Προτείνονται μέτρα… Θα εφαρμοστούν;

Tης Μαρίνας Κουμάστα

Δεν είναι μία ούτε δύο οι έρευνες που έγιναν στον τόπο μας, σε ό,τι αφορά τις τιμές των φαρμάκων. Όλες ανεξαιρέτως φέρνουν στην επιφάνεια το κοινό μυστικό: H Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα ακριβότερα φάρμακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κι όλο ο κοσμάκης να ακούει για τα μέτρα που λαμβάνονται, για τις τιμές που θα πέσουν… Εξακολουθεί, ωστόσο, να βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη για να αγοράσει τα φάρμακά του. Κι όλο ψάχνει κάποιο γνωστό, συγγενή ή φίλο που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να του πάρει απ’ εκεί (με πολύ πιο χαμηλό κόστος) τις «προμήθειές» του για τους επόμενους μήνες. Ή πολλοί συμπολίτες μας καταφεύγουν στις κατεχόμενες περιοχές για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους γνωρίζοντας -πιθανότατα- τους κινδύνους που ελλοχεύει η αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων από περιοχές που δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός που γνωστή φαρμακευτική εταιρεία ειδοποιούσε για πλαστό αντικαρκινικό φάρμακο στα κατεχόμενα…

Για το ποιος φταίει, τι φταίει και γιατί οι τιμές των φαρμάκων είναι «φαρμακερές» υπάρχουν απαντήσεις. Σ’ αυτό τον τόπο όμως τα προβλήματα συζητούνται, ανακυκλώνονται, ξανασυζητούνται, λαμβάνονται μέτρα, ωστόσο λύσεις δεν δίνονται. Και στον τομέα των φαρμάκων μια τέτοια κατάσταση συμβαίνει… Υπάρχει βεβαίως στον ορίζοντα και το ΓεΣΥ, η εφαρμογή του οποίου επιφέρει σημαντικές αλλαγές, προς όφελος των πολιτών, και στον τομέα των φαρμάκων. Ο ασθενής, για παράδειγμα, σε συνθήκες ΓεΣΥ θα έχει πρόσβαση στα πιο κατάλληλα φάρμακα, δωρεάν. Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας θα αποτελούν μια ενοποιημένη αγορά με τους ασθενείς να μπορούν να εκτελούν τις συνταγές στο φαρμακείο της επιλογής τους, του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα.  Ακόμη, τερματίζεται το περιβόητο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα αποζημιώνονται με ένα σταθερό ποσό ανεξάρτητα εάν πρόκειται για ακριβό ή φθηνό φάρμακο. Με τον ασθενή να βρίσκεται στο επίκεντρο του ΓεΣΥ εισάγεται επίσης και ο θεσμός του copayment (συμπληρωμή) για φάρμακα που δεν θα περιλαμβάνονται στο συνταγολόγιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Αυτό σημαίνει πως ο ασθενής θα μπορεί να προμηθεύεται το φάρμακο της επιλογής του πληρώνοντας τη διαφορά μεταξύ αυτού και του φαρμάκου που ο γιατρός έχει συνταγογραφήσει στη βάση του συνταγολογίου του Οργανισμού. Αυτά όμως θα ισχύσουν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Μέχρι τότε, κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί ο Κύπριος πολίτης να ακριβοπληρώνει τα φάρμακά του… Και δεν είναι όλοι οι πολίτες δικαιούχοι για να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά του από τον δημόσιο τομέα της Υγείας… Πρόσφατα, μετά και την έκθεση-καταπέλτη του Γενικού Ελεγκτή για τα φάρμακα, ετοιμάστηκε μια μελέτη αξιολόγησης της εφαρμοζόμενης τιμολογιακής πολιτικής από τη Διεύθυνση Τιμολόγησης Φαρμάκων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Σε αυτή αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση και προτείνονται μέτρα μέχρι και την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Το ερώτημα είναι εάν αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν προς όφελος των πολιτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy