Σε σύγχυση η κυβέρνηση

296

Της Νίκης Κουλέρμου

Δεν είναι μόνο που έχουν συγχύσει τον κόσμο. Οι ίδιοι είναι συγχυσμένοι. Οι κυβερνώντες μιλούν κάθε μέρα και με μια γλώσσα. Το βράδυ ο Πρόεδρος έλεγε ότι η πρόσκληση προς τους Τ/κύπριους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους δεν δημιουργεί νέα τετελεσμένα και το πρωί ο αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέει ότι θα είναι «νέα κατοχικά τετελεσμένα αν άνοιγε η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων υπό τ/κ διοίκηση». Η επιστροφή όμως των Μαρωνιτών δεν θα είναι υπό τ/κ διοίκηση; Ποιος θα τους παρέχει την ασφάλεια και ποιος θα φροντίσει για την ομαλή διαβίωση και ελεύθερη διακίνησή τους αν δεν είναι η τ/κ διοίκηση; Αίρεται με αυτά η κατοχή; Και γιατί αυτή η πρόσκληση προς τους Μαρωνίτες για επιστροφή χαρακτηρίζεται «επικοινωνιακό παιχνίδι»; Μήπως κατά βάθος η κυπριακή κυβέρνηση δεν ευνοεί την επιστροφή των Μαρωνιτών; Αν είναι όντως επικοινωνιακό παιχνίδι, τότε γιατί δεν δημιουργεί «τετελεσμένα»; Γιατί εν ολίγοις παρακολουθούν από μακριά και αναμένουν χωρίς να κάνουν τίποτε, εκτός από το να προβαίνουν σε δηλώσεις και σχόλια, αντιφατικά και τουλάχιστον μη βοηθητικά για τους Μαρωνίτες;

Οι Μαρωνίτες θα μεταβούν μαζικά αυτές τις μέρες στα χωριά τους για να γιορτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο. Οι εκπρόσωποί τους προγραμματίζουν να έχουν συνάντηση στις 16 Αυγούστου με την επιτροπή που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα και στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν. Αν οι Μαρωνίτες είναι μέρος της ε/κ κοινότητας, η ε/κ πλευρά δεν έπρεπε ήδη να μεριμνήσει να εμπλακούν και τα Ηνωμένα Εθνη και να γίνει διάλογος με την τ/κ πλευρά και τον Τ/κ ηγέτη για να μοιραστεί μαζί του τους προβληματισμούς του;

Αλλά ξέρουμε την απάντηση: Ο Πρόεδρος είναι απασχολημένος τώρα με άλλα πιο σημαντικά ζητήματα. Όχι τις διακοπές του, προς Θεού. Είναι απασχολημένος με την προεκλογική του που κάνει περιοδεύοντας στο Τρόοδος και στις κοινότητες, μοιράζοντας υποσχέσεις και δεσμεύσεις όπως αυτές για το τελεφερίκ… Τη μόνη υπόσχεση και δέσμευση που δεν ακούσαμε τις τελευταίες 15 μέρες είναι ότι κάνει το παν για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μην δοθεί χώρος για νέα τετελεσμένα ή επέκταση της κατοχής.

Άλλωστε όλος ο καβγάς είναι για να μείνει η κατοχή ένα σύνθημα για τις «αντικατοχικές επετείους» που προσφέρονται για εκμετάλλευση και καπηλεία. Οι πλασιέ του ανέξοδο εθνικισμού και των πατριωτικών εξάρσεων διαγκωνίζονται από τα προεκλογικά μπαλκόνια για να μαζέψουν τους αφελείς ψηφοφόρους που θα τους βοηθήσουν να κτίσουν την πολιτική τους καριέρα, διατηρώντας αλώβητο και «καθαρά ελληνικό» το βασίλειο της ημι-κατεχόμενης Κύπρου, χαρίζοντας στα δόντια της τουρκοποίησης το άλλο μισό.

Ούτε έτσι αίρεται η κατοχή, κύριοι της κυβέρνησης, κύριε Πρόεδρε και λοιποί αυλικοί και παρατρεχάμενοι. Απλά εδραιώνεται το στάτους κβο, υποβοηθάται η όσμωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Τουρκία και τελικά εξαφανίζεται η αντίρροπος δύναμη προς τον απορριπτισμό, τον οποίο εσείς φλερτάρετε επικίνδυνα για μια καρέκλα, για ένα πουκάμισο αδειανό… Όποιος δεν σας κατάλαβε, αλίμονο!

Νίκη Κουλέρμου
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τηλ: +357 22864525, Φαξ: +357 22332205 e: n.koulermou@dialogos.com.cy