Προεκλογικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί η πρόταση Νικόλα

Με τέτοιες προσεγγίσεις δεν είναι δυνατό να φθάσουμε ποτέ σε λύση

Η πρόταση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που ανακοίνωσαν χθες τα τρία κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου οδηγεί στην κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τονίζει το ΑΚΕΛ.

Σχολιάζοντας την πρόταση ο εκπρόσωπος Τύπου, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι η πρόταση δεν αποσκοπεί στην υποβοήθηση της επικείμενης κρίσιμης διάσκεψης για την Κύπρο και εξυπηρετεί απλώς προεκλογικές σκοπιμότητες.

Αν υιοθετηθεί η πρόταση, πρόσθεσε, η ευθύνη της κατάρρευσης της διαδικασίας θα χρεωθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία θα απενοχοποιηθεί και δεν θα πληρώνει κανένα κόστος για τις παρανομίες της στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία της πρότασης το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι τα τρία κόμματα ουσιαστικά εισηγούνται όχι απλώς να επιστρέψουμε στην προ της εισβολής κατάσταση, αλλά και να απαλλαγούμε από όλα τα αρνητικά στοιχεία των Συμφωνιών του 1960 προτού καν αποφασίσουμε αν αποδεχόμαστε ή όχι τη λύση που θα προταθεί στα δημοψηφίσματα.

Μόνο όσοι πάσχουν από ασύγγνωστη αφέλεια, σημείωσε ο Στ. Στεφάνου, θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι με τέτοιες προσεγγίσεις μπορούμε ποτέ να φθάσουμε σε λύση του Κυπριακού.

Βεβαίως είμαστε υπέρ της κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά με αυτές τις εκτός τόπου και χρόνου προσεγγίσεις τελικά θα μας μείνει η υφιστάμενη Συνθήκη Εγγύησης.

Σε ό,τι αφορά τη θέση για κοινές Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις, το ΑΚΕΛ διερωτάται αν εγκαταλείπεται η πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση.

Για το σημείο της πρότασης για αναγραφή στο πρώτο άρθρο της συμφωνίας ότι η ύπαρξη της Κ.Δ. θα συνεχίσει ως έχει, ο Στ. Στεφάνου είπε ότι η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ΑΚΕΛ είναι κόκκινη γραμμή.

Το ζητούμενο είναι πώς αυτή διασφαλίζεται στην πράξη και όχι με ανέφικτες διακηρύξεις. Η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε, δεν διασφαλίζεται απλώς φραστικά ούτε και με θέσεις που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν θα είναι το αδιέξοδο και η επίρριψη ευθυνών στην πλευρά μας.

Διασφαλίζεται μέσα από το ίδιο το περιεχόμενο της λύσης: Θα πρέπει να διασφαλίζεται η συνέχεια της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και γενικότερα στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, καθώς και η συνέχεια των διεθνών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη γένεσή της μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, θα απαγορεύεται ρητώς η απόσχιση. Αναφορικά με την αναφορά για υπογραφή και κύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα εγκριθεί ως παράρτημα της Συμφωνίας Λύσης, ο Στ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι παρ’ όλο που Τουρκία και Ελλάδα αλληλοαναγνωρίζονται, το πρόβλημα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ τους εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.

Είναι ποτέ δυνατό, διερωτήθηκε, να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε τέτοιο βήμα, που μεταξύ άλλων ισοδυναμεί με de jure αναγνώριση, πριν τη λύση του Κυπριακού; Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ κατέληξε λέγοντας ότι ποτέ στο παρελθόν κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε και κατέθεσε στις συνομιλίες τέτοιες ανεδαφικές θέσεις.

Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι τραγικές για τον τόπο και το λαό. Ενόψει της διάσκεψης στην Ελβετία, το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουμε με σύνεση και μακριά από εκλογικές ή άλλες σκοπιμότητες, έτσι ώστε να είμαστε βοηθητικοί ενόψει των διεργασιών και πιθανών εξελίξεων.

Ενοχλήθηκαν από την κριτική για την πρότασή τους και απαντούν με αφορισμούς

Τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη) ενοχλήθηκαν από την τεκμηριωμένη κριτική που τους άσκησε το ΑΚΕΛ για την πρότασή τους για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και εξέδωσαν νέα αφοριστική και προσβλητική ανακοίνωση ότι δήθεν διαπραγματεύεται με βάση το τι προτείνει και αποδέχεται η Τουρκία!

Συγκεκριμένα, τα τρία κόμματα ισχυρίστηκαν ότι «η ηγεσία του ΑΚΕΛ, αλλά και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, εδώ και εννέα χρόνια, διαπραγματεύονται μόνο με βάση το τι θα δεχόταν η Τουρκία».

«Εμείς», αναφέρουν, «διαφωνούμε με αυτή τη φιλοσοφία και προτείνουμε μια νέα ρεαλιστική και συγκεκριμένη πρόταση.

Μια πρόταση συμβατή με τη βούληση του κυπριακού ελληνισμού, τις διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στις δηλώσεις των ηγεσιών των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, διερωτήθηκε στη βάση ποιου τις θέσεις ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατέθεσε πρόταση τον Μάρτιο του 2004 για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο σε διάστημα έντεκα χρόνων από τη λύση;

Αυτοί που σήμερα ρίχνουν άσφαιρα εναντίον του ΑΚΕΛ προφανώς τότε είχαν χάσει τη φωνή τους, υποβάθμισαν τις αντιστάσεις τους και καθόλου δεν διαμαρτυρήθηκαν.

Μιχάλης Μιχαήλ

 Τσαβούσογλου: Χωρίς όρους στην Ελβετία

Γιλντιρίμ: Δεν είναι καθαρό αν θα λυθούν όλα σε μικρό χρονικό διάστημα

Η Τουρκία βλέπει τη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς-Μοντάνα ως τελική σύνοδο, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον ”υπεξ” Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ανέφερε ότι η χώρα του πάει στη σύνοδο χωρίς όρους και ότι δεν θα δεχθεί οποιουσδήποτε όρους.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα μεταβαίνει στην Ελβετία καλά προετοιμασμένη. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέματα όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, το εδαφικό, η διοίκηση και ο διαμοιρασμός εξουσίας, το περιουσιακό και οι 4 ελευθερίες στην Κύπρο για τους πολίτες της Τουρκίας θα συζητηθούν ταυτόχρονα στη σύνοδο και πως κατά τη συνάντησή του με τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αντάλλαξαν απόψεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι όπως έγινε και στις 12 Ιανουαρίου η τουρκική πλευρά θα πάει στο Κρανς-Μοντάνα σίγουρη για τον εαυτό της, γνωρίζοντας τι θέλει και θα υποστηρίξει τα συμφέροντά της.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επανέλαβε τη θέση της ”ΤΔΒΚ” ότι ένα σύστημα εγγυήσεων που δεν περιέχει το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης της μητέρας πατρίδας μας δεν είναι σύστημα εγγυήσεων.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι καμιά πολιτική ή δικαίωμα εγγυήσεων της τουρκικής πλευράς ή της Τουρκίας δεν δημιουργεί ούτε θα δημιουργήσει θέμα ανασφάλειας της ε/κ πλευράς.

«Η επιχείρηση του 1974 έγινε έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος των ίδιων των Ε/κ και μετά την προσπάθεια για πραγματοποίηση ένωσης.

Επομένως είναι ανάρμοστο να χρησιμοποιείται το παράδειγμα του 1974 και να αποδίδεται σημασία σε επιχειρήματα του τύπου ”οι εγγυήσεις της Τουρκίας μάς δημιουργούν ανασφάλεια”».

Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε χθες ότι υπάρχουν ερωτηματικά για το εάν στην Ελβετία θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που να χρειάζεται η συμμετοχή των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμη καθαρό αν μπορούν να λυθούν όλα τα ζητήματα σε τόσο μικρό διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιλντιρίμ θα υπάρξει ωστόσο προσπάθεια, ενώ οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε επαφή ώστε να μπορούν να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να παραχθεί λύση. Κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι “συζητήθηκε το Κυπριακό”.

Όπως πρόσθεσε, “η αλήθεια είναι πως υπάρχει αμφιβολία για το αν στη σύνοδο που θα γίνει στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να χρειάζεται η συμμετοχή των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας ως εγγυήτριες χώρες. Και σε εκείνους υπάρχει και σε εμάς υπάρχει αυτό το ερωτηματικό.

Οι ηγέτες της Κύπρου πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δεν υιοθετούμε την προσέγγιση να συζητηθεί μόνο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και τα υπόλοιπα να συζητηθούν ξεχωριστά.

Η λύση είναι συνολική. Τα θέματα της διοίκησης, το εδαφικό, το πληθυσμιακό, οι σχέσεις με την ΕΕ μετά τη συνένωση, το θέμα των ελευθεριών, οι εγγυήσεις να συζητηθούν ως πακέτο και να υπάρξει λύση”.

Είναι πιθανόν, διερωτήθηκε, να λυθούν όλα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Ακόμη δεν είναι καθαρό. Θα προσπαθήσουν. Κι εμείς θα παρακολουθήσουμε τις εργασίες.

Ενημέρωση κομμάτων από Τσίπρα για το Κυπριακό Σειρά επαφών με τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, τα οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και της δεύτερης Διάσκεψης της Γενεύης και με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής στάσης.

Ενημέρωσε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ενώ έκανε λόγο για οριστικό τέλος των μνημονίων. ΠΑΣΟΚ: Ελπίδα για τελική συμφωνία Θετική βλέπει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τη σύγκληση της νέας διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία την επόμενη εβδομάδα.

Η διάσκεψη, είπε, ίσως αποτελέσει την ευκαιρία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς απαρχαιωμένες και απαράδεκτες ρυθμίσεις εγγυήσεων και ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα νέο σύστημα ασφάλειας χωρίς την παράνομη παρουσία ξένων στρατευμάτων ή επεμβατικά δικαιώματα στο νησί.

Τόνισε στον Πρωθυπουργό, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ότι η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του. Ποτάμι: Απομόνωση των ακραίων στοιχείων που δεν θέλουν λύση Την πλήρη απομόνωση «των ακραίων εθνικιστικών κύκλων στην Κύπρο, που δεν θέλουν λύση», έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Οι ευθύνες των Τούρκων είναι δεδομένες, υπογράμμισε, αλλά σημασία έχει, πρόσθεσε, «να ελέγξουμε όμως και τους “δικούς μας” που θέλουν να σαμποτάρουν μια λύση».

ΚΚΕ: Κύπρος ενιαία, χωρίς ξένες βάσεις και προστάτες Τη θέση του ΚΚΕ για «μια Κύπρο ενιαία, για ένα κράτος, κοινή πατρίδα Ε/κ και Τ/κ και όλων των υπολοίπων που υπάρχουν και ζουν στην Κύπρο, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς προστάτες», επανέλαβε ο Γ.Γ. του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας.

 Έιντε: Στόχος όλων η λύση του Κυπριακού στην Ελβετία

Το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» είναι λανθασμένο και βασίζεται σε εικασίες

«Επιτυχία στη διάσκεψη του Κρανς-Μοντάνα θα είναι εάν τα εμπλεκόμενα μέρη καταλήξουν σε μία στρατηγική συμφωνία στα βασικά θέματα -ασφάλεια, εγγυήσεις, εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, έπειτα από δίωρη συνάντηση που είχε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα.

Τόνισε πάντως ότι «ακόμα κι αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία θα χρειαστεί πολλή δουλειά σε χαμηλότερο επίπεδο, για οικονομικά και νομικά θέματα που θα πρέπει να επιλύσουμε».

Ο Νορβηγός διαμεσολαβητής χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, όπως του έχουν πει προσωπικά, προσέρχονται στην Ελβετία με βούληση και στόχο για εξεύρεση μιας αξιόπιστης λύσης.

«Δεν σας εγγυώμαι ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, θα χρειαστεί χρόνος και σκληρή δουλειά, και προετοιμαζόμαστε τεχνικά για να κρατήσουν οι συνομιλίες εβδομάδες», είπε εξηγώντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η εποικοδομητική και δημιουργική προσέγγιση ώστε η ασφάλεια της μίας κοινότητας να μην είναι σε βάρος της άλλης.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» περί κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι το ρεπορτάζ είναι παντελώς ανακριβές.

«Μπορώ να το πω αυτό γιατί εμείς δεν κάνουμε προτάσεις, αλλά βάζουμε σε σειρά απόψεις που λαμβάνουμε», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο δημοσίευμα του ”Φιλελεύθερου” είναι λανθασμένο και βασίζεται σε υποθέσεις».

Θετικές αναφορές για την Κύπρο στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου Με 51 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 14 αποχές υπερψηφίστηκε χθες από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, την οποία συνέταξε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες).

Η έκθεση παραπέμπεται τώρα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου από τις 3 ως τις 5 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Η έκθεση ζητά επιστροφή των Βαρωσίων στον ΟΗΕ, έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, τερματισμό του εποικισμού για να μη διαταραχθεί η δημογραφική ισορροπία της Κύπρου και ζητά από την Τουρκία να συμβάλει σε δίκαιη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.

Επιπλέον το κείμενο κάνει αναφορά σε ”δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση, βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο και στη βάση του σεβασμού των αρχών επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε.”.

Επίσης οι ευρωβουλευτές καλούν την Άγκυρα ”να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο”.

Σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, στο κείμενο αναφέρεται ότι θα πρέπει να ανασταλούν εάν προχωρήσουν οι προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Σημειώνεται επίσης στην ετήσια εκτίμησή τους για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία ότι το 2016 ήταν ένα δύσκολο έτος για την Τουρκία ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία, της εισροής προσφύγων, μιας σειράς σκληρών τρομοκρατικών επιθέσεων και μιας προσπάθειας πραξικοπήματος.

Καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς το λαό της Τουρκίας. Το ψήφισμα αναγνωρίζει τη σημασία των καλών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και τη διατήρηση ενός εποικοδομητικού και ανοικτού διαλόγου, ο οποίος είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια ή η τρομοκρατία.

Παραδίδει σήμερα το προσχέδιο του κοινού εγγράφου ο Έιντε Ο διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης θα ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς Στα χέρια των δύο πλευρών στην Κύπρο θα βρίσκεται σήμερα το προσχέδιο του κοινού εγγράφου, το οποίο συνέταξε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Έιντε θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί συνάντηση με τον Ε/κύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στον οποίο θα παραδώσει το έγγραφο.

Στη συνέχεια ο κ. Μαυρογιάννης θα ξεκινήσει την ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων για το περιεχόμενο του εγγράφου και ανταλλαγή απόψεων επί του περιεχομένου.

Όπως πληροφορούμαστε, οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν από τις 11 το πρωί και θα ενημερωθούν σήμερα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, που θα ενημερωθεί αύριο Πέμπτη και της προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένης Θεοχάρους, που θα ενημερωθεί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Έιντε, με βάση και δηλώσεις του ίδιου, ετοίμασε ένα προσχέδιο και όχι ένα τελικό έγγραφο.

Αυτό το έγγραφο θα είναι συνέχεια του έγγραφου που ετοιμάστηκε από τους τεχνοκράτες στο Μοντ Πελεράν 3 και ουσιαστικά θα καταγράφει τα όσα κατέθεσαν οι πλευρές στη συγκεκριμένη συνάντηση, αλλά και στην πρώτη συνάντηση της Γενεύης.

Στόχος του εγγράφου είναι να διαπιστωθεί μια κοινή προσέγγιση και να δίνει μια κατεύθυνση για τις συζητήσεις.

Ξεκαθαρίστηκε ακόμη ότι το έγγραφο αυτό δεν θα είναι προς διαπραγμάτευση ούτε θα αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, αλλά θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τη διαδικασία και το περιεχόμενο που θα ακολουθηθεί στη διάσκεψη για την Κύπρο που θα γίνει στο Κρανς-Μοντάνα της Ελβετίας στις 28 Ιουνί

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy