Παραμύθια της Χαλιμάς ανά πενταετία

Του Τάσου Περδίου

Από τον καιρό που ο Αβέρωφ Νεοφύτου ετοίμαζε νομοσχέδια για ιδιωτικοποίηση της CYTA για λογαριασμό της κυβέρνησης Κληρίδη, οι εκλογικές αναμετρήσεις κάθε πέντε χρόνια μοιάζουν για κάποιους με διατριβή στο συγγραφικό έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Θυμηθείτε πώς ξεκίνησε η ιστορία: Με τη λέξη “ιδιωτικοποίηση”. Στη συνέχεια, με το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου στο σινάφι της ελίτ του τόπου να παραμένει διαχρονικά η υπέρτατη ονείρωξη, σκαρφίστηκαν ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους του κάθε επικοινωνιολόγου που σέβεται τον εαυτό του ώστε να πλασάρουν στην κοινή γνώμη το ξεπούλημα. Από την ιδιωτικοποίηση περάσαμε στη μετοχοποίηση. Μετά πηδήξαμε στον στρατηγικό επενδυτή με μειοψηφικό πακέτο και εσχάτως καθιερώσαμε τη λέξη “αποκρατικοποίηση”. Οι υπάλληλοι της CYTA που αισθάνονται ξεγελασμένοι από τις καταγέλαστες επιστολές του υποψήφιου τότε Αναστασιάδη, να το βουλώσουν. Είπε ότι δεν θα έκανε ιδιωτικοποίηση. Άλλο ιδιωτικοποίηση, άλλο αποκρατικοποίηση. Στο ένα τα δίνω στους ιδιώτες, στο άλλο τα παίρνω από το κράτος για να το δώσω στους εξωγήινους.

Θυμάστε το σωτήριο έτος 2003; Τότε, πανικοβλημένοι ενώπιον της σίγουρης απώλειας της εξουσίας μετά από δέκα χρόνια σκανδάλων, σκανδάλων και πάλι σκανδάλων, έβαλαν το Σύνταγμα στο πλυντήριο, το έπλυναν και μίκρυνε το size της θητείας του Προέδρου στους 16 μήνες. Θυμάστε τι ρεσιτάλ πολιτικού μπαγαποντισμού είχαμε ζήσει; Ήθελαν θητεία 16 μηνών για τον 84χρονο Γλαύκο Κληρίδη για να μας βάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εσωτερική διακυβέρνηση θα ήταν στον αυτόματο πιλότο, έλεγε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το 2008, επειδή δεύτερη πενταετία εκτός εξουσίας θεωρείτο αδιανόητος ξεπεσμός για την παράταξη, ο Νίκος Τορναρίτης έλεγε σε τηλεοπτικές εκπομπές ότι ο Χριστόφιας θα κατεδάφιζε τις εκκλησίες και θα καταργούσε τα Ελληνικά από τα σχολεία. Αυτά πήγαζαν από τα ανώτατα δώματα της Πινδάρου, χωρίς να τους ενοχλεί ότι έριχναν την πολιτική συζήτηση σε επίπεδο 12χρονων με τα τάμπλετ στα χέρια.

Μετά τη μετατροπή της λέξης “δεσμεύομαι” σε λεκτικό θρύλο το 2013, φτάσαμε στις προεδρικές εκλογές του 2018. Την περασμένη Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μιλούσε στον «Άστρα» και είχε να πει τα εξής για το κούρεμα των καταθέσεων: “Το πρώτο κούρεμα δεν ήταν κούρεμα, αλλά τέλος στις καταθέσεις.  Μετάνιωσα που δεν το ψηφίσαμε”.

Μετάνιωσε που δεν ψήφισε το καθολικό κούρεμα των καταθέσεων ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος, από τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2013 έλεγε ότι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπήρχε κούρεμα και προειδοποιούσε ότι αν μας επιβαλλόταν κούρεμα θα μας εξανάγκαζαν σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε πενταετία κάνουν update την τέχνη του παραμυθιάσματος. Από το πιστόλι στον κρόταφο και τις δηλώσεις του Αναστασιάδη ότι καθολικό κούρεμα καταθέσεων θα προκαλούσε σεισμικές δονήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, φτάσαμε σήμερα να μας λένε ότι το καθολικό κούρεμα ήταν ευλογία. Και εν πάση περιπτώσει η πρώτη απόφαση δεν ήταν καν κούρεμα αλλά… τέλος. Τέλος…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy