Πολιτικοί χωρίς πολιτική ευθιξία δεν αξίζουν να μας κυβερνούν

243

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι κατά τη διάρκεια της πενταετίας η συνεργασία του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ήταν άριστη. Βέβαια και θα είναι άψογη.

Οι συγγενείς του Προέδρου έδωσαν τρία εκατομμύρια στον Αρχιεπίσκοπο, μετά την αποκάλυψη για τις εκροές των καταθέσεων στο εξωτερικό.

Η άριστη συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο συνεχίστηκε και με την αγορά σε προνομιακή τιμή εκκλησιαστικής γης από τη σύζυγο του Προέδρου, Άντρη Αναστασιάδη. Από πλευράς του, ο κ. Αναστασιάδης φρόντισε να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο και η συμφωνία αναφορικά με τη φορολογική απαλλαγή της Εκκλησίας και για την καταβολή των μισθών των ιερέων από το κράτος αντί από την Αρχιεπισκοπή.

Ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει κλειστεί στα συρτάρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της οποίας προεδρεύει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Η άριστη συνεργασία Προέδρου και Αρχιεπισκόπου είχε και ως αποτέλεσμα την πρόσφατη υπουργική απόφαση για να αποχαρακτηριστεί το εκκλησιαστικό τεμάχιο στη Γεροσκήπου, όπου εντοπίστηκαν αρχαιότητες έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ξενοδοχειακή ανάπτυξη στην οποία συμμετέχει η Αρχιεπισκοπή.

Η άριστη συνεργασία με τον Πρόεδρο είχε ως αποτέλεσμα και ο Αρχιεπίσκοπος να μην ασκεί κριτική στον Πρόεδρο για το εθνικό θέμα και να στηρίζει τους προεδρικούς χειρισμούς. Μιλάμε λοιπόν για μια άριστη συνεργασία, η οποία εδράζεται σε οικονομικά κίνητρα και σε πολιτικά ανταλλάγματα.

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε πλήρη πολιτική κάλυψη και στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος τυγχάνει της εμπιστοσύνης και της έγκρισης του Αρχιεπισκόπου. Για τις κατά συρροήν παρατυπίες στο Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με το νέο σύστημα διορισμού, ο κ. Αναστασιάδης δεν βλέπει ευθύνες στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, αλλά μίλησε χθες για «εκπαιδευτικούς που έχουν μυαλό νηπίου» ή για εκπαιδευτικούς που έχουν σκοπιμότητες.

Σημειώνουμε ότι για το θέμα διατάχθηκε διοικητική έρευνα, όπως διοικητική έρευνα διατάχθηκε και για την γκάφα της Αστυνομίας με την τρομοκρατική άσκηση στη Λεμεσό, αλλά βλέπετε ότι ακόμη και ο Πρόεδρος προτρέχει ώστε να τα φορτώσουν όλα σε δυο-τρεις δημοσίους υπαλλήλους και να απαλλαγούν οι ίδιοι από τις βαριές τους πολιτικές ευθύνες.

Πολιτικοί που δεν διαθέτουν πολιτική ευθιξία και δεν αντιλαμβάνονται τις πολιτικές τους ευθύνες δεν αξίζουν να μας κυβερνούν.