Πολιτικά μυαλά και πολιτικοί κουφιοκεφαλάκηδες

201

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Παρακολουθώντας κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές με φιλοξενούμενους βουλευτές ή άλλους κομματικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και κάποιες πολιτικές προσωπικότητες που σήμερα, για διάφορους λόγους, δεν κατέχουν κανένα κομματικό ή πολιτειακό αξίωμα, αβίαστα διαπιστώνει κανείς τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των μεν και των δε.

Διαφορά στον τρόπο σκέψης και αντίληψης γύρω από κρίσιμα πολιτικά και άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, διαφορά στον τρόπο εκτίμησης και κυρίως διατύπωσης και έκφρασης αυτών των εκτιμήσεων και απόψεων.

Αυτή η διαφορά να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο επίπεδο γνώσεων του καθενός, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται και το στοιχείο της ανόητης υπεροψίας της εξουσίας, που, κακά τα ψέματα, χαρακτηρίζει αρκετούς από αυτούς, που αρέσκονται να δηλώνουν «πολιτικοί» και κατά κύριο λόγο προέρχονται από την κυβερνητική πλευρά.

Αυτούς τους τελευταίους, τους ζήσαμε στον μέγιστο βαθμό κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και γενικότερα στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Παρέλαση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, με περιορισμένες γνώσεις αλλά με άποψη επί παντός επιστητού, ακόμα και σε πολύ εξειδικευμένα ζητήματα όπως το Κυπριακό, η οικονομία, τα θέματα ενέργειας κλπ.

Σχεδόν ανύπαρκτη η παρουσία ειδικών επί κάποιων θεμάτων που έχουν γνώση και άποψη αλλά και ικανότητα να μιλήσουν και να καταλάβει ο κόσμος.

Και με αυτή την εικόνα, αναρωτιέσαι αν, πέρα από τα κυβερνητικά και κομματικά παπαγαλάκια, η Κύπρος διαθέτει και πραγματικά πολιτικά μυαλά που θα μπορούσαν να ανατρέψουν κάποιες απαράδεκτες καταστάσεις που είναι και ζημιογόνες για τον τόπο… Και η απάντηση είναι ότι σαφώς και στον τόπο μας έχουμε πολιτικά μυαλά (όπως και μυαλά σε άλλους καίριους τομείς), τα οποία όμως, λόγω σκοπιμοτήτων, περιθωριοποιούνται.

Σε αυτή την τακτική, δεν είναι άμοιρα ευθυνών και τα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, που ενώ μας μοστράρουν επανειλημμένα διάφορους κουφιοκεφαλάκηδες (και μάλιστα σε ώρες υψηλής τηλεθέασης), αν αραιά και πού φιλοξενήσουν κάποια αξιόλογα πολιτικά πρόσωπα, το κάνουν σε ώρες πολύ χαμηλής τηλεθέασης, όπως το πρωί, που ο κόσμος δεν κάθεται μπροστά στην τηλεόραση αλλά τρέχει στη δουλειά για το μεροκάματο.

Κάτι τέτοιο συνέβη και χθες, όταν στις 8 το πρωί το ΡΙΚ είχε καλεσμένους την Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και τον Νίκο Κατσουρίδη που με τις γνώσεις, την εμπειρία και το πολιτικό τους κριτήριο, διατύπωσαν απόψεις και εκτιμήσεις για την προκλητικότητα της Τουρκίας σε σχέση με την ΑΟΖ και το Κυπριακό.