Ως πότε παλληκάρια;

Tου  Δημήτρη Στρατή

«Ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά, μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες στα βουνά. Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνους σκλαβιά και φυλακή». Η επίσημη-κυρίαρχη μυθιστορία βολεύεται σε κάθε σημαντικό ιστορικό γεγονός να δράττεται συγκεκριμένων γεγονότων, αποκρύβοντας σημαντικές πτυχές για να φέρει την Ιστορία στα δικά της μέτρα. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της Επανάστασης του 1821. Οι πιο πάνω στίχοι από τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου έχουν πολλάκις υιοθετηθεί από εθνικιστικούς κύκλους για να ξυπνήσει το μένος των Ελλήνων (ωρέ!) για τους Τούρκους. Όπως πάντα η ρητορική αυτή βασίζεται σε συνθήματα και με μισές αλήθειες.

Κι αυτό αποδεικνύεται αν κανείς διαβάσει μόλις μερικούς στίχους πιο κάτω στον «Θούριο»: «Δουλεύεις όλη ημέρα, σε ό,τι κι αν σε πει, κι αυτός πασχίζει πάλιν, το αίμα σου να πιει». Και λίγους στοίχους πιο κάτω: «Κι αμέτρητοι άλλοι τόσοι, και Τούρκοι και Ρωμιοί, ζωήν και πλούτον χάνουν, χωρίς καμιά αφορμή». Κι αυτά τα λέμε ως πρόσθεση σε όλα τα τεκμήρια που καταμαρτυρούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821.

Όσο για μας εδώ στην Κύπρο, δεν μπορεί κανείς με ευκολία να πει ότι διαφέρουμε και πολύ. Εν έτει 2017, τόσα χρόνια μετά, με τόσα νέα μυαλά και με τόσους νέους και αξιόλογους ιστορικούς, μαθαίνουμε στους μαθητές μας την ίδια μυθιστορία για μια σειρά από γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας. Κι όταν λέμε μυθιστορία εννοούμε την ιστορία με μισά γεγονότα, με ανακρίβειες, με μύθους που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Αυτή λοιπόν η «ιστορία» επιμελώς δεν αναφέρεται στις δολοφονίες σε βάρος εκατοντάδων Τουρκοκυπρίων τη δεκαετία του ’60. Η «ιστορία» που δεν μιλά για τα πεπραγμένα των δύο εθνικισμών, του Ε/κ και του Τ/κ. Σε αυτή την «ιστορία» επιμελώς δεν επεξηγούμε τι σήμαινε για τους Τ/κ ο εγκλεισμός τους σε κοινότητες. Σε αυτή λοιπόν την «ιστορία» είναι που κτίστηκε η εθνικιστική ρητορική τού σήμερα. Είναι με τη γνώση αυτής της «ιστορίας» που σήμερα κάποια μεγάλα παιδιά εκεί στη Βουλή δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί η αναβίωση της Ένωσης με οποιοδήποτε τρόπο ξυπνά εφιάλτες για τους Τουρκοκυπρίους.

Σ’ όλους λοιπόν αυτούς και στον ταλαίπωρο κυπριακό λαό, η στήλη αφιερώνει μερικούς ακόμα στίχους του Ρήγα Φεραίου που θα μπορούσαν να γίνουν φάρος για σήμερα: «Σ’ ανατολή και δύση και νότον και βοριά, για την πατρίδα όλοι να ‘χωμεν μία καρδιά, στην πίστη του καθένας ελεύθερος να ζει, στη δόξαν του πολέμου να τρέξωμεν μαζί Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί, Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή, για την ελευθερίαν να ζώσωμεν σπαθί, πως είμαστ’ αντρειωμένοι παντού να ξακουστεί. Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί, Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή, για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί, να σφάξουμε τους λύκους που το ζυγόν βαστούν και Χριστιανούς και Τούρκους σκληρά τους τυραννούν». Η σύγχρονη πολιτική μπορεί να γίνει καλύτερη μόνο με την πραγματική γνώση της Ιστορίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy