Προφύλαξη και πάλι προφύλαξη

156

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία είναι το AIDS. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι φορείς του ιού HIV ξεπερνούν τις 78.000.000.

Και στην Κύπρο καταγράφεται αύξηση των νέων οροθετικών περιστατικών του ιού HIV/AIDS από Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017, ενώ εκτιμάται ότι οι νέες μολύνσεις θα είναι περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Σύμφωνα με τα Εθνικά Επιδημιολογικά Δεδομένα, τα νέα οροθετικά περιστατικά του ιού HIV αφορούν κυρίως πρόσωπα της παραγωγικής ηλικίας.

Γι’ αυτό οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι η πρόληψη και η προφύλαξη είναι βασικός παράγοντας, αλλά και ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες.

Τα τελευταία χρόνια, χάρη στη βελτίωση των μεθόδων αντιμετώπισης, έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, αλλά ταυτόχρονα έχουν περιοριστεί και οι δυσκολίες στην καθημερινότητα. Οι παρενέργειες των φαρμάκων επηρεάζουν λιγότερο πλέον τη ζωή των ασθενών σε σύγκριση με παλαιότερα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι ασθενείς που παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να μολύνουν άλλους. Ωστόσο δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι ασθενείς του AIDS δεν γίνονται δεκτοί σε ιατρεία με το φόβο ότι μπορεί να μολύνουν άλλους ασθενείς.

H προκατάληψη, η ελλιπής ενημέρωση και οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τον ιό HIV, σύμφωνα με τους ειδικούς, συντηρούν την αυξητική τάση, εμποδίζοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο της εξάπλωσης της ασθένειας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι είναι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας.

Είναι πολίτες της διπλανής πόρτας και οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με τις συνήθεις κοινωνικές επαφές όπως το απλό φιλί, τη χειραψία, τον αέρα, τα τρόφιμα, το νερό, τα πιάτα και τα ποτήρια. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μένουν στο περιθώριο.

Πάντως εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη. Σε κεντρικά σημεία της πόλης, πολίτες κάθε ηλικίας αλλά κυρίως νέοι «ξεχύθηκαν» στους δρόμους και μοίραζαν δωρεάν προφυλακτικά.

Στη φημισμένη πλατεία Αριστοτέλους στήθηκαν πολλά περίπτερα και πολίτες- εθελοντές, με το χαμόγελο στα χείλη, προσέφεραν τα προφυλακτικά στους περαστικούς συνοδευόμενα με ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο περιείχε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τον ιό HIV.

Κάποιοι δίσταζαν στην αρχή να πάρουν το δώρο. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα όμως, αντιλαμβανόμενοι το σκοπό της κίνησης, με χαρά λάμβαναν το «φακελάκι».

Εντυπωσιακό ήταν επίσης το γεγονός ότι υπήρχαν και κάποιοι που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν στη διανομή των προφυλακτικών. Μια απλή κίνηση που μπορεί, ωστόσο, να στείλει πολλά δυνατά μηνύματα. Προφύλαξη και πάλι προφύλαξη. Δεν παίζουμε με την υγεία μας, ούτε και με την υγεία των συμπολιτών μας.