Σημαδεμένη η τράπουλα πώλησης του Συνεργατισμού

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Όταν ξεκινά μια ανοικτή διαδικασία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα αποτελέσματα σημαίνει ότι πάσχει. Αυτό συμβαίνει με τη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε και αφορά την κατάθεση ενδιαφέροντος και πώλησης του Συνεργατισμού. Η όλη διαδικασία φαίνεται να είναι «τρύπια». Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης -ξεπούλημα- ολοκλήρου του Συνεργατισμού και πριν ολοκληρωθεί ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι ο Συνεργατισμός θα διαχωριστεί σε «καλό» και «κακό» χαρτοφυλάκιο, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ότι το κακό χαρτοφυλάκιο θα μείνει στο κράτος με τη σύσταση Φορέα μη εξυπηρετούμενων δανείων και το «καλό» θα πωληθεί σε συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα.

Μιλούν ότι οι διαδικασίες είναι διαφανείς και ανοικτές, αλλά το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Η τράπουλα είναι σημαδεμένη, γεγονός που μας αφήνει εκτεθειμένους και απέναντι στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν και κατέθεσαν προτάσεις για την αγορά του συνόλου του Συνεργατισμού.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, η οποία διαχειρίζεται τον Συνεργατισμό τα τελευταία πέντε χρόνια είναι βαρύτατες. Ο Υπουργός Οικονομικών δεν μπόρεσε στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, την περασμένη Πέμπτη, να δώσει πειστικές απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα των βουλευτών και επιφυλάχθηκε να το πράξει στην επόμενη συνεδρία. Το ΑΚΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν έρευνα για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και για το πώς αντιμετωπίστηκε ο Συνεργατισμός από την κυβέρνηση.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί θέτουν σε κίνδυνο και δεκάδες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία, η ΣΚΤ εργοδοτεί σήμερα συνολικά 2.657 άτομα. Το νέο σχέδιο προνοεί την εθελούσια αποχώρηση του 37,6% των εργαζομένων ή σε απόλυτο αριθμό 1.000 ατόμων. Την ίδια στιγμή, όμως, το «καλό» χαρτοφυλάκιο, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, είναι κερδοφόρο και τα κέρδη θα καταλήξουν στις τσέπες ιδιωτών τραπεζιτών.

Εκείνο που πέτυχαν οι κυβερνώντες τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι να μεθοδεύσουν τις εξελίξεις ώστε οι κυπριακές τράπεζες να περάσουν σε ξένα συμφέροντα.

Πέτυχαν επίσης τα τραπεζικά κέρδη να τα νέμονται λίγοι ιδιώτες ξένοι επενδυτές και οι τραπεζικές ζημιές να φορτώνονται στον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy