Όσο και αν κρύβονται, έπονται οι μεγάλες οφειλές και τα δύσκολα

185

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η κυβέρνηση για προεκλογικούς λόγους έχει βάλει σοβαρά προβλήματα οικονομίας κάτω από το χαλί και ωραιοποιεί την κατάσταση. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δεν λέει την πραγματική αλήθεια. Μιλά για ανάπτυξη και για πλεονασματικό προϋπολογισμό, αποκρύβοντας συνειδητά ότι η ανάπτυξη είναι για τους λίγους, αφού οι πολλοί συνεχίζουν να ζουν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Μιλούν για πλεονασματικό προϋπολογισμό, αποκρύβοντας ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει μεταθέσει τις δανειακές τεράστιες υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2018 και 2019.

Η τελευταία δόση που πήρε η Κύπρος από το ΔΝΤ ήταν τον Ιανουάριο του 2016 και αφορούσε χρηματικό ποσό €126,33 εκ. ενώ δεν έκανε χρήση όλου του παρατραβήγματος των €10 δις που ενέκριναν για τη χώρα μας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το ΔΝΤ. Επειδή ακριβώς το πρόβλημα δεν ήταν δημοσιονομικό, αλλά χρηματοπιστωτικό, ο δανεισμός της Κύπρου περιορίστηκε στα €7,298 εκ.

Για το 2017 πληρώσαμε δάνεια μόνο €8 εκ. σε ΔΝΤ – ΕΜΣ.

Το 2018 αρχίζουν οι αποπληρωμές μεγαλύτερων ποσών που φθάνουν τα €945 εκ., εκ των οποίων τα €98 εκ. αφορούν ομόλογα εσωτερικού, τα €55 εκ. πληρωμές δανείων σε ΔΝΤ- ΕΜΣ και €793 εκ. αφορούν άλλα δάνεια.

Το 2019 το ποσό αυξάνεται στα €2,152 εκ. και από αυτά τα €566 εκ. αφορούν ομόλογα εξωτερικού, τα €680 εκ. ομόλογα εσωτερικού, τα €805 εκ. άλλα δάνεια και τα €101 εκ. πληρωμές δανείων ΔΝΤ- ΕΜΣ.

Το 2020 οι αποπληρωμές δανείων θα φθάσουν το €1,837 εκ.

Σημειώνουμε επίσης ότι στην περίπτωση της Κύπρου η μεταπρογραμματική εποπτεία αναμένεται να διεξάγεται μέχρι το έτος 2029.

Συνεπώς τα δύσκολα έπονται όσο και αν η απερχόμενη κυβέρνηση θέλει να κρύψει τις πραγματικότητες.

Οι μεγάλες δόσεις δανείων που καλείται να πληρώσει η Κύπρος ξεκινούν από τον επόμενο χρόνο και θα πρέπει η κυβέρνηση να εξηγήσει στους πολίτες ότι αυτά τα πλεονάσματα που λέει ότι διαθέτει στον προϋπολογισμό δεν αρκούν και χρειάζονται πολύ περισσότερα. Να μας πει πού θα τα βρει και ποιος θα φορτωθεί τα νέα οικονομικά βάρη πριν και όχι μετά τις εκλογές.