Προϋπολογισμός με ψήφους Αβέρωφ-Νικόλα

349

Το ΔΗΚΟ δεν άλλαξε στάση ούτε φέτος, ψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό

Του Δημήτρη Στρατή

Την αποκοπή των δαπανών που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων ή υπηρεσιών αποφάσισε χθες η Βουλή κατά την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018.

Ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ωστόσο, υπερψηφίστηκε για άλλη μια φορά με την αγαστή στήριξη του ΔΗΚΟ. Σε ό,τι αφορά το σύνολο του Προϋπολογισμού ψηφίστηκε με 30 ψήφους των βουλευτών ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύης, ενώ εναντίον ψήφισαν 26 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών, του ΕΛΑΜ και ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς.

Αιτιολογώντας την ψήφο του κόμματός του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, έκανε λόγο για υπεύθυνη στάση που τηρείται από αυτό διαχρονικά.

Με τροπολογία του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών, της Αλληλεγγύης, του Κινήματος Οικολόγων και του βουλευτή Παύλου Μυλωνά η Βουλή αποφάσισε πλήρη αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και κυβερνητικών τμημάτων.

Με την ίδια τροπολογία αποφάσισε ακόμα να δεσμεύσει εναπομείναντα κονδύλια, ώστε, προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη γι’ αυτά, να να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Υπέρ της συγκεκριμένης τροπολογίας ψήφισαν όλοι, πλην των 18 βουλευτών του ΔΗΣΥ. Η Βουλή αποφάσισε επίσης ομόφωνα όπως αποκόψει το ποσοστό ύψους 7% για Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Έρευνες για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Θα διατίθεται όλο το κονδύλι για φοιτητικά επιδόματα

Με τροπολογία όλων των κομμάτων, πλην της Συμμαχίας, του ΕΛΑΜ και του ΔΗΣΥ, αποφασίστηκε ομόφωνα όπως τις πιστώσεις ύψους €55 εκατ.

-που αφορούν παροχές στην Παιδεία (φοιτητική χορηγία, επιδόματα)- να είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να τις διαθέσει μέχρι εξαντλήσεως του ποσού, με βάση διαδικασίες που καθορίζονται από το εκάστοτε Υπ. Συμβούλιο.

Επανέφεραν πιστώσεις του ΟΓΑ

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επαναφορά των πιστώσεων ύψους €3,84 εκατ. για κρατική συνεισφορά στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης, τον οποίο ήθελε να «κλείσει» η κυβέρνηση. Υπέρ της τροπολογίας αυτής ψήφισαν όλοι, πλην των βουλευτών του ΔΗΣΥ. Με τη θετική ψήφο όλων, πλην του ΕΛΑΜ και του ΔΗΣΥ, αποφασίστηκε ακόμα ότι θα παραμείνει το Τμήμα Αναδασμού ως ξεχωριστή υπηρεσία και δεν θα μεταφερθεί στο Τμήμα Κτηματολογίου.

Ομόφωνα αποφασίστηκε ότι θα ενημερώνεται η Βουλή για τις δαπάνες ύψους €1 εκατ. που προορίζονται για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων.

Με τις ψήφους όλων, πλην του ΔΗΣΥ, αποφασίστηκε σταύρωμα κονδυλίου ύψους €8 εκατ. που αφορά δαπάνες για το Σχέδιο Αναπλήρωσης Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων, των οποίων οι καταθέσεις είχαν «κουρευτεί».

Με τις ψήφους όλων, πλην της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας και του ΕΛΑΜ, αποφασίστηκε ακόμα η αποκοπή του 10% από έξοδα εκπαίδευσης προσωπικού και σεμιναρίων για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε ομόφωνα όπως ενημερώνεται η Επ. Οικονομικών για κονδύλι ύψους €500 χιλ. που αφορά πιστώσεις που προορίζονται για το Σχέδιο Προστασίας Κύριας Κατοικίας από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

Σταύρωμα κονδυλίων για υπό κατασκευή δρόμους

Ομόφωνα αποφασίστηκε το σταύρωμα κονδυλίου ύψους €7,1 εκατ. για βελτίωση της οδού Τσερίου στο Στρόβολο και στο Τσέρι και του κεντρικού δρόμου της κοινότητας. Με τις ψήφους όλων, πλην του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ, σταυρώθηκαν ακόμα κονδύλια που αφορούν τη διαμόρφωση κυκλοφοριακών κόμβων στη Λευκωσία, του δρόμου από το Δάσος Αθαλάσσας (ΑΤΙ) μέχρι τον κόμβο του ΣΟΠΑΖ και του δρόμου Μισιαούλη-Καβάζογλου στη Λεμεσό.

