Όταν τα δικαιώματα παραβιάζονται συλλήβδην

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Καταπέλτης η έκθεση της Επίτροπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού για τον αποκλεισμό παιδιών με αναπηρίες από το ΕΕΕ και την όλη διαδικασία.

Δυστυχώς, όπως φαίνεται μέσα από την πολυσέλιδη έκθεση της καθώς και τα παράπονα που εξέτασε και παραθέτει, εκτός του ότι δεν υπάρχει κρατικός προϋπολογισμός για τις ανάγκες των παιδιών, αφού όσα πιστοποιούνται πως η αναπηρία τους είναι ήπια ή μέτρια αποκλείονται από το ΕΕΕ, δεν υπάρχει ούτε μια κοινή προσέγγιση.

Την ίδια ώρα εντοπίζονται μια σειρά από παραβιάσεις τόσο διεθνών συμβάσεων όσο και νομοθεσιών που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των παιδιών.

Στα όσα τραγικά καταγράφονται είναι και το γεγονός ότι από τη σύσταση της ομάδας που αξιολογεί τα παιδιά απουσιάζουν επαγγελματίες από άλλους χώρους, όπως φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, φροντιστές κ.ά., οι οποίοι μπορούν να αξιολογήσουν και να προσδιορίσουν πιθανά ή/και υφιστάμενα εμπόδια στην πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του παιδιού στην κοινωνία, σε ίση βάση με τα άλλα παιδιά. Έτσι η αξιολόγηση γίνεται στη βάση του ιατρικού μοντέλου και αποτυγχάνει να συμπεριλάβει άλλες πτυχές, σημαντικές για την ανάπτυξη και συμμετοχή του παιδιού.

Χαρακτηριστικό δε είναι το γεγονός ότι οι γονείς όλων των παιδιών, οι περιπτώσεις των οποίων ερευνήθηκαν και καταγράφονται στη συγκεκριμένη έκθεση, ανέφεραν ότι η διαδικασία αξιολόγησης της αναπηρίας του παιδιού τους δεν διήρκεσε πέραν των πέντε λεπτών.

Όπως επισημαίνεται παράλληλα, η έλλειψη μιας κοινής προσέγγισης, η οποία να χρησιμοποιείται από τις αρμόδιες Αρχές, καθώς και αναλυτικών στατιστικών δεδομένων για τα παιδιά με αναπηρία, οδηγούν σε ένα αποσπασματικό χειρισμό των παιδιών με αναπηρία και παρεμποδίζουν τη δημιουργία ενός πλαισίου μέσα από το οποίο να αναπτύσσεται η νομοθεσία, να ορίζεται η στοχοθεσία, να επιτυγχάνεται συντονισμός και να δημιουργείται μηχανισμός παρακολούθησης, ώστε να διαφυλάσσονται τα δικαιώματα της συγκεκριμένης ομάδας παιδιών μέσα από μια συνεργασία των αρμόδιων Αρχών. Η διαπίστωση αυτή καταγράφεται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχετική έκθεσή του, όπου τονίζει ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερομένων σχετικά με τον ορισμό του όρου «αναπηρία», ούτε και ακριβή δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των παιδιών με αναπηρίες στην Κύπρο.

Όλα αυτά που σήμερα καταγράφει η κ. Κουρσουμπά στη σχετική έκθεσή της αποτελούν καταγγελίες των επηρεαζόμενων εδώ και καιρό. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά φαίνεται ότι το περιβόητο ΕΕΕ δεν είναι αυτό που κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν ως η λύση στα προβλήματα. Επιτέλους οι αρμόδιοι πρέπει να το αντιληφθούν και να λάβουν διορθωτικά μέτρα.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy