Πληρώσαμε 15 δισ. ευρώ, μας έμειναν και τα ΜΕΔ

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Μέχρι στιγμής πληρώσαμε περισσότερα από 15 δισ. ευρώ για στήριξη του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα, πληρώσαμε περίπου 11 δισ. ευρώ το 2013 με το κούρεμα των καταθέσεων, των αξιογράφων και των μετοχών, ενώ πληρώσαμε άλλα 4 δισ. ευρώ για στήριξη του Συνεργατισμού.

Παρά ταύτα το πιο σημαντικό πρόβλημα (ή για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτό που η κυβέρνηση, οι Εποπτικές Αρχές και οι οίκοι αξιολόγησης χαρακτηρίζουν ως το πιο σημαντικό πρόβλημα), δηλαδή ο τραπεζικός τομέας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παραμένει. Χάθηκαν δισεκατομμύρια καταθέσεις, αξιόγραφα, μετοχές κτλ, μπήκε η χώρα σε μνημόνιο, έγιναν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, παροχές κτλ, αλλά το πρόβλημα με τον τραπεζικό τομέα από το οποίο ξεκίνησε η κρίση, δεν έχει επιλυθεί. Αντίθετα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες νομοθεσίες για επίσπευση των εκποιήσεων, μεταφέροντας για άλλη μία φορά το βάρος αποκλειστικά στην κοινωνία.

Την περίοδο 2013 – 2015 όταν συζητείτο το θέμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Ωστόσο η κυβέρνηση ήταν κάθετα αντίθετη, αφού όπως υποστήριζε δεν υπήρχαν τα αναγκαία κεφάλαια. Επίσης, όπως υπενθύμισε πρόσφατα ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του για τον Συνεργατισμό, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε τα κόμματα ότι το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που θα έδινε το κράτος για στήριξη του Συνεργατισμού θα ήταν «υπεραρκετό και ότι με προσεκτική διαχείριση θα διαφυλασσόταν η επένδυση αυτή του κράτους». Ωστόσο στην πορεία πληρώσαμε άλλα 175 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα πληρώσαμε άλλα 2,5 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι: Πόσα θα στοίχιζε αν το 2013 το κράτος προχωρούσε στη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και στην προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης; Θα ήταν περισσότερα από τα 15 δισ. ευρώ που πληρώσαμε; Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε τουλάχιστον στο διαχωρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Συνεργατικής και τη μεταφορά τους σε Φορέα από το 2013; Τουλάχιστον στον Συνεργατισμό μπορούσε να το κάνει, αφού είναι ο ιδιοκτήτης. Πόσα θα μας στοίχιζε; Θα ήταν περισσότερα από τα 4 δισ. ευρώ τα οποία πληρώσαμε ήδη για στήριξη της ΣΚΤ και τα επιπρόσθετα 800 εκατ. ευρώ τα οποία κινδυνεύουμε να φορτωθούμε τώρα;
Οι αριθμοί δείχνουν το πόσο λανθασμένοι ήταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης. Πληρώσαμε 15 δισ. ευρώ και κινδυνεύουμε να πληρώσουμε και άλλα επιπρόσθετα, ενώ με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας το σύνολο των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών είναι 17,3 δισ. ευρώ. Τουτέστιν -αν προσθέσεις και τις εκποιήσεις οι οποίες έγιναν- το πρόβλημα το πληρώσαμε ήδη εις διπλούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy