«Παραπληροφορούν» τον ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Πρόεδρος

138

Στην πορεία των Μορφιτών επιχείρησε να αθωώσει τον εαυτό του

Βέβαιος ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα υπάρξει νέα προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, από την εκδήλωση στο πλαίσιο της 37ης Αντικατοχικής Πορείας Μόρφου, στον Αστρομερίτη, επιχείρησε να αποσείσει από πάνω του κάθε ευθύνη για τους χειρισμούς του στο Κραν Μοντανά, κατηγορώντας εκείνους που «παραπληροφορώντας τον ΓΓ του ΟΗΕ, οδήγησαν στα αδιέξοδα».

Στο Κραν Μοντανά, είπε, δεν επιτεύχθηκε λύση λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και παρατήρησε ότι οι ίδιοι οι Τ/κ καταγγέλλουν τα όσα συμβαίνουν στην κοινότητά τους. Αλλοιώνεται, είπε, σταδιακά και το κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας ισλαμοποιείται.

Δηλώνοντας βέβαιος πως μετά τις προεδρικές εκλογές θα δοθεί και πάλι η ευκαιρία, είπε πως «αυτή τη φορά θα πρέπει, προτού μεταβούμε σε μια νέα σύνοδο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι που, παραπληροφορώντας ακόμα και τον ΓΓ του ΟΗΕ, μας οδήγησαν στα παρόντα αδιέξοδα».

Εκείνο που θέλουμε είναι «αυτή τη φορά ο διεθνής παράγοντας, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να διαδραματίσουν το ρόλο της προετοιμασίας μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε το ίδιο φαινόμενο, σε μια μέρα να επιδιώκεται να διασφαλιστεί αν η Τουρκία εννοεί την κατάργηση των εγγυήσεων από την πρώτη μέρα, αν είναι μετά από 15 χρόνια με απλά τη ρήτρα της αναθεώρησης, αν επιμένει στη στρατιωτική βάση και τη μόνιμη παρουσία 1.800 στρατιωτών στο υπό τ/κ διοίκηση μέρος, αν και εφόσον πετύχουμε αυτό που για 43 χρόνια αγωνιζόμαστε να πετύχουμε», σημείωσε.

Απευθυνόμενος τόσο στον διεθνή παράγοντα αλλά και σε όσους του καταλογίζουν ευθύνη για το ανεπιτυχές αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρώτησε, μεταξύ άλλων, αν είναι ακραίο ή υπερβολή να επιδιώκεται η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτος, χωρίς ξένες εγγυήσεις, χωρίς δικαιώματα παρέμβασης από μια τρίτη χώρα και απαλλαγμένο από την κατοχή, από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και αν είναι παράλογο να υποστηρίζεται η εγκαθίδρυση ενός κανονικού κράτους, όπου όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους πολίτες του.

Α. Κυπριανού: Μισές αλήθειες λέει ο Πρόεδρος

Λύπη γιατί ο Ν. Αναστασιάδης μετέτρεψε μια αντικατοχική εκδήλωση σε βήμα για την προεκλογική του εκστρατεία εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας πως «είναι προφανές» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν υποτιμά μόνο τη δική μας νοημοσύνη, αλλά υποτιμά και τη νοημοσύνη του κόσμου».

Σχολιάζοντας τη θέση Αναστασιάδη ότι μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια για λύση, ο Α. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος λέει μισές αλήθειες και πως εξακολουθεί να επιχειρεί να αθωώσει την εαυτό του, την ώρα που επί του εδάφους συντελούνται τέτοιες αλλαγές, οι οποίες θα καταστήσουν πολύ δύσκολη την όποια επόμενη προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Διερωτήθηκε από ποια βάση θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια και παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να επικεντρώνει την προσοχή του στην αντιμετώπιση της κατάστασης με τα νέα τετελεσμένα που επιχειρούνται από την τουρκική πλευρά, αναλώνεται σε κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις, επιχειρώντας να αθωώσει εαυτόν.

Ο ΔΗΣΥ, διά του Πρόδρομου Προδρόμου, απάντησε στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει και θα συνεχίσει να έχει και μετά τον Φεβρουάριο μια στρατηγική για διεκδίκηση αποδεκτής λύσης, μακριά από τα άκρα.

Σταύρος Μαλάς: Οι νέες στρατηγικές θα μας βρίσκουν πάντα εδώ

Λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει αν αξιοποιήσουμε με ρεαλισμό το υφιστάμενο πλαίσιο που μας παρέχεται από τον ΟΗΕ και τις αποφάσεις Κορυφής και να πορευτούμε με σύνεση και πατριωτικό ρεαλισμό, διεμήνυσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς.

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού αν ξεφύγουμε από αυτά τα πλαίσια, αν ακολουθήσουμε τις νέες στρατηγικές, γιατί αυτές οι στρατηγικές θα μας βρίσκουν κάθε χρόνο εδώ, σε αυτό το σημείο, το οποίο τελικά θα μετατρέψουμε σε σύνορό μας με την Τουρκία», υπογράμμισε.

Λύση χωρίς επιστροφή της Μόρφου δεν μπορεί να υπάρξει, είπε, επισημαίνοντας πως για να «υπάρξει λύση του Κυπριακού δεν μπορούμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά, ούτε των Μορφιτών, ούτε των Αμμοχωστιανών, ούτε των οποιωνδήποτε άλλων προσφύγων».

Ο Σταύρος Μαλάς εξέφρασε την άποψη ότι για να έχουμε λύση του Κυπριακού πρέπει να αξιοποιούμε και τις δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα με τις οποίες έχουμε κοινούς στόχους και κοινές επιθυμίες και είπε πως άκουσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποκαλεί ολόκληρη την τ/κ κοινότητα υποχείριο της Τουρκίας.

«Αν όντως έτσι είναι τα πράγματα, τότε γιατί συζητούμε να λύσουμε το Κυπριακό», ανέφερε, λέγοντας πως «αν δεν κτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας, αν δεν αξιοποιήσουμε εκείνες τις δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα που πιστεύουν στην επίλυση του Κυπριακού, τότε να πάψουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των Ε/κ».