Ρευστό το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα

171

Προς σχηματισμό «κυβέρνησης» δεξιάς και ακροδεξιάς με οριακή πλειοψηφία

Η τεράστια αποχή που προσεγγίζει το 33,8%, η νίκη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και η είσοδος του κόμματος Αναγέννηση, το οποίο ίδρυσαν έποικοι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των λεγόμενων εκλογών που ολοκληρώθηκαν στα κατεχόμενα.

Η αναμέτρηση σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές φέρνει ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό με αρκετούς να εκφράζουν εκτιμήσεις για νέες «εκλογές» το ερχόμενο καλοκαίρι. Τα τρία κύρια δεξιά και ακροδεξιά κόμματα αναμένεται ότι θα αποτελέσουν τους βασικούς εταίρους για σχηματισμό «κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους σφραγίδας και οριζόντια, που ανακοίνωσε το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», λαμβάνουν: Κόμμα Εθνικής Ενότητας 35,58% και 21 έδρες, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 20,92% και 12 έδρες, Κόμμα του Λαού 17,08% και 9 έδρες, Δημοκρατικό Κόμμα 7,84% και 3 έδρες, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,64% και 3 έδρες, Κόμμα Αναγέννησης 7% και 2 έδρες. Εκτός «βουλής» μένουν το Κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας (συνεργασία με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος) με 2,68% και το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας με 0,13%.

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, του μέχρι πρότινος «πρωθυπουργού» Χ. Οζγκιοργκιούν, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντεγκτάς και το Κόμμα της Αναγέννησης του Ερχάν Αρικλί, συγκεντρώνουν 26 λεγόμενους βουλευτές από τους 50 που υπάρχουν στο «κοινοβούλιο». Από την άλλη, τόσο ο πρόεδρος του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τ. Ερχιουρμάν, όσο και ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού Κ. Οζερσάι, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε σχηματισμό «κυβέρνησης».

Παρά το γεγονός ότι το Κυπριακό δεν συζητήθηκε σχεδόν καθόλου, τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών το επηρεάζουν. Όπως εκτιμάται, μια «κυβέρνηση» που διαφωνεί με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ευνοεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους, αναμένεται να συνεχίσει να βάζει εμπόδια σε μια πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Μέχρι αργά χθες αναμενόταν να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα για τους «βουλευτές» που θα εκλεγούν στις επαρχίες, σύμφωνα με την «πρόεδρο» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Σιεφίκ.

Οζγκιουργκιούν: Ευθύνη ο σχηματισμός «κυβέρνησης»

Με τους νικητές να προαναγγέλλουν τη συνεργασία τους και να σκιαγραφούν την πολιτική που θ’ ακολουθήσουν και τους ηττημένους να εκφράζουν έκπληξη, χαρακτηρίστηκαν οι τοποθετήσεις των Τ/κ πολιτικών αρχηγών.

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας είχε μια σημαντική επιτυχία σε αυτές τις «εκλογές» και ο «λαός» έδειξε ότι το εμπιστεύεται, δήλωσε ο πρόεδρός του, Χ. Οζγκιουργκιούν, προσθέτοντας ότι έχει σοβαρή ευθύνη και καθήκον στη νέα εποχή και στο θέμα του σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης».

Μιλώντας στα γραφεία του ΚΕΕ στη Λευκωσία, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι είχαν βάλει στόχο την αυτοδυναμία και το 40%, κάτι που δεν πέτυχαν αλλά είναι πολύ κοντά. Ικανοποιημένος για την είσοδο του Δημοκρατικού Κόμματος στη «βουλή» εμφανίστηκε ο Σ. Ντενκτάς, καθώς από την πρώτη στιγμή συνεχάρη το ΚΕΕ. Μια «κυβέρνηση» με 25-27 «βουλευτές» δεν είναι σταθερή, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί ο οποίος επανέλαβε ότι προβλέπει «βουλευτικές εκλογές» τον Ιούνιο. «Δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε αυτό, αλλά δείχνουμε σεβασμό στη βούληση του ”λαού”», ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους για να βρουν λύσεις στα προβλήματα του κόσμου.

Ο Κ. Οζερσάι ανέφερε ότι το ΚΛ θα ξεκινήσει διάλογο με τους πολίτες που δεν ψήφισαν. «Δεν περιμέναμε αυτά τα αποτελέσματα και ως αριστερό κόμμα θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά την ατμόσφαιρα που υπάρχει στη ”χώρα”», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

 

Συνεχάρη τους πολιτικούς αρχηγούς ο Ακιντζί – Παραιτήθηκε ο Μεχμέτ Τσακιτζί

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετείχαν στις «εκλογές» είχε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του «προεδρικού», ο κ. Ακιντζί συνεχάρη τον πρόεδρο του ΚΕΕ, Χ. Οζγκιουργκιούν για την πρωτιά του κόμματός του στις «εκλογές», αλλά και τους προέδρους των κομμάτων που δεν εισήλθαν στη «βουλή» για τη συμβολή τους στη δημοκρατία με τη συμμετοχή στην ψηφοφορία. Αναφέρεται, επίσης, ότι ο κ. Ακιντζί θα έχει συνάντηση με τη σειρά με όλους τους προέδρους των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων για το σχηματισμό «κυβέρνησης».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση από το «πρωθυπουργικό γραφείο», τηλεφώνησαν στον κ. Οζγκιουργκιούν για να τον συγχαρούν για τη νίκη του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέμα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ.

Σε μια άλλη εξέλιξη «προεδρικό σύστημα» πρότεινε για τα κατεχόμενα ο βουλευτής του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μπουρχάν Κουζού έπειτα από τις χθεσινές «εκλογές» από τις οποίες δεν προέκυψε «κυρίαρχη κυβέρνηση».

Στο μεταξύ χθες παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος Κοινοτικής Δικαιοσύνης ο πρόεδρός του Μεχμέτ Τσακιτζί, ο οποίος εξέφρασε λύπη αλλά και σεβασμό για το αποτέλεσμα.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας των εποίκων που δεν μπήκε στη «βουλή», είπε ότι το αποτέλεσμα των «εκλογών» έδειξε ότι το προεδρικό σύστημα είναι απαραίτητο.