Ο καθένας τη δική του ευθύνη

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Ένα γεγονός που το έχουμε βιώσει όλοι λίγο πολύ, τουλάχιστον στη μείζονα περιοχή της Λεμεσού, είναι το ότι με τις πρώτες ξαφνικές βροχές η πόλη πνίγεται στο νερό. Και περισσότερο κάποιες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο ή ακόμα και υπόγεια υποστατικών για τα οποία δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας τους όταν κατασκευάζονταν.

Είναι φανερό και το βλέπουμε όλοι καθώς κινούμαστε είτε στο κέντρο της πόλης είτε στις συνοικίες, ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια αλλά και οι αυλές κάποιων σπιτιών (όπου υπάρχουν ακόμα αυλές) και πολύ περισσότερο τα άδεια οικόπεδα (που αρκετοί, δυστυχώς, τα χρησιμοποιούν σαν ανοικτούς αποθηκευτικούς χώρους), είναι γεμάτα από αντικείμενα.

Συχνά, άχρηστα που είτε αμελούμε να τα αφήσουμε στους ενδεδειγμένους χώρους για να μεταφερθούν στο σκουπιδότοπο ή όπου αλλού πρέπει, είτε γιατί ελπίζουμε ότι θα περάσει κάποιος ρακοσυλλέκτης και θα μας απαλλάξει από αυτά χωρίς καμιά δική μας οικονομική ή άλλη επιβάρυνση.

Όλη, λοιπόν, αυτή η σαβούρα αποτελεί τη μεγαλύτερη αιτία που μας οδηγεί στην ανεπιθύμητη και συχνά επικίνδυνη εικόνα που παρουσιάζει η γειτονιά μας μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές, αφού τα αντικείμενα αυτά (χαρτόνια, πλαστικά και ό,τι άλλο μπορεί εύκολα να παρασυρθεί από το νερό) καταλήγουν στα στόμια των υπονόμων ή στοιβάζονται μπροστά από τις εισόδους των υπογείων και λειτουργώντας σαν φράγματα αφήνουν τα νερά της βροχής να ξεχειλίζουν και να καταλήγουν εκεί όπου δεν θέλουμε.

Κι όταν γίνει το κακό, αρχίζουμε να τα βάζουμε με τις υπηρεσίες του δήμου της περιοχής μας που δεν μας προστάτεψαν… Χωρίς να αναλογιζόμαστε ότι ο καθένας από εμάς έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την προστασία του σπιτιού ή του καταστήματός του, της γειτονιάς του και γενικότερα της πόλης του.

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα σε καλοκαιρία με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, αλλά ας μην ξεχνούμε ότι ήδη είναι Οκτώβρης και οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για επικείμενες βροχές και καταιγίδες. Ας εφαρμόσουμε, λοιπόν, ο καθένας μας τα βασικά μέτρα που χρειάζονται ώστε αυτή τη χρονιά να μη χρειαστεί η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και άλλων υπηρεσιών για άντληση νερών από υποστατικά και διάσωση, ενδεχομένως, παγιδευμένων ανθρώπων από σπίτια και αυτοκίνητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy