Σύμφωνα με τον Ιωνά, ο Ιωνάς πρέπει να παραιτηθεί

797

Του Δημήτρη Στρατή

Μόνο σαν γραφικό αίτημα ακούγεται πλέον η παραίτηση Ιωνά. Έχουμε χάσει το μέτρημα των ψυχών που χάθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές. Οι αιτιολογήσεις που δίνονται κάθε φορά δεν πείθουν. Δεν πείθουν γιατί πολύ απλά μια σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση όταν επαναλαμβάνεται.

Ένας άνθρωπος, μια ανθρώπινη ψυχή μπήκε στις φυλακές και την επομένη έχασε τη ζωή του. Πριν από μέρες, ένας άλλος νεαρός έφυγε από τη ζωή. Μαζί τους κι άλλοι πολλοί. Όταν δεν μπορεί ένα κράτος να διασφαλίσει το πιο σημαντικό αγαθό (την ίδια τη ζωή), τι μπορεί να περιμένει κάποιος; Σε λίγο όσοι μεταδίδουμε αυτές τις ειδήσεις θα το κάνουμε γραφικά… ως συνήθειο. Συνήθειο έχει γίνει και το αίτημα για παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Και επειδή ο κ. Νικολάου δεν αφήνει την καρέκλα κατ’ ουδένα λόγο, αποφασίσαμε απλά να παραθέσουμε για προβληματισμό τα δικά του λόγια σε τηλεοπτικά πάνελ και στα γραφεία του ΔΗΣΥ για διάφορα θέματα. Φτάνουμε μέχρι το 2013, καθώς όπως θα καταλάβατε μετά τα πράγματα άλλαξαν:

•21/7/2011: “Ας σταματήσουν να επικαλούνται άγνοια για κάθε θέμα, πράξη ή παράλειψή τους που επισύρει ευθύνες. Ας παραδεχτούν για μια φορά τα λάθη τους”.

•30/9/2010: “Παρακολουθούμε δυστυχώς την ατολμία και αδυναμία του αρμόδιου Υπουργείου, την ατολμία και την αδυναμία της ηγεσίας της δύναμης να αντιμετωπίσουν με τρόπο δραστικό και αποτελεσματικό σοβαρά περιστατικά (…) Και αυτές οι καταγγελίες καταχωνιάστηκαν σε κάποια συρτάρια (…). Μήπως θα περιμένουν και εκεί να φτάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο; Να κινδυνεύσουν πολίτες; Να ρεζιλευτεί για ακόμα μια φορά η δύναμη και το κράτος; (…) Τι είναι εκείνο που περιμένουν, να επαληθευτούν τα ίδια περιστατικά που συμβαίνουν στην ΥΚΑΝ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν έστω και με επιφανειακό τρόπο το πρόβλημα;”.

•29/10/2012: “Στις φυλακές και το είχαμε καταγγείλει κατ’ επανάληψιν, ότι η σημερινή σύνθεση των φυλακών επιτρέπει τη σήψη και τη διαφθορά (…) Χρειάζεται να ληφθούν δραστικά μέτρα και να μην είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας οι φυλακές”.

•8/7/2013: “Δεν είναι μόνο ποινικές οι ευθύνες, υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες οι οποίες δεν έχουν δυστυχώς μέχρι στιγμής αναληφθεί από κανένα (…). Μέσα από την αναγνώριση των λαθών τα οποία έγιναν υπάρχει και η δυνατότητα να διορθωθούν στη συνέχεια ούτως ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα”.

•28/10/2013: “Η αλήθεια είναι πικρή (…). Δεν τόλμησαν να αναλάβουν ούτε καν τις πολιτικές ευθύνες (…). Για τις πράξεις αυτής της κυβέρνησης υπήρχε και κάποιος που ήταν πολιτικός προϊστάμενος αυτής της κυβέρνησης”.