Στην υγεία των ακούρευτων

195

Του

Τάσου Περδίου

 

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τη φυγάδευση 21 εκατομμυρίων ευρώ από τους συμπεθέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας μερικές μέρες πριν το εγκληματικό και αιματηρό κούρεμα των καταθέσεων, από τη “Χ”, σε μια από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, η εφημερίδα μας ήταν έτοιμη να εξαπολύσει και άλλες “βόμβες”. Αλλά η ζημιά για το προφίλ του νεοεκλεγέντος τότε Προέδρου ήταν υπερβολική για να δεχθεί απανωτά κτυπήματα. Οπότε τα πάντα τα έσκιασε η φοβέρα και ω του θαύματος, οι πηγές πληροφόρησης στέρεψαν. Τότε, να σας θυμίσω, γράφαμε ανώνυμα για υπουργό ο οποίος πρόλαβε να κατευοδώσει 300 χιλιάδες από τα ευρουλάκια του σφιχταγκαλιάζοντάς τα και κλαίγοντας γοερά μαζί τους από συγκίνηση αφού είχαν γλιτώσει στο παρά πέντε από τους μακελάρηδες του Γιούρογκρουπ. Τότε, η εφημερίδα μας έγραφε επίσης για άλλη μεγαλοσχήμονα, στα πολύ υψηλά δώματα της Πολιτείας, η οποία άνοιξε με το ζόρι Συνεργατική Τράπεζα στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ ήταν κλειστά τα ταμεία και σακούλιασε μισό εκατομμύριο ευρώ με μακριές πλεξούδες, όχι γουλί.

Εκτός από τα πολλά και εξοργιστικά αρνητικά της, μια μικρή πληθυσμιακά χώρα όπως η δική μας, διαθέτει και τα καλά της. Ένα από αυτά είναι ότι δεν μπορούν να κρατηθούν εύκολα μυστικά. Μετά την αποκάλυψη της “Χ” για τα κλέη του Προεδρικού μαζί με το συμπεθεριό, η κοινωνία έμαθε. Στην πιάτσα της Λάρνακας, η ιστορία του τοπικού παράγοντα με εξαιρετικά στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τις μέρες πριν το κούρεμα κρατούσε λίστα με ονόματα γνωστών και φίλων και τους καλούσε να μεταφέρουν άρον άρον τα λεφτά τους στο εξωτερικό, έχει πάρει διαστάσεις ανεκδότου. Αλλά για ό,τι ενδιαφέρει τον τόπο, την κοινωνία, την κοινή γνώμη και κυρίως το επίπεδο της πολιτικής ζωής, είναι δευτερεύουσας σημασίας εάν υπουργοί ή πολιτειακοί παράγοντες έσπευσαν να γλιτώσουν τα λεφτά τους. Το μείζον θέμα δεν είναι ποιοι έβγαλαν τα λεφτά τους, αλλά από ποιον είχαν την προνομιακή πληροφόρηση για να τα πακετάρουν για το εξωτερικό. Εδώ μιλάμε για βαρύτατο στίγμα για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιο ποταπή πράξη από ηγέτη χώρας δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος και αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο σε πολιτικά ώριμο και προηγμένο κράτος, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του ο αρχηγός της χώρας αυτής μετά από τέτοια κατηγορία.

Σας θυμίζω. Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης έβγαινε τηλεφωνικά στο ΡΙΚ στις 10 το βράδυ της 14ης Μαρτίου 2013 και διαβεβαίωνε, χωρίς να ντρέπεται, ότι δεν υπήρχε περίπτωση κουρέματος, τα κρυφά κανάλια της προνομιακής ενημέρωσης είχαν ανοίξει και κλείσει ήδη. Την ώρα που ο ανυποψίαστος κοσμάκης έχανε τα λεφτά του εν μία νυκτί, την ώρα που θερίζονταν τα Ταμεία Προνοίας φτωχών ανθρώπων του μόχθου, την ώρα που εξαϋλώνονταν ακόμα και τα λεφτά του Ραδιομαραθωνίου, εκατομμυριούχοι συμπέθεροι, φίλοι, γνωστοί, ολόκληρο το σινάφι έκαναν προπόσεις με σαμπάνιες για το μεγάλο κακό που απέφυγαν. Στην υγεία ποιου γίνονταν άραγε εκείνες οι προπόσεις;