Προϋποθέσεις Γκουτέρες για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό

180

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ξεκάθαρα μηνύματα και στις δύο πλευρές στέλνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ότι «οι καλές του υπηρεσίες παραμένουν διαθέσιμες για να βοηθήσουν τις πλευρές εάν αποφασίσουν από κοινού να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με την απαραίτητη πολιτική βούληση».

Δηλαδή, θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία μόνο όταν και οι δύο ηγέτες το ζητήσουν και μόνο αν διαπιστώσει ότι υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση. Ο κ. Γκουτέρες ενθαρρύνει επίσης τις πλευρές να διατηρήσουν τις συγκλίσεις και τις συναντιλήψεις που επιτεύχθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια μέχρι και στο Κραν Μοντανά.

Συνεπώς, είναι πολύ επικίνδυνη η τοποθέτηση του υποψήφιου Προέδρου Ν. Παπαδόπουλου για «νέα στρατηγική» στο Κυπριακό.

Αυτό σημαίνει απόρριψη των συγκλίσεων και του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων και σύγκρουση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Η ε/κ πλευρά θα οδηγηθεί σε πολιτική απομόνωση και το Κυπριακό σε αδιέξοδο. Θα δοθεί η ευκαιρία στην τ/κ πλευρά να προωθήσει τη θέση για αλλαγή των παραμέτρων της λύσης, η οποία οδηγεί στη διχοτόμηση.

Εξίσου βέβαια επικίνδυνες είναι και οι παλινδρομήσεις του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη. Στο Κραν Μοντανά ο κ. Αναστασιάδης δεν αξιοποίησε την ευκαιρία και δεν έδειξε πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, όπως ζητά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Έχασε την αξιοπιστία του ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τοποθετείται και για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος εντάσεων και ζητά ανάληψη ενεργειών για αποκλιμάκωση.

Επισημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες συμφώνησαν προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η υποψηφιότητα λοιπόν η οποία μπορεί να κινηθεί στα πλαίσια για ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, όπως τα θέτει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, είναι ο Σταύρος Μαλάς.

Με την εκλογή του ο Στ. Μαλάς θα επιδιώξει συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ενώ δήλωσε πολιτική αποφασιστικότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Ο Στ. Μαλάς διαθέτει πολιτική βούληση που αν υπάρξει και ανάλογη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, τότε μπορούμε σύντομα να φθάσουμε σε κοινά αποδεκτή λύση.