Ο ψηφοφόρος θέλει θεματικά ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων

162

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Σε δύο μήνες οι πολίτες θα κληθούν στην κάλπη για να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ξεκίνησαν προεκλογική εκστρατεία ο απερχόμενος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σταύρος Μαλάς, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γ. Λιλλήκας, ο πρόεδρος τους ΕΛΑΜ Χρ. Χρίστου και ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης. Μιλάμε για υποψηφίους με συγκεκριμένα πιστεύω και θέσεις τόσο για το εθνικό μας θέμα, όσο και για την οικονομία, όπως και για τα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ανήκει ιδεολογικά στη συντηρητική δεξιά και κρίνεται από την πενταετή διακυβέρνησή του, από τις δεσμεύσεις και ξεδεσμεύσεις του, από την αναξιοπιστία και τις παλινδρομήσεις του στο Κυπριακό. Ο Ν. Παπαδόπουλος είναι υποψήφιος της κεντροδεξιάς με εθνικιστικές και ακραίες τοποθετήσεις στο Κυπριακό και με νεοφιλελεύθερες θέσεις στην Οικονομία. Ο Γ. Λιλλήκας με τις θέσεις που εκφράζει στο Κυπριακό και την οικονομία μπορεί να χαρακτηριστεί ως υποψήφιος της εθνικοσοσιαλδημοκρατίας. Ο Χρ. Χρίστου είναι ιδεολογικά και αδελφικά ταυτισμένος με τη ναζιστική και φασιστική Χρυσή Αυγή. Ο κ. Μαυροβουνιώτης προέρχεται από το χώρο του ΔΗΣΥ και είναι υποψηφιότητα διαμαρτυρίας της ομάδας των κατόχων κουρεμένων αξιογράφων.

Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά είναι μια προοδευτική και κεντροαριστερή υποψηφιότητα με πατριωτικές θέσεις στο Κυπριακό και με οικονομικό πρόγραμμα μεικτής οικονομίας και με προτάσεις κοινωνικής συνοχής. Ο Σταύρος Μαλάς είναι υποψηφιότητα που δεν μπορεί να ενταχθεί στο πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο, αλλά αντίθετα είναι σύγχρονος πολιτικός με τεχνοκρατικές γνώσεις που μπορεί να εγγυηθεί τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αλλαγή.

Μέχρι στιγμής όλοι οι υποψήφιοι διεξάγουν την προεκλογική τους εκστρατεία με μονολόγους και μέσω ανακοινώσεων από τα εκλογικά τους επιτελεία. Αν πράγματι θέλουν να πείσουν την κοινωνία των πολιτών και τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες, καλούνται να παρουσιαστούν σε θεματικά ντιμπέιτ. Να προβάλουν μέσα από διάλογο και αντιπαράθεση επιχειρημάτων θέσεις και προτάσεις. Μέχρι στιγμής ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης αρνείται να συμμετάσχει με τους ανθυποψηφίους του σε ντιμπέιτ, κάτι που πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν.