Στο ίδιο οικονομικό «χαράκωμα» Αβέρωφ – Νικόλας – Θεοχάρους

143

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Το κυβερνών κόμμα (ΔΗΣΥ) και τα «συγκυβερνώντα» κόμματα στα θέματα οικονομίας, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Προϋπολογισμό του 2018. Επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους στην οικονομική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ξεκάθαρα ότι αν το ΔΗΚΟ καταψήφιζε τους προϋπολογισμούς, θα αναιρούσε τον ίδιο τον εαυτό του! Δεν θα μπορούσε μετά από τέσσερα χρόνια θετικής ψήφου ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος να διαφοροποιηθεί και να καταψηφίσει τους φετινούς προϋπολογισμούς επειδή υπάρχουν προεδρικές εκλογές.

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και για δύο ημέρες οι βουλευτές του ΔΗΚΟ εξαπέλυσαν πύρινους λόγους και έκαναν καταιγιστικές αναφορές εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Την τρίτη ημέρα οι ίδιοι αυτοί βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, ψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς. Αυτά είναι που βλέπει ο απλός πολίτης και απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς. Σίγουρα στο πολιτειακό μας σύστημα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Αν, όμως, η μονοκομματική κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη ήθελε συναίνεση για την ψήφιση των προϋπολογισμών, όφειλε να διαβουλευθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να ετοιμαστούν προϋπολογισμοί οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη και βασικές θέσεις και ανησυχίες τους.

Αντί αυτού, η κυβέρνηση Αναστασιάδη εδώ και πέντε χρόνια συμπεριφέρεται ετσιθελικά και αλαζονικά. Ετοίμασαν προϋπολογισμούς με νεοφιλελεύθερες και τροϊκανές συνταγές! Προφανώς νιώθει τη σιγουριά ότι τυγχάνουν της έγκρισης του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος καλείται να εξηγήσει τη θετική του ψήφο στους πολίτες, αν και γνωρίζουν πλέον ότι στα θέματα οικονομίας δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ν. Παπαδόπουλου.

Το ΑΚΕΛ άσκησε δριμεία κριτική στους προϋπολογισμούς, αλλά επειδή διαφωνεί ουσιαστικά -και επειδή διαθέτει πολιτική αξιοπιστία- τους καταψήφισε. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Υπάρχει η προοδευτική κατεύθυνση που θέλει προϋπολογισμούς που να χαρακτηρίζονται από ανάπτυξη, από ίση κατανομή και ανακατανομή του εθνικού πλούτου, από κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Προϋπολογισμοί που μπορούν και θα καταρτιστούν επί διακυβέρνησης Στ. Μαλά.