Ο Πρόεδρος μίλησε… μην ανησυχείτε!

218

Του Σπύρου Σωτηρίου

«Μια βάρκα ήταν μόνη της σε θάλασσα γαλάζια» τραγουδούσε με νάζι η Αλίκη. Κάπως έτσι αντικρίζει και η κυπριακή κοινωνία την πολιορκία του γεωτρύπανου της ENI από τα τουρκικά πλοία, καθοδηγούμενη από το κλίμα των ημερών όπου συνέπεσε το πολιτικό καρναβάλι με το πραγματικό.

Δεν θέλω να παρελθοντολογώ, αλλά επειδή η μνήμη είναι πολύ νωπή ακόμα, θέλω να θυμίσω στους συμπατριώτες μας ψηφοφόρους ότι ο Μαλάς ήταν ο μόνος εκ των υποψηφίων που βράχνιασε προτάσσοντας συνεχώς ότι πρέπει να ξανακαθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρούμε λύση.

Ο Μαλάς ήταν ο μόνος υποψήφιος και το ΑΚΕΛ το μόνο κόμμα που ξελαρυγγιάστηκαν να λένε ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια για το Κυπριακό. Προειδοποιούσαν ότι θα έχουμε νέες προβληματικές καταστάσεις να διαχειριστούμε, νέα τετελεσμένα. Με το καλημέρα λοιπόν είδαμε την Τουρκία του Ερντογάν να παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και να τρομοκρατεί ανοιχτά και χωρίς κανένα πρόσχημα ή λογική δικαιολογία την ιταλική εταιρεία που θέλει να κάνει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και να απειλεί θεούς και δαίμονες.

Την ίδια στιγμή ο επανεκλεγείς Πρόεδρός μας δίνει το έναυσμα στο λαό να καρναβαλιστεί χωρίς κανένα άγχος και συνέχισε τις οικογενειακές συζητήσεις με τον ΔΗΣΥ για το νέο Υπουργικό. Τα πράγματα είναι σοβαρά και επικίνδυνα για την Κύπρο μας.

Ώσπου η πολιτική ηγεσία ποιεί την νήσσαν, θα μας βρίσκουν συνεχώς αρνητικές εξελίξεις και θα συνεχίσουμε να τρέχουμε ξωπίσω τους με την ελπίδα ότι κάποιος φίλος, π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μας σώσει. Ο Πρόεδρος έπρεπε ήδη να μπει μπροστά από το λαό (θυμάστε που γι’ αυτό δεσμευόταν ο Μαλάς;) για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με το βλέμμα στραμμένο στη λύση του Κυπριακού που ολοένα βυθίζεται και χάνεται στα βάθη της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ελάχιστο που έπρεπε να κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης είναι να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να υπάρξει ομόγνωμος χειρισμός του θέματος.

Αντ’ αυτού το μόνο που βρήκε να μας πει είναι να μην ανησυχούμε… Δηλαδή να μην ανησυχούμε όπως δεν ανησυχήσαμε στο Γιούρογκρουπ του κουρέματος (θυμίζω ότι συμπτωματικά το κούρεμα το 2013 ήταν ο πρώτος χειρισμός σοβαρού θέματος από τον τότε νεοεκλεγέντα Νίκο Αναστασιάδη); Σε ποια βάση στηρίζει ο Πρόεδρος την αισιοδοξία του; Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε; Εδώ η Τουρκία απειλεί ξεκάθαρα και μάλιστα έβγαλε βόλτα το στόλο της. Εμείς μπροστά στην επίδειξη δύναμης της νευρικής (όπως είπε κι ο Κοτζιάς) γειτονικής χώρας έχουμε ένα νευρικό Πρόεδρο που για κάποιο λόγο δεν νευρίασε και παραμένει ήρεμος και νηφάλιος όσο ποτέ άλλοτε.

Υ.Γ. 1: Καλή δουλειά σε όλο το συναγερμικό Υπουργικό Συμβούλιο!

Υ.Γ. 2: Πρόεδρε, θα τα πούμε στην καρναβαλίστική παρέλαση