Ομόφωνα αποφασίστηκε το σταύρωμα κονδυλίου ύψους €3,16 εκατ. για συνέδρια, σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες του Υπ. Ενέργειας και για την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα υδρογονανθράκων.

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ αποφασίστηκε ακόμα όπως αποκοπεί κονδύλι ύψους €200 χιλ. από το Υπ. Εργασίας, που αφορά την αγορά υπηρεσιών για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ: Ήθελαν να κόψουν τις υποτροφίες Τ/κ μαθητών!

Εκτός από τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένες που δεν ψηφίστηκαν και κατατέθηκαν από το ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ, με στόχο την αποκοπή υποτροφιών σε Τουρκοκύπριους φοιτητές.

Σε μια μίνι επανάληψη του σκηνικού με τους κανονισμούς για το Ενωτικό δημοψήφισμα, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ κατέθεσαν τροπολογία για αποκοπή δαπανών που αφορούν δίδακτρα και υποτροφίες Τ/κ μαθητών που διαμένουν στα κατεχόμενα και φοιτούν στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.

Αιτιολογώντας την κατάθεση της τροπολογίας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω δυσμενούς διάκρισης. Υπέρ της συγκεκριμένης τροπολογίας, που δεν εγκρίθηκε, ψήφισαν 11 παρόντες βουλευτές της ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ, ο Παύλος Μυλωνάς και κάποιοι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν από το κόμμα τους, όπως ο Ζαχαρίας Κουλίας.

ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ ψήφισαν ακόμα τροπολογία, που δεν εγκρίθηκε, για σταύρωμα κονδυλίων που αφορούν τα έξοδα φοίτησης Τ/κ μαθητών που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.

ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και Παύλος Μυλωνάς ψήφισαν ακόμα υπέρ του σταυρώματος κονδυλίου ύψους €1 εκατ., που αφορά εργασίες για διάνοιξη του οδοφράγματος Λεύκας-Απλικίου.

Η Βουλή καταδίκασε την ενέργεια των ΗΠΑ

Η Βουλή ενέκρινε χθες ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 35 παρόντες βουλευτές (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων), εναντίον ψήφισαν 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ, ενώ αποχή τήρησαν 2 βουλευτές (Λινός Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ και Παύλος Μυλωνάς).

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η Βουλή, λαμβάνοντας υπόψιν σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα, καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ.

Τονίζει ότι αυτή η ενέργεια αντίκειται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή και υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Μεσανατολικού. Καλεί τις ΗΠΑ να αναιρέσουν αυτή την απόφαση. Σημειώνεται ότι η Βουλή καταψήφισε αντίστοιχο ψήφισμα του ΔΗΣΥ που υποστήριζε τη θέση της ΕΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Καταθλιπτική πραγματικότητά για την κυβέρνηση

Κατά τη χθεσινή Ολομέλεια μίλησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η κατάσταση πραγμάτων είναι καταθλιπτικά αρνητική για την παρούσα κυβέρνηση, αφού ούτε οι αριθμοί ευημερούν ούτε πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι.

Αναφερόμενος στο ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο που υπερψήφιζαν μαζί με τον ΔΗΣΥ μια σειρά μνημονικών νομοσχεδίων, διερωτήθηκε γιατί ψήφιζαν χωρίς να θέσουν όρους και προϋποθέσεις.

Το ΑΚΕΛ, είπε, τήρησε πάντα υπεύθυνη στάση τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνηση και οικονομίας, πάντα υπερασπιζόμενο αρχές. Ανέκαθεν «λειτουργούσαμε ως κτίστες και όχι ως χαλαστές», είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη έχει οριστικά φέρει την Κύπρο από τα χρόνια των ελλειμμάτων και του συνεχούς δανεισμού σε μια εποχή ισορροπίας και πλεονασμάτων.

Τα πλεονάσματα αυτά είναι που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εφαρμόζει πολιτικές τόσο για απαραίτητα έργα και υποδομές όσο και για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, υπέδειξε.

Από πλευράς ΔΗΚΟ, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι, παρά τη στήριξή του κόμματός της «για να ορθοποδήσουμε το συντομότερο», η κυβέρνηση απέτυχε παντελώς στην εκπόνηση ενός νέου στρατηγικού μοντέλου που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος και στις προσδοκίες της παρούσας και των μελλοντικών γενιών.