να πνίγονται και να πεθαίνουν. Αν καταφέρουν όμως να αποφύγουν τον πνιγμό, πεθαίνουν αργά και βασανιστικά από τα χημικά των σακουλιών ή από εντερική απόφραξη.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος, περίπου 500 δισεκατομμύρια με 1 τρις σακούλες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ετησίως. Από αυτές μόνο το 1% ανακυκλώνεται, ενώ οι υπόλοιπες καταλήγουν στο έδαφος και στον ωκεανό και χρειάζονται σχεδόν 1.000 χρόνια για να διαλυθούν εντελώς. Και το κακό είναι ότι σύμφωνα με έρευνες και εκτιμήσεις, αν συνεχιστεί η ρήξη πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στη θάλασσα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα απ’ ό,τι ψάρια. Το ίδιο σκηνικό, ωστόσο, συμβαίνει και στη στεριά καθώς πολλά ζώα, όπως αγελάδες και κατσίκες, μπερδεύονται και τρώνε τις πεταμένες σακούλες που βρίσκουν στο διάβα τους. Δυστυχώς όμως, τα τοξικά που υπάρχουν στα πλαστικά δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον άνθρωπο, καθώς περνάνε σε αυτόν μέσω της τροφικής αλυσίδας. Μολυσμένα ψάρια, αλλά και πουλιά, μεταφέρουν στον άνθρωπο επικίνδυνες δηλητηριώδεις ουσίες.

Υπάρχει όμως φως στο τούνελ. Ο καθένας από μας μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και απλά με την ανακύκλωση. Μια απλή κίνηση… για μια καλύτερη ζωή. Αλλά και τα «μεγάλα κεφάλια» των κρατών θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράσεις και πρωτοβουλίες για καταπολέμηση του φαινομένου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy