Όλο δεξιά, κάτω από τη γέφυρα

172

Του Τάσου Περδίου

Ενώ η ώρα της αλήθειας είναι προ των πυλών ας υποθέσουμε ότι είσαι εργαζόμενος. Και έχεις κτυπηθεί κατακούτελα με μείωση μισθού 30%-40%. Ας υποθέσουμε ότι ξεγελασμένος από κίβδηλα συνθήματα για οικονομικό πατριωτισμό, κουτσά στραβά τα βγάζεις πέρα. Κόβεις από κει, κόβεις από δω, ξεχνάς την καφετέρια, περιορίζεις το κρέας και αυξάνεις τα μακαρόνια. Νυν υπέρ πάντων ο εθνικόφρων αγών.

Ας υποθέσουμε ότι είσαι συνταξιούχος. Και έχεις κατακεραυνωθεί με μείωση της σύνταξής σου κατά 30%. Ας πούμε ότι είσαι ελληνοχριστιανικώς υπερήφανος άνθρωπος και πίστεψες ότι το μικρό τσιέκκι ήταν η αιτία όλων των δεινών του τόπου. Και, κουτσά στραβά, τα φέρνεις βόλτα. Κόβεις από κει, κόβεις από δω, λιγότερο καφενέ, περισσότερο ΣΚΕ (ό,τι έχουν αφήσει), ούτε σκέψη για ψαράκι δίπλα στη θάλασσα.

Νυν υπέρ πάντων το εθνικόφρον καθήκον.

Ας υποθέσουμε ότι το βράδυ που οι συμπέθεροι διακτίνιζαν τα εκατομμύρια και οι θυγατέρες του Προέδρου τα έπιναν στα μπουζούκια, εσύ έχανες το Ταμείο Προνοίας σου στο κούρεμα. Τους κόπους μιας ζωής.

Ας πούμε ότι το έχαψες ότι του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο και όλοι οι άλλοι λένε ψέματα και φταίει ο Χριστόφιας και εκείνος είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο για το κούρεμα και δεν γνώριζε ότι ερχόταν κούρεμα και τι ωραία τι καλά τρα λα λα, τρα λα λα. Ας πούμε ότι καταφέρνεις να αναδιοργανώσεις τη ζωή σου και εκεί που υπολόγιζες ότι θα σπουδάσεις τα παιδιά σου με το Ταμείο Προνοίας, θα σφιχτείς να δανειστείς. Νυν υπέρ πάντων το εθνικόφρον καθήκον.

Ας υποθέσουμε ότι είσαι άνεργος. Στη δική σου αντίληψη, από το 0 τα 480 ευρώ του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εκεί που στην πραγματικότητα είναι μια εξωφρενική κοροϊδία, φαντάζουν “κοινωνική επανάσταση” και ακούγοντας την αρμόδια υπουργό να σηκώνει τα λάβαρα της επαναστάσεως, νιώθεις υπερήφανος.

Ας πούμε ότι με 480 ευρώ το μήνα πληρώνεις ρεύμα, νερό, τηλέφωνα, ψωνίζεις και περιορίζεις τα έξοδα στη φυσική σου επιβίωση και μόνο. Νυν υπέρ πάντων το εθνικόφρον καθήκον.

Ας υποθέσουμε όλα τα πιο πάνω λοιπόν.

Ότι παρά το γεγονός ότι η ταξική σου θέση στην κοινωνία σε κατατάσσει στους βιοπαλαιστές, στους φτωχούς και στους αδύνατους, εσύ έχεις μεγαλώσει με τόσο έντονα βιώματα δεξιάς εθνικοφροσύνης που είσαι ιδεολογικά αμετακίνητος.

Όταν μετά τις εκλογές, έτσι όπως τα έχουν ρυθμίσει κατεβάζοντας τα παντελόνια στις τράπεζες, θα σου κτυπήσουν την πόρτα, θα μπουκάρουν μέσα, θα σε διατάξουν να μαζέψεις τα μπογαλάκια σου και θα σου δείξουν το δρόμο, όλο δεξιά, κάτω από τη γέφυρα, ποιος θα σε σώσει; Το εθνικόφρον καθήκον; Ξύπνα.

Σου έχουν αρπάξει το μισθό, τη σύνταξη, το βοήθημα και το Ταμείο Προνοίας και εσύ τα κατάπιες όλα. Τώρα θα σου πάρουν και το σπίτι. Αν το ίδιο το σπίτι που έφτυσες αίμα για να κτίσεις και να στεγάσεις τις χαρές και τις αγωνίες των παιδιών σου δεν είναι αρκετό διακύβευμα, δεν αξίζεις να λέγεσαι πολίτης αυτού του τόπου…