Πονοκεφαλιάζει η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της κυβερνοεπίθεσης ανά το παγκόσμιο που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Στο στόχαστρο χάκερ, που αυτοαποκαλούνται «Shadow Brokers», βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές σε πάνω από 150 χώρες.

Οι κυβερνοεκβιαστές ξεγέλασαν πάνω από 300.000 χρήστες, οι οποίοι άνοιξαν μολυσμένα από ιό συνημμένα σε email αρχεία, που έμοιαζαν να περιέχουν τιμολόγια, προσφορές απασχόλησης και προειδοποιήσεις ασφαλείας.

Ο ιός, τύπου ransomware, κρυπτογράφησε δεδομένα στους υπολογιστές και ζητούσε από τους χρήστες να πληρώσουν μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, από 300 μέχρι 600 δολάρια ως λύτρα, για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Η επίθεση στηρίχτηκε σε ένα κενό ασφαλείας που υπήρχε στο λειτουργικό σύστημα προσωπικών υπολογιστών Windows.

Πρόκειται για ένα κενό ασφαλείας που είχε ανακαλύψει εδώ και έναν μήνα η εταιρεία Microsoft, κάτι που σημαίνει πως χρήστες των εκδόσεων Windows Vista, 7, 8 και 10, είχαν εδώ και ένα μήνα ειδοποιηθεί από την εταιρεία, αρκεί όμως να είχαν ενεργοποιημένη τη λειτουργία της αυτόματης αναβάθμισης.

Σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να λάβουν όλοι μέτρα ασφαλείας για τον δικό τους προσωπικό υπολογιστή. Συγκεκριμένα, προτού «ανοίξει» κάποιος αυτές τις ημέρες τον υπολογιστή του και εφόσον δεν έχει κάνει τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, θα πρέπει να τον αποσυνδέσει από το διαδίκτυο.

Στη συνέχεια, όταν ενεργοποιηθεί ο υπολογιστής, είναι απαραίτητο, με τη βοήθεια ειδικού, να ενεργοποιήσει τις αναβαθμίσεις και να πάρει αντίγραφα ασφαλείας (backup) από τα προσωπικά δεδομένα, ειδικότερα εικόνες, βίντεο και άλλα σημαντικά αρχεία.

Μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν επίθεση είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου όπως Κίνα, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ινδία, Πορτογαλία, αλλά επίθεση δέχθηκε και η Ελλάδα. Ψηλά στη λίστα των στόχων ήταν η Ρωσία, η Ουκρανία και το Ταϊβάν, ενώ μέχρι στιγμής δεν εντοπίστηκαν κρούσματα στην Κύπρο.

Δυστυχώς όμως η μαζική κυβερνοεπίθεση προκάλεσε χάος κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία και δη στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, το ψηφιακό χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες δυσλειτουργίες, οι οποίες δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών.

Νοσοκομεία και κλινικές αναγκάστηκαν να παραπέμπουν αλλού ασθενείς αφού έχασαν την πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους. Επίσης, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica ήταν μεταξύ των κύριων στόχων στην Ισπανία, ενώ η εταιρεία διεθνών ταχυμεταφορών FedEx Corp ανακοίνωσε ότι μερικοί υπολογιστές της μολύνθηκαν.

Συνεπώς, δεν μας φτάνουν το συριακό πρόβλημα, η οικονομική κρίση, οι «κρίσεις» του Κιμ Γιονγκ Ουν με τις εκτοξεύσεις πυραύλων, το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι «ιδιορρυθμίες» του Ντόναλντ Τραμπ οι «σουλτανοκαταστάσεις» και η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής, οι αρμόδιοι τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον πονοκέφαλο των κυβερνοεπιθέσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy