Σχεδιασμοί για την μετά Αναστασιάδη προεδρία και προεδρία ΔΗΣΥ

289

 Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Έντονο είναι το παζάρι για τη σύσταση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Πάνε και έρχονται ονόματα στην Πινδάρου και στο Προεδρικό. Αναμένεται εντός της εβδομάδας να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τον κ. Αναστασιάδη, κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο φαίνεται να εντάσσεται στους κομματικούς σχεδιασμούς τόσο για τη μετά Αναστασιάδη προεδρία, αλλά και ενόψει του εκλογικού συνεδρίου του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Αναστασιάδης «επενδύει» στον νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο, παρά τις αντιδράσεις, αποφάσισε να αναβαθμίσει και αναμένεται να τον διορίσει στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Την ίδια, όμως, στιγμή κομματικοί κύκλοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την προώθηση του κ. Χριστοδουλίδη, τον οποίο θεωρούν εν δυνάμει προεδρικό υποψήφιο χωρίς να προσφέρει τα αναμενόμενα, όπως λένε, στο ΔΗΣΥ. Ταυτόχρονα οι κομματικοί αυτοί κύκλοι επιζητούν την αναβάθμιση του Υπουργού Οικονομικών, στηρίζοντας την επιθυμία του να μεταφερθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μπορεί ο κ. Χάρης Γεωργιάδης να τυγχάνει της στήριξης της αστικής κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά δεν τυγχάνει της στήριξης του κ. Αβ. Νεοφύτου, ο οποίος νιώθει να «τρίζει» η καρέκλα του ενόψει του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος.

Επομένως, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, δεν ευνοούν αυτή τη στιγμή ενίσχυση του ρόλου και της εικόνας του κ. Χάρη Γεωργιάδη. Δεν είναι τυχαίο που άλλα συναγερμικά στελέχη μίλησαν για υπόσκαψη και για πισώπλατες μαχαιριές σε βάρος του κ. Γεωργιάδη. Από πλευράς του ο κ. Αναστασιάδης έδειξε προτίμηση στον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ ο κ. Αβ. Νεοφύτου θέτει ως προτεραιότητα να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ για να μπορεί να τροχιοδρομεί εξελίξεις και να ελέγχει εσωκομματικά.

Στο μεταξύ, επώνυμα και έμμισθα στελέχη του ΔΗΣΥ έχουν ήδη τοποθετηθεί δημόσια υπέρ ή εναντίον υπουργών, είτε για να επαναδιοριστούν είτε για να φύγουν. Πέραν από τους υπουργούς Μ. Δημητριάδη, Ν. Κουγιάλη, Ι. Κασουλίδη και Γ. Παμπορίδη, οι οποίοι φαίνεται ότι αποχωρούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό συζήτηση για επαναδιορισμό ή όχι είναι και τα ονόματα των δύο συναγερμικών υπουργών Χρ. Φωκαΐδη και Ιωνά Νικολάου. Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ενώπιον της νέας κυβέρνησης υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις, κοινωνικο-οικονομικές και εθνικές.