Η Λεμεσός μετρά ζημιές και ευθύνες

  • Ο κίτρινος συναγερμός προειδοποιούσε…
  • Η Λεμεσός βούλιαξε μέσα στις ευθύνες και στην ανυπαρξία μέτρων πρόληψης

Ο κίτρινος συναγερμός προειδοποιούσε για τα επερχόμενα, αλλά οι αρμόδιοι δεν πήραν μέτρα ως όφειλαν. Η ανεπάρκεια των υποδομών, επίσης, γνωστή. Καμία εκ των προτέρων δράση, ωστόσο. Αποτέλεσμα τούτου, η Λεμεσός σήμερα να μετρά ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που άφησαν πίσω τους οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πλημμύρες, ζημιές, εγκλωβισμένα αυτοκίνητα ήταν η εικόνα της Λεμεσού το Σάββατο.

Από τη μία μετά τα μεσάνυχτα, άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού. Υποστατικά και σπίτια πλημμύρισαν ή υπέστησαν ζημιές από τα ορμητικά νερά, ενώ δεκάδες ήταν και οι δρόμοι που πλημμύρισαν. Πολλοί ήταν επίσης και οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας για τον απεγκλωβισμό τους. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στη συμβολή της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού με την οδό Πάφου, λόγω υψηλής στάθμης του νερού εγκλωβίστηκαν γύρω στα δέκα αυτοκίνητα. Επίσης, στην οδό Μαρίνου Γερολάνου, εγκλωβίστηκαν οι οδηγοί δύο αυτοκινήτων, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ μέρος της οδού έχει κλείσει για την κυκλοφορία. Στον παρακαμπτήριο Πάφου – Λεμεσού, από την αερογέφυρα νοσοκομείου μέχρι τον κυκλοφοριακό κόμβο Πολεμιδιών, εγκλωβίστηκε μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων. Λόγω των καταρρακτωδών βροχών, πλημμύρισαν επίσης οι χώροι στάθμευσης της επίχωσης στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας, ενώ τα συνεργεία των δήμων της μείζονος Λεμεσού αλλά και όλες οι υπηρεσίες ήταν επί ποδός για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

 

Προβλήματα στην Πάφο

Τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και την Πάφο προκαλώντας αρκετά προβλήματα.

Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία και συνεργεία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, μετέβησαν σε αρκετές περιπτώσεις για άντληση νερών από πλημμυρισμένα υπόγεια και δρόμους και για το καθάρισμα σχαρών οχετών και ομβρίων υδάτων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις έντονες βροχοπτώσεις προκλήθηκαν προβλήματα στον κυκλικό κόμβο του σταδίου Στέλιος Κυριακίδης και στην περιοχή του Ανατολικού, όπου λόγω χαλαζόπτωσης ο αυτοκινητόδρομος Πάφου – Λεμεσού κατέστη ολισθηρός με αποτέλεσμα να προκληθούν δύο μικρά δυστυχήματα.

Στην Κάτω Πάφο το βράδυ του Σαββάτου επικρατούσε έντονη θαλασσοταραχή, με ανέμους 5-6 μποφόρ.

Λάρνακα, Αμμόχωστος, Λευκωσία

Οι επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, καθώς και η Λευκωσία, δεν αντιμετώπισαν προβλήματα. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, «από τις βροχοπτώσεις δεν σημειώθηκαν προβλήματα στις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου». Κι αυτό παρά τις καταρρακτώδεις και έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν. Στη Λευκωσία, η Πυροσβεστική κατέγραψε μόνο μία κλήση που αφορούσε μετακίνηση δέντρου που κτυπήθηκε από κεραυνό, ενώ δεν υπήρξαν κλήσεις είτε για άντληση υδάτων ή για άνοιγμα οχετών σε δημόσιους δρόμους.

Δήμαρχος: Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση – ΑΚΕΛ: Καμία πρόληψη δεν υπήρξε

Την ίδια ώρα που οι περιοχές Μονοβόλικος, Άης Γιάννης, Πολεμίδια, Ζακάκι, το κέντρο της πόλης, το παραλιακό μέτωπο, η περιοχή του Κάστρου κ.ά. καταγράφουν τις ζημιές, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, αρνείται να δει την πραγματικότητα και επιτίθεται στο ΑΚΕΛ και τη δημοτική του ομάδα, για τις επισημάνσεις σχετικά με το κακό που βρήκε την πόλη. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λεμεσού έκανε λόγο για δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση, η οποία προκλήθηκε λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. «Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Πρέπει να πούμε ότι η έγκαιρη κινητοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, των Δημοσίων Έργων, της Πολιτικής Άμυνας και βεβαίως της Πυροσβεστικής συνέβαλε ούτως ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα», ανέφερε. Ερωτηθείς κατά πόσον οι καταστροφές οφείλονται σε κάποιες αδυναμίες ή παραλείψεις από πλευράς Δήμου, ο Νίκος Νικολαΐδης τόνισε ότι καμία πόλη στον κόσμο δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμη για τέτοια καιρικά φαινόμενα.

Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ, σε μία πρώτη αντίδρασή της, εξέφρασε βαθιά λύπη για την κατάσταση, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους καθώς και ο Δήμος Λεμεσού, ενώ υπήρχε προειδοποίηση κίτρινου συναγερμού, δεν έλαβαν κανένα απολύτως προληπτικό μέτρο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν με επάρκεια και ικανότητα να αντιμετωπίσουν το χάος που δημιουργήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές. Διαπιστώνουμε έλλειψη σχεδίου δράσης καθώς και ανετοιμότητα για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων», τόνιζε, για να προκαλέσει, ωστόσο, την αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακοίνωση «πολιτικά απαράδεκτη». Εκείνο που θα εξυπηρετούσε την πόλη, αυτή τη στιγμή, «θα ήταν να συμβάλουν όλες οι δημοτικές ομάδες στη γενικότερη προσπάθεια για κάλυψη των κενών που υπάρχουν στις υποδομές της πόλης που δυστυχώς αφέθηκαν ακάλυπτα τα τελευταία χρόνια» ανέφερε. Σε ανταπάντησή της η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ σημειώνει πως η αντίδραση επιβεβαιώνει «πλήρως την άποψή μας ότι κανένα προληπτικό μέτρο αντιμετώπισης των πλημμυρών δεν είχε ληφθεί πάρα τις έγκαιρες και σαφείς προειδοποιήσεις». Η ανεπάρκεια των υποδομών -ιδιαίτερα σε περίπτωση ακραίων φαινομένων- ήταν γνωστή, όπως γνωστοί είναι και οι λόγοι που την προκάλεσαν, δηλαδή οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό του Δήμου αλλά και «η εγκληματική απόφαση» για το κούρεμα εκατομμυρίων από τα δάνεια του ΣΑΛΑ, επαναλαμβάνει το ΑΚΕΛ, υπογραμμίζοντας πως ούτε προληπτική κινητοποίηση έγινε, ούτε ενημέρωση των δημοτών για τη λήψη μέτρων.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy