Pimco, BlackRock και Βγενό

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Μας εκπλήσσει η εμμονή κάποιων βουλευτών, ιδιαίτερα του ΔΗΚΟ (Παπαδόπουλος – Κουλίας) γιατί δεν ανατέθηκε ο διαγνωστικός έλεγχος των κυπριακών τραπεζών στην BlackRock, αλλά ανατέθηκε στην Pimco.

Οι βουλευτές του ΔΗΚΟ και όχι μόνο στηρίζουν μετά μανίας τα όσα ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, υποστηρίζει πως τάχα με εντολές της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ, η Pimco παραφούσκωσε τα νούμερα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε ότι η επιλογή της Pimco δεν έγινε από την ΚΤΚ, αλλά από τη συντονιστική ομάδα η οποία αποτελείτο από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής. Ως εκ τούτου, η ΚΤΚ δεν είχε τον πρώτο λόγο καθώς εκπροσωπείτο από ένα και μόνο άτομο.

Κάτι που ενώ το γνωρίζουν, εντούτοις επιμένουν να το αγνοούν και όσες φορές το ακούσουν και πάλι θα το βάζουν στο περιθώριο, ασφαλώς για τους δικούς τους λόγους.

Είναι άξιον απορίας λοιπόν γιατί σήμερα ασκούν τόση κριτική κατά της Pimco και μόνο στον κ. Δημητριάδη, όταν τις μέρες που έφθασε στην Κύπρο η Τρόικα, οι ίδιοι που σήμερα επικρίνουν τις επιλογές της, την προσκυνούσαν ως τον σωτήρα της Κύπρου.

Επίσης, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι επιμένουν πως τον διαγνωστικό έλεγχο θα έπρεπε να τον διενεργήσει η BlackRock όταν γνωρίζουν πως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της εν λόγω εταιρείας ήταν την τότε εποχή ο «τρανός άνδρας» της Λαϊκής Ανδρέας Βγενόπουλος!

Αν δεν το γνώριζαν όφειλαν να το γνωρίζουν ως οι εκπρόσωποι του λαού, που υποστηρίζουν πως μέλημά τους είναι το καλό των πολιτών.

Εστω και έτσι όμως, να θυμίσουμε ότι ο Π. Δημητριάδης κάλεσε και την BlackRock προκειμένου να ελεγχθεί η μεθοδολογία των πρακτικών της Pimco, η οποία ούτως ή άλλως είχε τους όρους εντολής.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που παραλείπουν οι εν λόγω βουλευτές να αναφέρουν είναι πως η επιλογή της BlackRock ήταν αδύνατη γιατί είχε προηγουμένως διενεργήσει τον διαγνωστικό έλεγχο στις τράπεζες στην Ελλάδα και λόγω του ότι υπήρχαν και κυπριακές τράπεζες στη χώρα, αλλά και παραρτήματα των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, προέκυπτε σύγκρουση συμφερόντων.

Και τώρα ερχόμαστε στο ουσιαστικό μέρος.

Παρ’ όλον ότι υποστηρίζεται από τον κ. Ορφανίδη και από τα κόμματα που υιοθετούν τις θέσεις του ότι τα στοιχεία της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών ήταν παραφουσκωμένα, εντούτοις το επιχείρημά τους καταρρίφθηκε πανηγυρικά από τις εξελίξεις.

Ακόμη και το ακραίο σενάριο της Pimco αποδείχθηκε τελικά πολύ ήπιο. O τραπεζικός τομέας δεν χρειάστηκε μόνο 8,128 δις ευρώ όπως διέγνωσε η Pimco, αλλά μετά το κούρεμα χρειάστηκαν επιπλέον 2 δις ευρώ όταν διενεργήθηκαν τα stress test.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy