Όταν τα συμφέροντα είναι μεγάλα…

227

Της  Ελένης Κωνσταντίνου

«Σας είχα υποσχεθεί στην αρχή του χρόνου ότι θα αποκαλυφθούν όσοι επί δεκαετίες μπλόκαραν το ΓεΣΥ. Έφτασε η ώρα να φανερωθούν. Ετοιμαστείτε!», έγραφε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ενόψει και της συνάντησης που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να καταλήξουν στις συνεισφορές. Ποιος να του το έλεγε όμως του κ. Παμπορίδη ότι σε αυτούς θα συμπεριλαμβανόταν ένας άλλος Υπουργός της ίδιας κυβέρνησης.
Τελικά στις συνεισφορές τα βρήκαν ο Υπουργός Υγείας και οι κοινωνικοί εταίροι (εκτός από την ΟΕΒ), χθες όμως στη Βουλή το ΓεΣΥ βρήκε ένα άλλο εμπόδιο που ονομάζεται Υπουργός Οικονομικών.
Αν και ο κ.Γεωργιάδης δεν παρέστη ο ίδιος αλλά λειτουργός του Υπουργείου του, ωστόσο έστειλε το δικό του μήνυμα…
Η αλήθεια είναι ότι έντονα τις τελευταίες μέρες ακουγόταν ότι όσοι δεν επιθυμούν το ΓεΣΥ για διάφορους λόγους και κυρίως για διάφορα συμφέροντα θα περιμένουν τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για να «χτυπήσουν» μια και έξω. Όμως τελικά ήταν αποκαλυπτική και η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, για να αντιληφθούμε για ακόμη μια φορά την κοροϊδία στην οποία υποβάλλουν το λαό οι σημερινοί κυβερνώντες.
Η νέα υπονομευτική προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών σε βάρος του ΓεΣΥ αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος άλλα έλεγε στη σύσκεψη των κομμάτων στο Προεδρικό. Μάλιστα, η αναφορά ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η συνεισφορά που θα καταβάλει το κράτος για το ΓεΣΥ, καθότι ενδέχεται να έχει δημοσιονομική επίπτωση στο χρέος, έφερε και τη διαπίστωση ακόμη και από πλευράς βουλευτών του ΔΗΣΥ ότι είναι σε πλήρη αντίφαση με όσα είχαν συμφωνηθεί. Βέβαια για να μην αδικούμε κανέναν, πριν τον κ. Γεωργιάδη και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, (όπως είχε αποκαλύψει και σε σχετικό δημοσίευμά της η «Χαραυγή» στις 12/5/2017) επεξεργάζεται τροπολογία, η οποία βάζει από την πίσω πόρτα του ΓεΣΥ τις ασφαλιστικές εταιρείες. Πρόταση η οποία και πάλι προκάλεσε σφοδρότατη αντίδραση από συγκεκριμένους βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι οποίοι δεν προτίθενται να αποδεχτούν οτιδήποτε τίθεται στο τραπέζι και αφορά στην ανατροπή των συμφωνηθέντων.
Επιτέλους, ας αντιληφθούν ορισμένοι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας. Ας σεβαστούν τουλάχιστον την κοινωνική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί και η οποία απαιτεί να προχωρήσουν με τα συμφωνηθέντα, όπως αυτά έχουν συναποφασιστεί ομόφωνα από το 2001 και έχουν επαναβεβαιωθεί στις δύο συσκέψεις στο Προεδρικό πέρσι το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα, την ώρα που και το ΑΚΕΛ, όπως ανέφερε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές υπερβάσεις σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η μεταρρύθμιση και επιτέλους οι πολίτες και οι ασθενείς να μπορούν να ελπίζουν σε ένα αξιοπρεπές παρεχόμενο επίπεδο δημόσιας υγείας.

Ελένη Κωνσταντίνου
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τηλ: +357 22864539, Φαξ: +357 22332205 email: e.constantinou@dialogos.com.cy f: Eleni Nikolaou Constantinou t:@ConstantinouEle