Στο χώρο της Υγείας τα δεσμεύομαι – ξεδεσμεύομαι στοιχίζουν ζωές

434

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα έκαναν το καθήκον τους, ενώ η κυβέρνηση όχι. Η Βουλή ψήφισε το ΓεΣΥ, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων Επιβαλλόμενο στάδιο πριν την αυτονόμησή τους. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και ανυπέρβλητα τα προβλήματα σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία. Η κατάσταση, δε, σε περιφερειακές ιατρικές μονάδες και εξωτερικά ιατρεία είναι πολύ χειρότερη. Παραμένει χαώδης. Αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες ασθενείς και να κινδυνεύει η ίδια η ζωή τους. Οι πρόσφατες καταγγελίες, όχι από πολιτικούς αλλά από προϊσταμένους ιατρικών κλινικών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα πράγματα, είναι πέραν από ανησυχητικές. Ο Δρ Ιωσήφ Μουτήρης αναγκάστηκε  να καταγγείλει δημόσια την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Τα προβλήματα, όπως είπε ο διευθυντής της κλινικής, είναι γνωστά εδώ και πολλούς μήνες. Ετοιμάστηκε σχετική έκθεση με εισηγήσεις για διορθωτικές κινήσεις, αλλά φαίνεται πως έχει κλειδωθεί στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας.  Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 μέσω της ετήσιας έκθεσης της κλινικής ζητήθηκε η δημιουργία Καρδιολογικής Εντατικής Μονάδας, η δημιουργία Επεμβατικού Καρδιολογικού Εργαστηρίου, ο διορισμός ενός ακόμη καρδιολόγου και η τοποθέτηση μόνιμης γραμματειακής λειτουργού στην κλινική. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει οκτώ μήνες χωρίς να επιλυθεί έστω και ένα από τα πιο πάνω προβλήματα. «Αναμέναμε», είπε ο Δρ Μουτήρης, «ότι οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για τη βελτίωση της δομής των κλινικών του δημοσίου και για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών θα ετύγχαναν πρακτικής εφαρμογής, αλλά τα γεγονότα δυστυχώς μας διαψεύδουν».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις και δεν τις υλοποιεί. Είναι η κυβέρνηση του δεσμεύομαι και ξεδεσμεύομαι. Μόνο που στον τομέα της Υγείας η πολιτική αυτή της κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οι Καρδιολογικές Κλινικές των νοσοκομείων μας, όπως και οι Ογκολογικές Μονάδες θα έπρεπε να λειτουργούσαν κατά τρόπο άψογο και σύγχρονο και πλήρως στελεχωμένες. Οι καρδιοπάθειες και οι καρκίνοι είναι δυο από τις κύριες αιτίες θανάτου, οπότε κάθε αδυναμία παροχής ιατρικής στήριξης στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Νεόφυτος Νεοφύτου
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τηλ: +357 22864523, Φαξ: +357 22332205 e: f.neofytou@dialogos.com.cy