Ο Στ. Μαλάς υπερέχει και στα πέντε κριτήρια που θέτουν οι πολίτες

366

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Οι Κύπριοι θέτουν πολύ ψηλά το Κυπριακό, την οικονομία και τα θέματα σκανδάλων και διαφθοράς. Εξίσου σημαντικά είναι και τα θέματα παιδείας και υγείας. Οι υποψήφιοι για την προεδρία καλούνται να αναπτύξουν τις προγραμματικές τους θέσεις στις πέντε αυτές προτεραιότητες, όπως τις θέτουν οι Κύπριοι ψηφοφόροι μέσα από διάφορες δημοσκοπήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι δεν είχε την πολιτική βούληση να αξιοποιήσει την ευκαιρία λύσης του Κυπριακού. Στην οικονομία δέχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων, ακολουθώντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και περικοπών, οι οποίες έχουν διευρύνει το χάσμα ανισοτήτων.

Στα θέματα σήψης και διαφθοράς ο κ. Αναστασιάδης όχι μόνο δεν τα αντιμετώπισε, αλλά έφθασε σε σημείο να καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης υπέρ του Ρ. Ερωτοκρίτου, ο οποίος καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για θέματα διαφθοράς. Αναφορικά με τους τομείς της παιδείας και υγείας, ο κ. Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην ανάγκη σύγχρονων και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Ν. Παπαδόπουλος, όπως και ο Γ. Λιλλήκας, στο Κυπριακό προτείνουν αδιέξοδες πολιτικές, οι οποίες αν υλοποιηθούν θα αφήσουν ανενόχλητη την Τουρκία να εδραιώσει τα τετελεσμένα. Στην οικονομία ο κ. Παπαδόπουλος στήριξε τις πολιτικές Αναστασιάδη, ενώ ο κ. Λιλλήκας τοποθετείται κατά το δοκούν.

Οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Λιλλήκας δεν έχουν την πολιτική βούληση να πατάξουν τη σήψη και τη διαφθορά.

Δεν έχουν ξεκάθαρες θέσεις ούτε στα θέματα παιδείας και υγείας και ευνοούν αλλαγές που εξυπηρετούν περισσότερα το ιδιωτικό παρά το δημόσιο συμφέρον. Η υποψηφιότητα Στ. Μαλά είναι η μόνη που στέλνει μήνυμα αξιοπιστίας για την επόμενη ημέρα στο Κυπριακό.

Έχει την πολιτική βούληση να εργαστεί στο πλαίσιο Γκουτέρες και να φθάσουμε σε συμφωνία και λύση του Κυπριακού. Στην οικονομία ο Στ. Μαλάς στηρίζει μοντέλο μεικτής οικονομίας με βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, στην έρευνα και καινοτομία.

Για τα θέματα διαφθοράς ο Στ. Μαλάς δεν έχει καμία σχέση ή υποχρέωση απέναντι στο πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο, το οποίο είναι βουτηγμένο στη διαφθορά. Για τα θέματα παιδείας και υγείας έχει σύγχρονες και προοδευτικές, προγραμματικές, εκσυγχρονιστικές θέσεις.

Νεόφυτος Νεοφύτου
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τηλ: +357 22864523, Φαξ: +357 22332205 e: f.neofytou@dialogos.com.cy