Πάλι τρέχουν να καλύψουν τις τράπεζες

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΧΑΡΙΟΥ

Δεν άρεσε στην κυβέρνηση η προσθήκη την οποία έκανε η Βουλή στο νόμο, ώστε στο στάδιο της διαμεσολάβησης μέσω του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να γίνεται έλεγχος εάν οι τράπεζες εφαρμόζουν τον Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ή εάν κάνουν παρατυπίες σε βάρος των δανειοληπτών. Και για το λόγο αυτό έχει καταθέσει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο με σκοπό τη κατάργηση του πιο πάνω ελέγχου, ώστε η εποπτεία να συνεχίσει να ασκείται αποκλειστικά και μόνο από την Κεντρική Τράπεζα. Οπως ίσχυε δηλαδή μέχρι σήμερα.

Γιατί τόσος πανικός από πλευράς της κυβέρνησης για το επιπλέον επίπεδο ελέγχου το οποίο πρόσθεσε η Βουλή; Αφού δεν αφαιρεί την οποιανδήποτε εξουσία από την Κεντρική Τράπεζα. Αντίθετα, προσθέτει στη διαδικασία μεγαλύτερη διαφάνεια. Ισως να αποτελεί και κίνητρο για προώθηση των αναδιαρθρώσεων, οι οποίες δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας είναι καθηλωμένες στο πολύ φτωχό 21,91% των δανείων.

Τι ενοχλεί λοιπόν την κυβέρνηση εάν οι διαμεσολαβητές ελέγχουν κατά πόσο οι τράπεζες εφάρμοσαν ή όχι τον Κώδικα για τις αναδιαρθρώσεις; Αλλωστε τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η ίδια Κεντρική Τράπεζα είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να το πράξει. Ενώ υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες από τους δανειολήπτες ότι οι τράπεζες αρνούνται να εφαρμόσουν τον κώδικα για τις αναδιαρθρώσεις, η Κεντρική Τράπεζα ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν τους έχει επιβάλει την οποιαδήποτε ποινή. Ούτε καν μια στοιχειώδη επίπληξη. Αντίθετα σφυρίζει αδιάφορα. Με αποτέλεσμα οι τράπεζες να βάζουν τόκους πάνω στους τόκους, και τους δανειολήπτες να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στις εκποιήσεις.

Εχει καταντήσει κουραστικό -και πολύ προκλητικό- η κυβέρνηση να καλύπτει συνεχώς τις ατασθαλίες των τραπεζών και την ελλειπή εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν πάει άλλο. Ο τόπος έχει καταστραφεί λόγω της ασυδοσίας των τραπεζών και της διάτρητης εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει στην ίδια καταστροφική συνταγή. Φτάσαμε στο σημείο χιλιάδες δανειολήπτες να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Να μείνουν άστεγοι. Δεν μπορεί η έγνοια της κυβέρνησης να είναι να μην ενοχλήσει κανείς τις τράπεζες.

Θα το πούμε ξανά. Τα σπίτια του κόσμου δεν είναι για ξεπούλημα. Σταματήστε τα παιχνίδια. Εάν ο Κώδικας για τις αναδιαρθρώσεις είναι πολύπλοκος αλλάξετέ τον με τρόπο που να μην αδικεί τους δανειολήπτες. Μην ζητάτε όμως να μην ασκείται έλεγχος στις τράπεζες. Ελεος πια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy