Πήγαινε-έλα Έιντε για να διασωθούν οι συνομιλίες

Συνεδρίασε ψες η διαπραγματευτική ομάδα, ενώ τη Δευτέρα το Εθν. Συμβούλιο
Προσπάθειες για να γεφυρωθεί η διαφορά που προέκυψε μεταξύ των δύο ηγετών όσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί κατέβαλε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Πραγματοποίησε χωριστές επαφές με τους δύο ηγέτες δηλώνοντας μετά το τέλος της συνάντησης με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακινζί, πως και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μια τελική φάση, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα που εκκρεμούν, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει τη διπλωματία «πήγαινε – έλα» εντατικά. Ο κ. Έιντε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί, συναντήθηκε στο Προεδρικό με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Ν. Χριστοδουλίδη, τον οποίο ενημέρωσε για την αντίδραση του κ. Ακιντζί για την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και φαίνεται από τις δηλώσεις που ακολούθησαν από τον κ. Χριστοδουλίδη ότι η πρόταση Αναστασιάδη δεν γίνεται αποδεκτή από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ψες ότι την ερχόμενη Δευτέρα συνέρχεται το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο και μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα.
Στο Προεδρικό μετέβη αργά χθες και η διαπραγματευτική ομάδα, η οποία ενημερώθηκε για τα όσα διαδραματίστηκαν στις τελευταίες συναντήσεις.

Ο κ. Έιντε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «θα εργαστώ όσο εντατικά μπορώ μαζί με τους δυο ηγέτες και όταν υπάρχει κάτι καινούργιο για να μοιραστώ μαζί σας, θα το ακούσετε».
Νωρίτερα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συγκαλέσουν μια διάσκεψη για την Κύπρο μόνο όταν το θέλουν οι ηγέτες και μόνο όταν θεωρούν ότι αυτό είναι χρήσιμο. Επανέλαβε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου η απόφαση για νέα Γενεύη και νέα διάσκεψη για την Κύπρο ανήκει στους δύο ηγέτες. Αυτό, είπε το ανέφερε και στους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ερντογάν.
Οι δύο ηγέτες, είπε, του ζήτησαν την Τετάρτη να έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους (διπλωματία του πήγαινε-έλα) σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια αντίληψη για το τι θα κάνουν στη συνέχεια. Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει κατάληξη για το εάν θα γίνει ή όχι μια νέα Γενεύη, σημείωσε πως δεν το γνωρίζει και πως είναι αυτό επί του οποίου εργάζονται τώρα, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Επεσήμανε πως ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είδε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πως «ήγειρε το θέμα μιας πιθανής νέας Διάσκεψης με αυτούς», για να προσθέσει πως «τα Ηνωμένα Έθνη θα συγκαλέσουν μια νέα Διάσκεψη μόνο όταν το επιθυμούν οι ηγέτες και όταν θεωρούν ότι αυτό είναι χρήσιμο».
«Είχαμε μια μακρά συνάντηση (με τους ηγέτες) με ορισμένες ιδέες και ορισμένα ανοίγματα, αλλά η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς κατάληξη» σημείωσε, προσθέτοντας πως «οι δυο ηγέτες απλά μου ζήτησαν να έχω χωριστές συναντήσεις μαζί τους (διπλωματία πήγαινε – έλα) σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια αντίληψη για το τι θα κάνουν στη συνέχεια».
«Αυτό κάνω. Είχα μια καλή συζήτηση τώρα με τον κ. Αναστασιάδη και θα έχω μια παρόμοια συζήτηση με τον κ. Ακιντζί και εάν υπάρχει κάτι να πω αυτό θα γίνει μετά που θα συναντηθώ με τον κ. Ακιντζί» ανέφερε.
Στο μεταξύ χθες, ο ΠτΔ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση της Τετάρτης και συντονίστηκαν για τις περαιτέρω ενέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τους χειρισμούς και την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

 

 
Τσαβούσογλου: Περίεργες και παράλογες οι προτάσεις Αναστασιάδη
Η μη ύπαρξη αποτελέσματος στη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί οφείλεται στις περίεργες και παράλογες ιδέες που κατέθεσε ο Ν. Αναστασιάδης, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε δηλώσεις του στο NTV κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για λαϊκισμό λόγω εκλογών. Όπως ανέφερε, πριν τη συνάντηση είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ακιντζί. «Είπαν ότι συμφώνησαν στο θέμα του οδικού χάρτη που θα ακολουθηθεί. Η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου είναι το πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν έξι κεφάλαια. Τα δύο είναι για την ασφάλεια και το ένα για το εδαφικό.
Αυτά θα αξιολογηθούν στην τελευταία πενταμερή διάσκεψη. Υπάρχουν και άλλα ανοιχτά θέματα στα άλλα τέσσερα θέματα και αυτά θα συζητηθούν και θα κλείσουν. Στη χθεσινή συνάντηση όταν η ε/κ πλευρά ήρθε με περίεργες προτάσεις δεν καταφέραμε να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν θέλει καν να συζητήσει τα ανοιχτά θέματα στα τέσσερα κεφάλαια. Τι θέλει; Να ολοκληρώσουμε τη διάσκεψη και να επιλύσουμε τα θέματα των εγγυήσεων και του εδαφικού. Από την πρώτη μέρα το χέρι του κυρίου θα χαλαρώσει και θα κάνουν μια καλοσύνη στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της διακυβέρνησης. Ασφαλώς αυτές τις παράλογες ιδέες η τ/κ πλευρά τις απέρριψε. Η ε/κ πλευρά πάει κατευθείαν προς εκλογές. Ο λαϊκισμός βγαίνει μπροστά. Και να θέλει λύση ο Αναστασιάδης έρχεται με τέτοιες περίεργες προτάσεις». Ο κ. Τσαβούσογλου είχε το βράδυ της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Έιντε.

 

Προτάσσει εγγυήσεις και εδαφικό ο Πρόεδρος

Για την πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών μίλησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας ότι αν γίνει αποδεκτή από την τ/κ πλευρά είναι δυνατό να φθάσουμε σε λύση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε να νοηθεί ότι με την πρότασή του προτάσσει να συζητηθούν πρώτα τα θέματα εγγυήσεων, ασφάλειας και εδαφικού και αν υπάρξει συμφωνία, τότε θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν και να συμφωνήσουν και στα υπόλοιπα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στην επίσημη τελετή παρουσίασης του απολογισμού Δράσης και Οικονομικής Δραστηριότητας της Τριετίας 2011-2014 του ΕΤΕΚ στη Λευκωσία.
Ανέφερε ότι θα αποφύγει να επεκταθεί περαιτέρω ώστε να μην παραβλάπτει την προσπάθεια του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Για τις τελευταίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι
«είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες του προτάσεις. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον». Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς συζήτησαν και τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης σε ερώτηση για την πρόταση που έκανε και στην οποίαν αναφέρθηκε τουρκοκυπριακή εφημερίδα, ο Πρόεδρος είπε ότι «έκανα μια πρόταση για να αποδείξω ότι εννοώ αυτά που λέω, ότι επιδιώκω λύση. Αλλά η λύση δεν είναι με το να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και να εμμένουμε στις διαφορές που έχουμε. Μου μιλούν για διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων κ.λπ. Ποιοι είναι εκείνοι που αρνούνταν μέχρι σήμερα να αγγίξουμε, μέχρι τουλάχιστον το Μοντ Πελεράν, το εδαφικό ή τις εγγυήσεις; Ακόμη και brainstorming δεν δέχονταν. Απέκλειαν τα δύο για να μείνουν στο τέλος».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο τροποποίησης της πρότασης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν πρόκειται να κάνω δηλώσεις και ούτε η πρότασή μου θα γνωστοποιηθεί».
«Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι εμείς εννοούμε αυτά που λέμε, θέλουμε τη λύση, αρκεί και η άλλη πλευρά να συνεργαστεί. Με το να αποφεύγεται συζήτηση σε ουσιώδη θέματα που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας, η οποία κατ΄ επανάληψη έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη λύση και θα συμβάλει και είναι ένα βήμα πιο μπροστά, αποδεικνύεται ακριβώς ότι δεν θέλουν να κάνουν βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό» κατέληξε.

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy